Sunt conştientă că e plin netul de reţete de chec şi probabil fiecare gospodărie are reţeta ei proprie, însă eu o s-o pun aici mai mult ca s-o am eu la îndemână şi să n-o mai sun pe prietena mea s-o întreb, pentru că mereu rătăcesc bucăţica de hârtie pe care notez. Cel mai recent l-am făcut acum sâmbătă pentru că m-a rugat Eliza, îi place foarte mult acest chec, mai ales la micul dejun alături de o cană cu lapte.
Ingrediente: 9 ouă, 9 linguri de ulei (câte ouă, atâtea linguri de ulei), o cană şi jumătate de făină, o cană şi jumătate de zahăr (cantităţi egale de făină şi zahăr), esenţă de vanilie sau seminţele unei păstăi, 1 pliculeţ de praf de copt (7 grame), puţină cacao, un praf de sare.
Se porneşte cuptorul şi se setează la 190 de grade. Se separă ouăle. Gălbenuşurile se bat bine cu zahărul şi se adaugă în fir subţire uleiul până se încorporează bine. Făina se amestecă cu praful de copt şi se adaugă peste gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare şi se adaugă, treptat, în compoziţia de gălbenuşuri, omogenizându-se cu o lingură. De obicei, regula e să pui jumătate din compoziţia de albuşuri şi să amesteci uşor de sus în jos, ca să le încorporezi şi apoi să torni cealaltă jumătate şi să amesteci ceva mai viguros.
Compoziţia astfel rezultată se împarte în două tăvi de chec păstrând la final câteva linguri din ea. În restul de compoziţie se înglobează o lingură rasă de cacao. Compoziţia astfel rezultată se pune cu lingura în tavă şi, cu ajutorul unui băţ pentru frigărui, se amestecă uşor pentru a obţine un aspect marmorat. Recomand trecerea prin strecurătoare a pudrei de cacao pentru a nu se forma cocoloaşe.
Checul se coace aproximativ 40 de minute (verificaţi cu scobitoarea înainte să le scoateţi, cuptorul meu coace cam aiurea şi nu pot aproxima bine timpul de coacere).
Uneori obişnuiesc să îmbrac checul în ciocolată sau să adaug în el merişoare, pepite de ciocolată (chocolate chips), sau diverse nuci. Înainte de a-l băga la cuptor, puteţi presăra fulgi de migdale deasupra pentru un aspect mai elegant. Sau puteţi, pur şi simplu, să-l pudraţi cu zahăr vanilat.
Această variantă de chec este foarte pufoasă şi eu o folosesc şi când fac cake pops pentru că ies foarte gustoase.
Și-acum o să venim multe și o să-ți spunem : ” stai să vezi cum fac eu checul!” :)))
Pai hai să vezi cum îl fac eu :))). A fost ce mai bună rețetă pentru noi și la asta am rămas.
Tot așa cu oua, faină, zahăr vanilinat, cacao, dar adaug un sirop fierbinte din apă și zahăr. Iese tare pufos și delicios :).
Voi încerca și reteta ta.
O sa incerc si eu varianta ta, desi ideea cu siropul de zahar in albusuri ma sperie : )) Am stricat multe albusuri asa.
Laura, și pe mine mă speria.
Se toarnă siropul puțin câte puțin și bați repede. Eu fac checul cu mixerul ( m-am cam lenevit că îmi place mai mult cum iese bătut cu telul). Nu mi s-a întâmplat până acum să se ”strângă” albușurile.
Am găsit și rețeta, eu mai pun si pudră de roscove în loc de cacao.
http://ursuletinazdravani.com/2012/02/11/chec-cu-sirop-pudra-de-roscove-si-cacao/
Pozele mele nu sunt nici pe departe ca cele cu checul tău.
Imi place pattern-ul de cacao 🙂