Târgul de carte Gaudeamus 2015 se desfăşoară între 18 şi 22 noiembrie la Romexpo. Sunt edituri care au reduceri consistente şi sunt care nu prea, dar o să vă prezint cărţi şi noutăţi de la toate, ca să ştiţi să le căutaţi ulterior online. Sfatul meu: luaţi bani şi o maşină când mergeţi la cumpărături, eu mi-am rupt umerii cărând 😀 Nu am trecut pe la toate editurile, îmi pare rău dacă sunt oameni pe care nu am apucat să-i salut, timpul meu a fost foarte limitat. Sper ca duminică, înainte de atelier, să apuc să mai dau încă o tură prin târg, ocazie cu care sper să cumpăr pentru Eliza nişte timbre de Crăciun de la standul Romfilatelia şi nişte seturi creative de la Tribeka.
Una dintre cele mai frumoase surprize de la târg şi primul stand la care m-am oprit şi de la care am cumpărat a fost cel al editurii Doxologia din Iaşi. Au nişte cărţi pentru copii absolut splendide, în ediţii minunate, la 22-29 de lei. Am cumpărat cartea Luna de Dorin Bujdei, un volum de poveşti pentru copii. Mi-a plăcut cea despre Luna, căţeluşa care ajunge în spaţiu şi, în plus, am şi o poveste pe care o pot integra în calendarul de Advent al cărţilor de Crăciun. Recomand din toată inima acest stand, vă rog nu-l ocoliţi dacă ajungeţi la târg, nu toate cărţile lor au tematică religioasă.
La editura Paralela 45 am remarcat colecţia Portalul Magic de Mary Pope Osborne, sunt multe cărţi în această colecţie potrivite pentru 8-10 ani.
La DPH am fost să caut colecţia cu Amadeus despre care ştiam că va apărea dar cărţile nu ajunseseră încă. Am remarcat la reducere colecţia cărţilor aniversare, precum şi cartea Toţi copiii au nevoie de dragoste care povesteşte, cu ajutorul personajelor din regnul animal, despre adopţie. Cartea are si DVD inclus.
La standul Fischer am văzut multe cărţi faine în limba engleză. Mi-au atras atenţia nişte “gentuţe” cu activităţi şi nişte mini flashcards pentru copiii care învaţă limba engleză.
La editura Prut mi-au plăcut cărţile pentru cititori începători (Ştiu să citesc), o serie de trei cărţi despre natură (tip “descoperă şi identifică”) şi o cărticică simpatică cu versuri despre numele copiilor. Am plecat cu un exemplar din Scrisori pentru Moş Crăciun şi am admirat cele patru cărţi din seria Beverley Birch despre mari inventatori.
La editura Arc am remarcat două cărţi superbe – Enigma din pădurea nestematelor şi o carte cu poveşti de Kipling, plus un mini-roman simpatic.
La standul editurii Nomina am răsfoit cu încântare cele două cărţi despre gărgăriţa Suzette, mi-au plăcut enorm, sunt exact genul nostru de cărţi de citit la ora de culcare, din păcate însă a trebuit să le las în urmă, am avut un buget ceva mai restrictiv la această ediţie a târgului. Ca nouă apariţie, vă semnalez 1001 de idei pentru a lupta cu plictisul – e interesant structurată şi la fiecare joc se menţionează, cu ajutorul pictogramelor, unde se poate juca, de câţi jucători şi pentru ce vârstă e indicat.
După ce am părăsit cu regret standul editurii Nomina, am ajuns la editura Trei unde mai că n-am ţopăit de bucurie văzând noile apariţii de la copii. Am plecat cu două cărţi splendide care vorbesc copilului despre moarte, respectiv despre bătrâneţe (şi Alzheimer) – Bunicul Leu şi Adio, Bursuc la 13 lei preţul din târg. Am studiat cu interes coperta cărţii Retman şi Retmagia (carte cu DVD) – un proiect de animaţie terapeutică. Citiţi aici mai multe, eu am rămas foarte intrigată. Cărţile cu elefantul Elmer vorbesc despre ce înseamnă să fii diferit, Te iubesc zi şi noapte şi Micuţa mea stea sunt despre iubirea părinţilor, iar Supărarea lui Arthur este despre emoţii. De asemenea, cartea lui Pascal Bruckner, Păzea, se întoarce Moş Crăciun, este la reducere (10 lei).
Editura Curtea Veche o să vă facă, cu siguranţă, poftă de Comfort Food – noua carte a lui Jamie este ispititor de atrăgătoare! În plus, vor lansa curând o carte nouă din colecţia Cărţile copilăriei (din care face parte Maria a României despre care am scris aici), de data asta despre regele Carol I – lansare sâmbătă la ora 13.00. Editura Curtea Veche are şi diverse ateliere pentru copii la Gaudeamus, detalii aici. Tot la târg, Asociaţia Curtea Veche, în colaborare cu Spring Time (singurul restaurant disponibil în Pavilionul Central Romexpo) adună bani pentru programul Cărţile copilăriei în fiecare casă. Dacă ajungeţi pe la ei, veţi găsi urnele pentru donaţii la casele de marcat (atât la stand la Curtea Veche, cât şi în restaurant) şi vă invit să donaţi o sumă oricât de mică pentru copiii din mediul rural din România. Detalii aici.
La editura Litera m-am simţit ca Alice în ţara minunilor, este un stand pe care trebuie neapărat să-l vizitaţi. Are o mulţime de cărţi Disney noi (cele cu mini cd-player şi cd-uri cu melodii – atenţie, sunt orchestraţii, nu melodiile de pe coloana sonoră – sunt spectaculoase, nu mai zic de Marea carte Au-Au a Pluşicăi, cărţi cu Dinozaurul prietenos, cărţi de activităţi cu Întors pe dos, cărţi multe cu Descendenţii, găsiţi câte ceva pentru fiecare), un stand cu cărţi Lego (carte+figurină plus o carte enormă cu modele Lego) şi o poartă în formă de Mickey (apropo, la mulţi ani, Mickey, azi e ziua ta!). Am plecat cu nişte cărţi splendide de la ei dar o să vă povestesc mai multe în săptămânile următoare.
La Niculescu am remarcat un manual de circulaţie rutieră pentru clasele I-II, ceea ce mă face să mă întreb dacă există şcoli în care se predă o asemenea materie.
La editura Casa, aveţi reducere la toate titlurile, inclusiv la noutăţi. Fii brutar la tine acasă şi Nunta visurilor tale sunt două titluri pe care merită să le răsfoiţi.
În acelaşi stand cu editura Casa, îi găsiţi şi pe cei de la Tribeka – au seturi şi accesorii fabuloase de creaţie cu temă festivă, bastoane de silicon colorat pentru pistolul de lipit, plus diverse seturi Disney.
La editura Univers nu rataţi Hendrik de Mol şi Planeta de aur într-o ediţie nouă, cu o copertă foarte frumoasă. Când am trecut eu prin târg, n-o aveau la stand, dar o vor avea în curând.
La Girasol, în afară de faptul că au o doamnă foarte drăguţă la stand, au şi nişte cărticele despre viaţa lui Iisus, la doar 3 lei bucata. Eu am luat două exemplare din Naşterea lui Iisus.
Editura Cartea Copiilor are reducere la mai toate cărţile lor (cred că aproape toate sunt la 20 de lei), plus câteva noi apariţii foarte frumoase. Cu greu am plecat doar cu două cărţi de la ei, din care una cadou pentru cineva. Pentru Eliza am luat Broscoi şi Brotac sunt prieteni, un micro-roman, cu scris mare, să îl poată citi uşor.
La editura Adenium am văzut două noi apariţii, o carte de Aurora Georgescu, Iarna cu Moş Crăciun (povestioare şi poezii) şi Bucuriile iernii de Adela Dobran (poezii). Mi-a atras atenţia o carte foarte promiţătoare, Sarinne & Eleonore de Adina Chirică, în limba engleză. Mi s-a părut foarte reuşită, o s-o trec pe listă pentru o achiziţie viitoare.
La Editura Gama am avut o revelaţie cu privire la cărţile din colecţia Montessori. Ghidurile, setul de citire precoce (cu litere abrazive, fişe de control şi litere pentru format cuvinte) şi cardurile cu imagini sunt, cu adevărat, deosebite. Nu am cumpărat nimic pentru că sunt pentru copii până în cinci ani, dar am fost tentată de 100 de activităţi stimulatoare Montessori, mi s-a părut o carte chiar reuşită. Gentuţa de Crăciun şi seturile de cărţi de joc sau Genius, ambalate de cadou, sunt ideale pentru cei care vor un cadou rapid şi “isteţ” pentru copilul lor. În plus, găsiţi la reducere cărţile Este o carte, Înc-o dată şi Atinge copacul fermecat.
Editura Arthur a fost ultima editură pe care am vizitat-o. Am cumpărat de acolo o ediţie foarte simpatică la Cum a furat Grinch Crăciunul (cred că singura în limba română, în traducerea excelentă a lui Florin Bican) şi am admirat cea mai faină colecţie de cărţi pentru copii de 8-14 ani din câte am văzut. La Arthur m-am dus pentru că anunţau că lansează nişte cărţi faine de copii mai mici (ca pentru Eliza), însă nu le aduseseră încă. Nu m-am supărat, oricum, pentru că am fost foarte bucuroasă de Grinch (18 lei).
Mulțumim din suflet, Laura pentru recomandări !Unele par atat de frumoase! Abia aștept să ajung și eu!
Voi povesti eu despre Retman – am cumpărat-o acum vreo 2 saptamani.
Cărțile noi de la editura Trei sunt tare frumoase, unele ne fac să plângem și pe noi, cei mari .
Frumos, foarte frumos! Mă bucur că o mare parte din cărțile aduse de tine în față sunt deja la noi în casă. Însă am întocmit o listă cu cele de care nu aveam cunoștință. Mulțumim frumos.
Ce de minunatii! Multumim! Astea sunt momente pentru care regret ca sunt din provincie si nu pot ajunge!
Mi se pare cel mai sadic articol pe care l-ai putut scrie, dat fiind ca nu am nici banii sa cumpar tot ce mi-ar dori inimioara si, posibil, nici timp sa ajung la targul asta. Totusi, apreciez faptul ca am aflat de cartea-tiza cu fetita mea, o s-o cautam si noi. Deci, te iert 😉
O iau eu pentru Luna duminica, Alunita! Are o mica reducere la targ, in rest nu le gasesti prin marile librarii online.
Eeee, nu mai sta si cu grija asta! Sigur ca o gasim noi, ori la targ, ori prin targ. Mi s-a parut dragut ca exista, Luna va fi atrasa de titlu si poate reusesc sa o fac sa citeasca, pentru ca inca intampin refuz pe linie… 🙂
Mulțumim Laura. Mi s-a „răcorit” sufletul. Nu pot fi acolo fizic, dar măcar am făcut o plimbare cu tine virtual prin târg 🙂
Frumoasa prezentare! Cei de la Arthur au reduceri?Pe Harry Poter l-ai zarit?
Nu am remarcat mari reduceri la Arthur si nici nu l-am vazut pe Harry Potter. Ma dusesem chitita pe cele de copii mici, dar nu le aveau.
Am facut o comanda ieri la editura si astazi m-au sunat sa ma invite la targ, ca ar avea preturile mai mici… frumos din partea lor.
Dar daca duc eu copilul acolo…. numai mai ieftin nu ies. Sa vedem, sper sa ajungem!
Chiar ca ce frumos! Eu de asta nu prea ma duc cu fiica-mea, deocamdata 😀 ca ar cumpara tot targul! Mai astept un an, ca sa-i pot da un buget sa si-l cheltuiasca singura.
Ce bine ca ai fost din prima zi, mereu sunt grozave recomandarile tale.
Imi pare rau ca am uitat sa-ti zic sa-l cauti pe Pastaie la DPH, dar se lanseaza sambata, nici nu stiu daca il aveau ieri. Oricum, iti pregatesc un exemplar 😉 si poate facem un concurs… vorbim
Nu l-am vazut, Gabi, nu cred ca ajunsese inca. Multe edituri aveau standuri neterminate si noutati lipsa.
Multumim pentru prezentare! Ai remarcat cumva, te rog, daca materialele Montessori aveau ceva reducere? Multumesc!
Nu aveau, deoarece sunt trecute la noutati si, de obicei, noutatile nu sunt reduse.
Iti multumesc din suflet pentru aceasta postare. Mi-ai luminat ziua.
Ooooo, ce frumos! Vreau la Bucuresti!
Eu mi-am luat data trecuta, tot la recomandarea ta, cartea ,,1000 de erori din cultura generala,, . Sigur o sa mai iau ceva si acum: nu ma pot abtine!
Lui Alex i-am mai luat carticele de la Edit. Girasol, mare lucru daca n-aduce Mos Nicolae inca vreo doua . . . . . . . .
Sunteti extraordinara. Am primit adresa blogului dvs de la o prietena si am vrut sa va felicit pentru postare, pentru dragostea de a impartasi frumosul, pentru atentia de a transmite informatii corecte…..Bravo!
Multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase!
Astept intotdeauna cu nerabdare articolele tale despre carti, pentru a putea pleca la targ pregatita. La tine gasesc mereu recomandari pentru carti frumoase. Ieri am luat si eu Regele Leu, Bunicul Bursuc si Supararea lui Arthur – aceasta chiar se potriveste foarte bine cu etapa prin care trece juniorul acum. Iti multumesc pentru efortul de a scrie atat de repede si de cuprinzator de fiecare data!
Am incurcat titlurile cartilor 🙁 Era vorba bineinteles despre Bunicul Leu si Adio, Bursuc.
Te felicit pentru articol! Ai muncit ceva la el, dar scopul a fost atins: sunt convinsă că o mulţime de mămici se vor inspira din el atunci când vor dori să cumpere o carte pentru micuţul său!
Şi fiindcă te-am felicitat, acum te cert: convenţia a fost să las la editură o carte pentru tine. Am fost trei zile la rând: vineri, sâmbătă, duminică fiindcă am tot dat autografe (mi s-au vândut 293 de exemplare din “Iarna cu Moş crăciun”) şi de fiecare dată când am plecat am spus să se dea o carte celei/celui care va spune că a vorbit cu mine . Am lăsat semnate câteva, dar nu ai cerut. Aveai numărul meu de telefon. Eu înţeleg prin asta că nu ţi-a plăcut cartea. Şi ca să închei pe tonul cu care am început (îmi plac simetriile) sincer îţi spun că sunt impresionată de implicarea ta în promovarea literaturii pentru copii . Cel puţin acest articol ţi-a răpit câteva ore bune şi meriţi din plin nu numai felicitări , dar şi toată admiraţia şi preţuirea mea!
Va scriu pe mail, cum sa credeti asa ceva, ca nu mi-a placut cartea?!
Mulțumesc pentru recomandare, Laura!
Sărbători Fericite!