Nimic nu mă bucură mai mult ca atunci când văd nişte proiecte sociale construite frumos şi cu cap, care le redau persoanelor defavorizate demnitatea. Căci una e să ajuţi oferind bani, mâncare, îmbrăcăminte şi alta e să le pui acelor oameni în mână nişte unelte cu care să-şi câştige traiul într-un mod plăcut şi decent. E întruchiparea însăşi a proverbului “dacă îi dai unui om un peşte, va mânca o dată. Dacă îl înveţi să pescuiască, va mânca o viaţă.” Două dintre proiectele frumoase de acest gen sunt MamaPan (proiect de economie socială al Fundaţiei Centrul Parteneriat pentru Egalitate) şi Santhe Fitoceainărie (proiect co-finanţat de Fondul Social European şi administrat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti).
La MamaPan se face pâine naturală cu maia, fără niciun fel de aditivi. “Reţetele noastre sunt create de mame singure care fac pâinea cu aceeaşi dragoste cu care îşi cresc copiii” scrie pe prima pagină de pe website-ul MamaPan. Angajatele de la MamaPan sunt mame singure care provin din medii defavorizate. Cumpărând pâine cu maia de la MamaPan, nu doar că veţi achiziţiona un produs natural, excelent, ci veţi ajuta câteva mame să fie alături de copiii lor în continuare, şi să le ofere un trai decent şi acces la educaţie. Pâinea se poate comanda online (transportul este gratuit iar comanda minimă este de 10 pâini, deci vă puteţi combina la birou cu colegii) sau se găseşte în magazinele partenere (Ki-Life, Băcănia Veche).
Santhe Fitoceainărie este o oază de frumuseţe într-o zonă ceva mai urâtă, pe Lipscani, pe partea cu Biserica Sf Gheorghe. Este minunat decorată (nu am văzut atâtea decoruri de inspiraţie romantică în niciun alt local din Bucureşti, zici că e muzeu, nu ceainărie), oferă ceaiuri, băuturi şi prăjituri foarte bune, este pet-friendly (prietenoasă cu animalele, pentru care există şi o zonă în care acestea pot sta confortabil, pot mânca şi bea apă) iar angajaţii provin toţi din medii defavorizate. “Primii angajaţi ai fitoceainăriei SANTHE sunt Mihaela, Zina, Gabriela, Robert şi Valentin. De vârste şi educaţie diferite, aceştia au eşuat în a-şi găsi un loc de muncă stabil şi cu forme legale în ultimii ani, pentru că fie provin din sistemul de protecţie a copilului, fie din cauza faptului că sunt de etnie romă sau pentru că, pur şi simplu, au fost consideraţi “prea bătrâni pentru a fi angajaţi”. Astăzi, după ce au absolvit un program de formare în meseria de barman, cei 5 formează echipa FitoCeainăriei SanThe, prima structură municipală de economie socială care crează şi menţine locuri de muncă pentru persoanele supuse riscului de marginalizare socială.” (citiţi aici mai multe detalii) La Santhe Fitoceainărie puteţi lăsa şi un ceai în aşteptare pentru persoanele defavorizate şi, dacă reţin eu bine, toate băuturile au preţ fix de 8 lei/paharul/ceainicul (chiar şi freshul care este foarte bun).
Eu am fost de două ori la Santhe pentru un atelier şi un eveniment de carte (se organizează tot felul de evenimente aici) şi m-am simţit minunat. La etaj este o zonă pe care eu aş denumi-o “salon de ceai pentru fetiţe” – este toată roz, cu fotolii de tipul bean bags şi cărţi, un loc de vis pentru copii, Elizei i-a plăcut foarte mult să se joace acolo. Mi se pare un loc excelent pentru o reuniune de mame cu tot cu copii, pentru că au produse de calitate, spaţiu la etaj pentru copii şi jos pentru mame, plus că este uşor accesibil şi într-o zonă centrală.