Acum e perioada socului şi a socatei. Asta dacă faceţi, desigur. Eu o să mai pun o tură în curând. Dar în week-end mi se făcuse poftă de ceva cu aromă de suc şi cum văzusem o reclamă la tv şi încă una pe Facebook, m-am lăsat păcălită şi am intrat în hipermarket să caut produsele respective: Nestea Flori de Soc, Bergenbier cu soc şi Fanta cu soc, despre care îmi aminteam vag că există dar care, se pare, nu mai există. Aşa că am răscolit rafturile şi am dat, în cele din urmă, peste un sirop de soc care se amestecă cu apă pentru a obţine o băutură, zic ei, delicioasă.
Avându-le pe toate trei la îndemână, am putut să fac şi eu o comparaţie, perfect subiectivă desigur.
Nestea Flori de Soc
Miros de soc: zero. Nu există, când deschizi capacul, miroase a Nestea obişnuit. Nu se simte nici măcar iz de soc.
Gust de soc: zero. Nu are, nici măcar vag, gust de soc. Are acelaşi gust dulceag de ceai granulat pe care îl consumam în tinereţe (nu mă întrebaţi de ce) şi pe care l-am regăsit în ceaiul Nestea. Prefer, de departe, Liptonul, dacă vreau să beau un ice tea, are un gust mult mai bun, cel de ceai verde chiar are gust de ceai verde.
Concentraţie de soc, de pe lista de ingrediente: 0,007%.
Bergenbier cu soc
Miros de soc: da, există, se simte de cum deschizi doza.
Gust de soc: da, există şi acesta, chiar dacă primează gustul aspru al ingredientelor clasice ale berii. Nu e la fel de domoală la gust ca celelalte beri cu arome, dar se simt clar cele două gusturi: de bere şi de soc.
Concentraţie de soc de pe lista de ingrediente: 2,7%
Sirop de soc
Miros de soc: foarte slab, uşor artificial
Gust de soc: foarte slab, copleşit de gustul amărui specific îndulcitorilor artificiali. Mi s-a părut groaznic la gust, nu ştiu dacă să-l arunc direct la chiuvetă sau să încerc să-l dreg cu nişte limonadă sau un sirop de vişine ceva. Cica 0% zahăr adăugat. Ha! Lasă că au adăugat o tonă de îndulcitor, în loc. Mai bine zahăr, era mai sfânt.
Concentraţie de soc de pe lista de ingrediente: mai întâi se laudă că are conţinut de soc 49% şi apoi la lista efectivă a ingredientelor scrie: extract din flori de soc 40%.
Evident, socata făcută în casă e cea mai bună, dar ce te faci când socata e gata peste trei zile şi tu vrei ceva de băut cu soc acum?
Concluzia: tot berea salvează situaţia! 😀
Fara suparare, dar si berea aromatizata are o caruta de chimicale, deci mai bine astepti 3 zile. De fapt, de ce 3 zile? Noi punem soc, lamaie, miere si apa, lasam peste noapte si a doua zi e bun de baut. Nu e acidulat, dar nici nu ne dorim…
Geo, eu nu sunt asa obsedata de chimicale si nici nu le caut cu lupa in orice produs consum. Atat timp cat am o alimentatie echilibrata in general, nu stau sa verific la sange fiecare aliment sau bautura.
Imi place berea cu arome, nu stiam ca este si cu soc. Multumesc pentru informatie, am sa o caut!
Eu am fost curioasa sa incerc berea cu gust de soc (oricum toata lumea imi zice sa beau bere, fiindca ajuta la lactatie, desi mie nu imi place) si am ramas surprinsa de gustul ei bun. Drept urmare, mi-am luat si o doya acasaa, sa fie acolo. . . . . . . Multumesc pentru sugestie.