Mi-era poftă ieri de ceva dulce dar fără ciocolată, aşa că m-am apucat de scotocit prin cămară/congelator după ingredientele pentru aceste pătrăţele din foietaj cu piersici din compot. De obicei ţin în congelator diverse aluaturi congelate pentru urgenţe, iar din cămară nu-mi lipsesc compoturile de fructe (am foarte multe compoturi la conservă de la Sun Food, ei au fost aşa de drăguţi şi mi-au tot trimis şi le preţuiesc tare mult).
În general am conserve de ananas şi combinaţii de fructe exotice (pentru salate de fructe, la care mai adaug kiwi, portocale şi banane proaspete) şi conserve de piersici (preferatele Elizei, dacă n-o opresc, e în stare să mănânce câte una o dată).
Ingrediente pătrăţele din foietaj cu piersici:
- un foietaj din comerţ,
- un compot de piersici, gem de caise,
- fulgi de migdale,
- eventual un ou bătut sau puţină apă cu zahăr pentru uns,
- zahăr pudră pentru decor.
Aceste mini tarte (deşi nu sunt sigură că ar trebui să folosesc cuvântul tartă) se fac foarte rapid. Aluatul de foietaj se dezgheaţă la temperatura camerei şi se taie în nouă pătrate (în general au dimensiuni standard). Piersicile din compot se scurg bine şi se taie felii subţiri. În interiorul fiecărui pătrat de aluat se crestează un alt pătrat, lăsând cam 1 cm – 1,5 cm la margine.
Nu tăiaţi până jos, ci doar crestaţi aluatul. Asta va face ca marginea să se ridice puţin la copt şi să arate frumos (am văzut recent trucul ăsta la o emisiune pe Paprika Tv).
Ungeţi pătratul mai mic cu puţin gem de caise şi aşezaţi feliile de piersici. Ca să fie de post, puteţi unge marginile cu puţină apă cu zahăr. Dacă nu faceţi de post, ungeţi cu ou bătut. Presăraţi fulgi de migdale.
Daţi la cuptor la 220 de grade timp de 15-20 de minute, dar verificaţi cuptorul, am remarcat că depinde mult şi de marca de aluat. Eu am avut un aluat Bonito pe care nu-l recomand deloc, nu creşte frumos ca alte aluaturi foietaj din comerţ (am avut rezultate bune cu Linco şi cu încă unul al cărui nume îmi scapă acum, dar e o marcă destul de cunoscută). La final, se pudrează cu zahăr pudră şi, de preferat, se consumă în aceeaşi zi.
Pare foarte interesant doar ca eu am hotarat sa nu mai cumpar aluatele asta caci contin o gramada de margarina 🙁
Asa este, din pacate la noi nu se gaseste foietaj de calitate, pe baza de unt.
Multumesc de reteta . Mai ales ca se fac rapid si , probabil , sunt si foarte gustoase . 🙂