1. Citim și numărăm zilele până la Crăciun

Anul acesta voi număra zilele rămase până la Crăciun într-un mod diferit. Am pregătit pentru Eliza un calendar de Advent (am găsit la Lidl unul din fetru, în formă de mănuşi înşirate pe o sfoară) în care am pus câte un bilețel pentru fiecare zi. Pe bileţel am trecut titlul unei cărţi/poveşti cu specific de iarnă sau Crăciun (şi am adunat pentru Eliza o mulţime de cărţi noi, cu această ocazie), precum şi o activitate care poate fi făcută în acea zi, fie creativă, fie ceva de făcut împreună sau pentru alţii.

O să vă prezint în fiecare zi (sau aproape în fiecare zi) cartea/povestea şi activitatea (dacă a fost cazul), sperând să vă inspir şi pe voi. De asemenea, voi avea şi articole cu recomandări de lecturi pentru adulţi, pentru că am şi pentru mine câteva cărţi cu specific şi vreau să vă inspir şi pe voi să citiţi ceva frumos.

DSCN5035

Am ales anul acesta cărţi foarte variate, atât despre iarnă, cât şi despre Crăciun, cu toate semnificaţiile lui (adică şi cu Moş Crăciun, şi cu Naşterea Domnului şi cu daruri dar şi cu recompense spirituale), într-un amestec de cărţi comerciale disponibile în toate librăriile mari cu ediţii limitate, mai puţin cunoscute, scrise de autori români şi publicate la edituri mici sau în regim propriu. D

at fiind că noi avem deja un teanc mare de cărţi de Crăciun din alţi ani, am făcut o combinaţie de cărţi cu totul noi, cu cărţi pe care le aveam deja şi am considerat eu că le va înţelege mai bine la vârsta asta.

Pentru data de 1 decembrie am ales setul Scrisori pentru Moş Crăciun de la editura Prut, pe care l-am cumpărat de la Gaudeamus (20 de lei).

DSCN5000

Setul conţine o carte cu o poveste, precum şi obiecte de papetărie (6 cărţi poştale identice, hârtie imprimată, 10 plicuri cu model, autocolante, creioane, 1 şablon cu ren, căciulă, brad, om de zăpadă, locomotivă, 1 gumă de şters în formă de steluţă, 10 coli A5 imprimate, 1 coală cu 14 autocolante, 1 creion cu steluţe, un pix cu gel cu sclipici roşu) cu care să scrie Eliza o scrisoare frumoasă pentru Moşul.

La acestea voi mai adăuga şi un timbru de Crăciun din ediţia 2015 emisă de Romfilatelia (cumpărate tot de la Gaudeamus dar sigur le găsiţi şi la poştă). Obiceiul nostru e să lăsăm scrisoarea pentru Moş Crăciun lângă pantofi pentru ca Moş Nicolae s-o ia şi să i-o ducă.

DSCN5003

Câteva dintre ideile pe care le voi include în calendarul de Advent:

– scriem o scrisoare lui Moş Crăciun

– facem o decoraţiune (aici am câteva seturi de la Daco, un omuleţ de turtă dulce din polistiren de pictat, o decoraţiune pentru fereastră şi diverse altele).

– mergem la patinoar/săniuş/Regatul lui Moş Crăciun/film (în funcţie de vreme şi cred că vom merge la toate, am mai multe surprize pentru Eliza la categoria asta, plus un patinoar în apropiere).

– bem ciocolată caldă/suc de mere fiert cu scorţişoară (vin fiert pentru mami :D).

– facem turtă dulce/fursecuri decorate – sper să avem două seri din astea, pentru una dintre ele sigur iau aluatul pentru turtă dulce de la Ikea, am stricat la viaţa mea kilograme de zahăr brun şi miere ca să fac turtă dulce de la zero şi a ieşit de fiecare dată o bălărie. Deci merg pe varianta mai sigură 😀 Pentru fursecuri am mai multe variante, dar cel mai simplu de făcut de copii sunt astea: Fursecuri fine cu nuci.

– mergem la târgul de Crăciun.

– cumpărăm şi ambalăm un cadou pentru cineva drag (un copil de vârsta ei din familie).

– cumpărăm şi ambalăm un cadou pentru un copil necunoscut (am ales o scrisoare de pe blogul Scrisori din Fundeni şi IOB).

– înregistrăm felicitarea pentru bunici.

– începem să învăţăm colinda pentru anul acesta.

– înregistrăm colinda video obişnuită din fiecare an.

– împodobim bradul şi casa cu decoruri de sărbătoare.

– lăsăm/trimitem/oferim un cadou surpriză cuiva care nu se aşteaptă să primească.

– mergem la foto “Portret de familie” (sau alt studio foto pentru o poză de Crăciun).

Voi  respectaţi această tradiţie mai nouă a calendarului de Advent? Ce puneţi în el?

13 Replies to “1. Citim și numărăm zilele până la Crăciun”

  1. Noi nu am facut pana acum, dar anul asta cred ca facem. Azi chiar. Sa vad numa din ce facem un calendar. Sau tre sa fie trei? :))

    1. Poţi face unul singur şi faceţi activităţi împreună. Oricum, nu te stresa dacă nu ai făcut. Calendarul de Advent trebuie să fie ceva frumos de făcut împreună, nu un stres pentru părinţi.

      1. Am facut in 5min dupa ce am postat :)). Banda, clesti de rufe din lemn pe care am notat nr si zilele saptamanii, post-it-uri de la tine 🙂 Am scris doar primul biletel, restul facem impreuna.
        Meeerci pt idee.
        O sa folosim calendarul si pt a invata zilele saptamanii, cifrele-de la 10-25 (pe primele zece Ana le stie).
        Cu Maria o s-avem program special :). Sanatate si…LA MULTI ANI! 🙂

        1. Pozăăăăă!

          1. Ok :). Trimit pe mail in30 min

  2. si mie imi place perioada de Advent, pe 1 dec. scot cartea lui Tony Wolf, cu cate o carticica pt fiecare zi pana la Craciun. Cu activitatile stam cam prost, nu m-am gandit inca la ceva anume, incerc sa fac si eu un program azi.
    Sper sa ajung maine la Lidl.

    1. De multă vreme am ochit şi eu cartea aia, dar cred că deja Eliza e prea mare pentru ea. Eu activităţile nu le-am gândit decât parţial în avans pentru că nu ai de unde şti mereu ce vei face în ziua respectivă. Am pus doar câteva bileţele deocamdată şi pe restul le mai adaug pe parcurs.

  3. am adaugat articolul la Colectia cu link-uri de Craciun. Te astept cu ce mai faci frumos 🙂
    http://dulcecasa.blogspot.ro/2015/12/idei-de-craciun-link-party-deschis-pana.html

    1. Laura Frunză says: Reply

      Sigur, o sa am multe articole frumoase luna asta 🙂

  4. Felicitări pentru articol! Si calendarul din Lidl este foarte drăguț. Vom fura si noi cateva idei! Mulțumesc

    1. Laura Frunză says: Reply

      Da, calendarul a fost o surpriza pentru Eliza, care s-a intors azi din excursie si l-a gasit pe perete atarnat. Un decembrie vesel!

  5. PicincuHobjila Viorica says: Reply

    Sunt minunate ideile! O luna reusita sa aveti, plina de ghidusii!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Mulţumim, la fel şi vouă!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.