Săptămâna trecută au avut loc două evenimente care au pus accentul pe dezvoltarea cognitivă a copilului: o prelegere a terapeutului Gaspar Gyorgy despre importanţa cititului la copii şi lansarea unei campanii Secom de conştientizare a administrării acizilor graşi Omega 3 la copii pentru susţinerea dezvoltării neurocognitive.
Despre primul eveniment vorbesc în cunoştinţă de cauză, am fost acolo. În cadrul Festivalului Narativ organizat de Asociaţia Curtea Veche, Gaspar a povestit foarte multe lucruri interesante, îmi pare rău că nu l-am înregistrat măcar, pentru că nu am avut cum să iau notiţe aşa cum mi-aş fi dorit, am butonat discret la telefon dar mi-era jenă, pentru că stăteam în primul rând şi nu voiam să par lipsită de respect la adresa vorbitorului. Gaspar a povestit despre modul în care cititul dezvoltă creierul copilului, despre conectarea dintre părinte şi copil atunci când citesc împreună, despre cum cititul la nivel de familie poate fi distractiv dacă îndrăznim să facem asta. Ideea principală pe care am reţinut-o eu: cititul la ora de culcare reduce stresul de peste zi (atât la copil, cât şi la adult) deoarece creierul produce oxitocină, care duce la relaxare. Întreg ritualul de la ora de culcare este destresant: povestea, alinturile, discuţiile relaxate. Ritualul acesta nu ar trebui să ia sfârşit odată ce copilul începe să citească singur, ci să mai dureze o vreme. Se pare că, în cadrul unor studii, mulţi copii au declarat că le lipseşte povestea de noapte bună citită de părinţi. Concluzia a fost următoarea: copiii citesc din plăcere şi dacă sunt motivaţi intrinsec. De asemenea, trebuie să intervină şi obişnuinţa de a citi. “Trebuie să citeşti ca să ştii mai multe/să ajungi undeva” nu e o motivaţie şi nu-i va face pe copii să citească mai mult.
Al doilea eveniment, la care, din păcate, nu am reuşit să ajung, în afară de faptul că a încercat să educe opinia publică cu privire la acizii Omega 3, benefici pentru creier (puţină lume ştie că nu toate uleiurile de peşte sunt aceeaşi mâncare de… peşte, pe unele le puteţi da degeaba copiilor, deoarece nu conţin EPA şi DHA, doi acizi extrem de importanţi care se găsesc în uleiul de ficat de cod, de exemplu), a inaugurat la Orăşelul Cunoaşterii (un muzeu al ştiinţei interactiv, despre care voiam de multă vreme să vă povestesc) două instalaţii noi. “Prima instalaţie le propune copiilor să descopere anumite plante pe care le folosesc în bucătărie, să le cunoască originea şi să afle lucruri interesante despre întrebuinţarea lor, în timp ce a doua încearcă să-i responsabilizeze în relaţia cu mediul înconjurător, oferindu-le informaţii utile despre deşeurile care pot rămâne după picnic şi timpul în care se pot degrada acestea.”(Sursă: comunicat de presă) Campania şi instalaţiile sunt marca Secom care lansează şi o pagină dedicată copiilor care vor să ştie tot, invitând părinţii să înscrie în concurs întrebările cu care copiii i-au pus în dificultate.