Cercul de olărit de la Palatul Copiilor

Am ales nu întâmplător această zi, 24 iunie, pentru a vorbi de cercul de olărit de la Palatul Copiilor. Sînzienele ne duc cu gândul la tradiţii, la fertilitate, la mituri şi legende româneşti. Şi cred că olăritul face parte din fiinţa poporului român încă de când a deschis el ochii pe acest pământ.

Toamna trecută am fost cu Eliza la înscrierile pentru cercurile de la Palatul Copiilor chiar în prima zi de şcoală. Ne-am învârtit pe acolo şi am decis să se înscrie la trei cursuri: de modelaj şi olărit, de gimnastică aerobică şi de informatică pentru copii. Până la urmă, a mers doar la cel de modelaj şi olărit unde s-a dus, cu consecvenţă, pe toată perioada anului şcolar. I-a plăcut enorm la acest curs, de altfel, Eliza având şi o înclinaţie spre olărit, pe care şi-a manifestat-o de când era mai mică: mereu când mergeam la târguri şi festivaluri ţărăneşti, primele care o atrăgeau erau vasele din ceramică sau roţile/demonstraţiile de olărit, dacă era cazul.

La cercul de modelaj şi olărit a modelat o serie de figurine de-a lungul anului şcolar pe care le-a şi pictat şi lăcuit, astfel că avem acasă acum o colecţie întreagă de exponate de care e foarte mândră 😀 Şi încă nu sunt toate, unele s-au mai spart, altele sunt încă la Palat, aşteaptă să intre la cuptor la ars.

DSCN7999

La finalul anului şcolar, doamna profesoară de la Palat, Daniela Căţoi, i-a scris Elizei câteva cuvinte foarte frumoase în caietul celor mai dragi profesori, cuvinte care m-au impresionat peste măsură. Printre altele, doamna profesoară a notat: “Entuziasmul şi libertatea de a spune ce gândeşti m-au bucurat şi schimbat şi pe mine, nu doar pe colegii tăi de grupă, care mi-au mărturisit într-o zi că eşti o colegă bună (şi nu numai)”.

DSCN8003

Despre ce se petrece la cercul de modelaj şi olărit de la Palatul Copiilor puteţi afla mai multe urmărind clipul de mai jos în care meşterul olar Cristian Munteanu şi Eliza sunt gazdele emisiunii Atelierul de (re)creaţie de la Trinitas TV.

Cu siguranţă din toamnă Eliza se va întoarce la Palatul Copiilor. Încă nu ştim ce va alege, o s-o las pe ea să decidă spontan, la fel cum a făcut şi anul trecut.

5 Replies to “Cercul de olărit de la Palatul Copiilor”

  1. Bravo Eliza! Imi place ce I-a scris profesoara, dar si caligrafia ei.

  2. Cum se poate afla ce cursuri au acolo, fara sa fie nevoie sa te duci pana acolo? Oare pentru copii de 3 ani au ceva?
    La olarit l-as duce pe Matei, e pasionat de joaca tactila. Inteleg ca profesoara e faina, asta e important pentru el. Sunt multi copii la curs?

    1. Olivia, sunt info pe site-ul lor. Dar vezi ca Palatul Copiilor are sucursale in fiecare sector, cauta-l pe cel din sector de la tine. Profesoara e faina dar nu stiu daca il poate stapani pe Matei 😀 E o tipa foarte fragila asa si delicata. Mai e si un mester olar, sunt doua persoane in permanenta la curs. Cat a mers Eliza nu au fost multi copii, au inceput in forta dar au abandonat pe parcursul anului scolar.

      1. Mda, pentru asta tre’ sa caut un dresor de tigri 🙂
        Nu stiam ca au sucursale, voi aprofunda, multumesc!

  3. Olaritul este o activitate placuta pentru cei mici, deoarece le stimuleaza imaginatia si creativitatea, oferindu-le oportunitatea de a-si testa diversele abilitati de indemanare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.