Eu nu i-am luat niciodată Elizei pinata la petreceri până acum. Am oroare de ele. Mi se pare momentul oportun pentru ca toţi copiii să se certe şi, eventual, să plece acasă cu nişte frustrări pentru că n-au prins dulciurile sau jucăriile din pinata. Îmi aduc aminte un episod de la o petrecere, când s-a rupt pinata şi o fetiţa mai mare şi un pic mai corpolentă, efectiv s-a trântit pe jos, cu burta peste dulciuri şi a adunat, măturând cu mâna, aproape tot, de n-au prins copiii mici aproape nimic. M-a traumatizat incidentul respectiv, aşa că eu am tăiat complet pinata de pe lista cu posibile accesorii de petrecere.
Anul ăsta, însă, Eliza a insistat foarte tare să luăm şi pinata şi, pentru că e ultima petrecere pe care i-o organizez în modul acesta, i-am făcut pe plac şi am dat 30 de lei la Jumbo pe o pinata roz cu ceva prinţese pe ea. Am pus în punga de carton cu sforicele nişte bănuţi de ciocolată, gândindu-mă că fiecare copil va lua unul-doi şi nu vor fi probleme să se certe pe ei. Ei, aş, ţi-ai găsit! Evident că am uitat să port cu Eliza acasă conversaţia despre cum ar trebui să lase bănuţii invitaţilor şi, presupun că şi dacă aş fi purtat-o, ar fi fost în zadar (am mai purtat noi şi alte conversaţii şi tot inutile au fost). Momentul pinata a fost unul dintre cele (puţine) care au stricat petrecerea. Unii copii s-au supărat că n-au prins bănuţi (fie deloc, fie prea puţini) iar alţii că nu erau bani adevăraţi din aur, ci doar din ciocolată.
Eu personal prefer să înlocuiesc jucăriile/dulciurile date la pinata cu punguţe (“party favours”, “goody bags”) oferite la plecare. De obicei pun în ele ceva simpatic care să îi amintească invitatului de petrecere, fie accesorii pentru activităţi, fie biscuiţi decoraţi sau altceva amuzant. Acum fiecare familie a primit câte o carte de-a Elizei, aşa că nu am mai pregătit şi alte punguţe, însă când vine vorba de tema Frozen, posibilităţile sunt nelimitate!
Sunt curioasă, voi ce părere aveţi de pinate? Cum au decurs episoadele “pinata” de la petrecerile copiilor voştri?
Este exact cum ai spus: momentul care strica petrecerea si lasa urme muuult mai adanci decat ne asteptam. Bombonica,masinuta,banutul pe care cel putin un copil nu o primeste il marcheaza enorm, indiferent ca e din aur sau din plastic, din ciocolata sau altceva.
Acum doua saptamani am fost si noi la o petrecere . 40de copii invitati. La sfarsit, pinata. In afara de faptul ca sarbatoritul s-a chinuit s-o sparga inutil, cand au desf cutia efectiv a inceput ceata, plansul . Isi luau obiectele primite unii de la altii, etc. Oribil. Ioan a ramas fara masinuta,la fel si alti colegi, desi au fost suficite(au fost si bomboane,si ineluse,etc ). Prin cate un colt plangea cate un copil. La un moment dat Ioan primeste o malinuta, pe care i-o da unui coleg mai sensibil.sarbatoritul isi lasa masinutele (2)la baie,ramane fara una… A iesit un balamuc,exact la final. Cand toata lumea trebuia sa plece acasa fericita,lacrimile curgeau siroaie. Cred ca pinata e numa’ pt acasa, pt 3-4 copii…
Vai, 40 de copii? Mi se pare enorm! Nici nu ma mir ca a iesit un fiasco la final 🙁
Da…a fost ziua unui coleg de clasa (in clasa sunt 31). Suplimentar au fost fratele,vecinii, prietenii apropiati…
Hehe, noi avem o poveste mai comica cu piniata. Anul trecut am facut la comanda una pentru ziua baiatului, in ideea in care va inlocui clasicul tort de la scoala. Cand a vazut-o a inceput sa planga, ca e pasarea lui draga si buna din Angry Birds, cum sa o bata copiii cu batul si sa o sparga?! De-atunci atarna in camera lui:)
Hehe, era din aia de lovit cu batul? Noi am avut una la care se trag niste panglici si se rupe fundul.
Noi am facut doar odata, acasa, o pignata pentru o zi de nastere..acu vreo 3-4 ani…am pus multe, multe bomboane in ea..doar bomboane…cand pignata a fost sparta de sarbatorit, copiii s-au imbulzit sa adune bomboanele..evident ca unii au adunat mai mult si altii mai putini..dar n-a comentat nimeni…n-am obseravat plansete si tipete…poate si pentru ca trupa de copii era mai mare ( clasa a III-a)…
Da, daca sunt mai mari, e posibil sa nu puna asa la suflet. Cei mici stii doar ca fac o drama din orice nimic 🙂
Cred ca nu vom scapa nici noi de distractia aceasta cu pinata, asa ca va trebui sa gestionam corespunzator momentul si sa ii pregatim pe copii in prealabil. Am sa tin cont de tot ce am citit aici.
In orice caz, episodul acesta cu pinata mi-a amintit de ceva ce mi-a povestit mama mea: pe cand era copil, existau la vanzare bucati mari (blocuri) de halvita cu nuci, migdale, fistic etc. Desi delicioasa, halvita asta era foarte tare, uneori trebuia sparta sau ciuntita cu toporul spre a fi consumata. Ei bine, in cadrul petrecerilor pt copii, la mama in casa se lega un calup dintr-asta de halvita de grinda din tavan si se infigeau in el monede si giuvaericale ieftine, spalate inainte. Se punea muzica, se legana halvita si copiii, cu mainile la spate, se chinuiau sa prinda cu dintii monede sau bijuuri. Needless to say, se moscoleau si se loveau, igienic nu prea era, dar copiii se distrau peste masura. Interesant, nu?
Laura, m-am gandit ieri la pinata ta! O singura data am facut pinata ( ma refer la faptul ca am facut-o eu acasa). Si a fost si singura data cand am folosit asa ceva pentru aniversarea fetelor mele. Si eu am avut-o cu sfori dar din nefericire sfoara s-a rupt fara sa desfaca pinata si astfel am trecut la lovituri cu bota de baseball ( asta a fost activitatea de care am vrut sa ma feresc cel mai mult – planul de-acasa nu se potriveste cu cel din targ). Noi avem reguli cam pentru tot; regula a fost fiecare copil are o sansa la sfori, fiecare isi asteapta randul si alege o sfoara si trage de ea sau pot sa isi aleaga o sfoara si trag toti in acelasi timp.
Bomboane am pus foarte multe in ea, au adunat fiecare cate o pungulita plina, asa ca nimeni nu s-a infuriat pe bomboane. Regula la “cules”:nu poti face gramezi pe jos, se merge pe principiul “culegi si pui in punga pana ai destule sau decizi ca iti ajunge cat ai cules”. O alta regula ar fi : 10 bomboane pe copil, sau cate decide gazda!
Sora mea are pinata in fiecare an pentru fiecare dintre cei doi baieti ai ei. Niciodata nu a iesit urat . Anul asta a avut un baietel care si-a umplut punga, apoi a decis ca vrea sa fie darnic si a impartit toate dulciurile celorlati copii. Si a zis ca asa de bine s-a simtiti cand le oferea …. apoi dupa un timp umbla suparat ca el nu are nicio bomboana. Ne-a explicat cum sta situatia si l-am intreabat de ce le-a oferit si am primit raspunsul de mai sus. Am adunat toti copii si le-am explicat ce s-a intamplat si toti s-au oferit sa ii dea baietelului 2-3 bomboane ( punga s-a umplut din nou fara mari eforturi si toti au fost fericiti). Cred ca toti au auvut cate ceva de invatat din intamplarea asta…. si este foarte caracteristic varstei lor ceea ce fac. Cred ca noi ca adulti trebuie sa fim pe faza si sa actionam cat se poate de uman si sa ii invatam si pe ei repare greselile cat se poate de bine… doar pentru ca ii ferim de unele tristeti nu inseamna ca nu le vor trai mai tarziu, important e sa le aratam ca exista o cale de mijloc!
Pignata e un moment amuzant si asteptat de copii . Eu am confectionat pingata de mai multe ori pentru ca organizez activitati distractive pentru copii pentru o companie renumita, dar sunt si cadru didactic . Imi place sa fiu creativa si de fiecare data imi iese altfel dar mereu are succes . Am folosit un balon mare , aracet , hartie colorata , sfoara SAU cutie de carton , aracet , hartie colorata si sfoara si am realizat diferite personaje indragite de copii . Daca fiecare copil are sansa de a lovi cu batul pignata , incepand cu cei mai mici si terminand cu cei mai puternici care o vor rupe la final , toti vor fi multumiti ca au participat . Regula numarului de bomboane pentru fiecare copil se va stabili dinainte sa sparga pignata , cand le explicam regulile acestui moment . Organizatorul jocului (adultul) trebuie sa fie atent ca jocul sa se desfasoare corect si copiii sa isi aleaga acelasi numar de bomboane . Astfel se vor evita neplacerile si dezamagirea in urma organizarii acestui moment !
Nu va temeti sa organizati astfel de momente , dar pregatiti-le corespunzator si daca exista grupuri mari de copii , persoana care explica regulile trebuie sa fie autoritara : ”Si acum , fiecare copil sa faca o gramajoara de bomboane , sa vedem cate a strans … Cine are in plus va oferi celor care nu au suficiente ”. Uneori, ca sa ma asigur ca nu apar probleme , pastrez cateva bomboane / obiecte mici si ma prefac ca le-am gasit pe jos… ca si cum ar fi fost de la pignata si ca ar fi putut fi ale copilului care nu are suficiente . Totul este sa fim buni observatori si sa ne amuzam alaturi de copii , sa prevedem ce se poate intampla si sa luam masuri pentru a evita momentele de suparare 🙂 . Succes !
Evident, ca ar fi bine sa le povestim tuturor dinainte ce si cum. Dar in uresul unei petreceri galagioase si aglomerate, e mai dificil. Si atunci intervine celalalt aspect, sa mai reducem numarul copiilor, sa fie mai intim. Eu cu siguranta m-am lecuit de petreceri.