Probabil aţi remarcat că în ultima vreme am reînceput să postez reţete pe blog, în general chestii mega-rapide şi cu ingrediente puţine, feluri de mâncare aproape improvizate. Motivele sunt mai multe: eu am început acest blog ca pe unul cu reţete şi “crafts” (activităţi de lucru manual). În timp, m-am îndepărtat de la linia aceea, am luat-o pe altele şi nu-mi pare rău, a evoluat frumos blogul, însă am pierdut componenta de mâncare. Am început să postez din ce în ce mai rar şi asta deoarece blogurile culinare au luat o amploare aşa de mare încât m-am gândit că postez degeaba, că nu va găti nimeni nimic din ce postez eu, că am poze urâte, ingrediente banale şi nu are sens să mă obosesc. Acum ceva vreme am luat o pauză şi m-am analizat pe mine, comportamentul meu din online, cât şi comportamentul vizitatorilor mei pe site (atât cei care vin să caute ceva anume, cât şi cei care vin des) şi am remarcat că dacă testez o reţetă din online am ajuns să testez mai mult reţete de pe bloguri fără poze super elegante şi prelucrate, reţete uşoare, rapide, fără o sută de paşi şi tot atâtea ingrediente. Şi apoi am remarcat că cititorii mei chiar gătesc reţete puse de mine, în special cele “consacrate” ale mele: sărăţelele cu caşcaval, tarta cu căpşuni şi mascarpone, prăjitura cu vişine, prăjitura cu prune, sosul de gogoşari.
Aşa că m-am decis să trec peste fobia mea faţă de pozele superbe de Pinterest dar după care gătesc extrem de rar, spre deloc, şi să reîncep să postez ce mai gătesc eu, mai ales acele lucruri pe care le improvizez în goana timpului, atunci când vin acasă după 8-10 ore de muncă şi trebuie să pun ceva pe masă extrem de rapid. Astăzi am două reţete cu somon. Noi somon mâncăm foarte rar, mi se pare destul de scump şi prefer, în general, să aleg păstrăv, macrou sau novac atunci când vreau să pun peşte pe masă, însă uneori ne mai răsfăţăm şi cu somon, în special pentru că se prepară foarte repede.
Somon cu sos de muştar şi smântână
Ingrediente: medalioane de somon, sare, piper, smântână dulce (nefermentată), muştar, zeamă de lămâie. Garnitură: legume (o pungă de legume congelate, eu am folosit Bonduelle Patru Anotimpuri, dar merge orice altceva, după preferinţe)
Se pune o oală cu apă la fiert. Când fierbe apa, se adaugă legumele din pungă, fără a le decongela. Se potrivesc de sare şi piper, se lasă să tragă un clocot (nu le fierbeţi până se înmoaie, trebuie să rămână crocante).
Se încinge o tigaie cu puţin ulei de măsline. Medalioanele de somon se sărează, se piperează şi se pun în tigaie. Pentru a grăbi gătirea şi pentru că nu am cum să bag tigaia la cuptor, aşa cum probabil ar fi regulamentar, eu am pus capacul şi am lăsat să se prăjească înăbuşit câteva minute pe o parte şi apoi câteva minute pe cealaltă. În acest timp se amestecă o ceaşcă de smântână dulce cu o lingură de muştar şi puţină zeamă de lămâie. Se asezonează cu sare şi piper. Se ia capacul de pe oală, se toarnă sosul peste somon, se lasă 30 de secunde pe o parte şi apoi se întoarce iar pe cealaltă parte încă 30 de secunde şi se ia de pe foc. În poza mea, se vede doar crusta lăsată de sos (nu şi sosul 😀 ) pentru că m-am întors cu spatele să fac nu ştiu ce şi am uitat tigaia pe foc o clipă prea mult, astfel că sosul şi-a pierdut consistenţa. E modul meu preferat de a mânca somon pe care, altminteri, îl consider destul de înecăcios. A, şi am trişat şi l-am mâncat cu usturoi verde, ca văzusem la o ţărancă şi nu m-am putut abţine, dar nu se cade, evident 😀
Frigărui cu somon
Pe astea le-am făcut pentru Eliza, să fie cât mai ochioase, dar a mâncat doar somonul, nu şi dovlecelul, aşa că data viitoare cred că înlocuiesc cu ciuperci. Puteţi pune cam ce legume doriţi, după preferinţe.
Ingrediente: medalion de somon, dovlecel, roşii cherry. Garnitură: cartofi naturi cu puţină leurdă sau mărar.
Se taie şi se pun la fiert cartofii. Nu vă uitaţi la mine în farfurie că sunt cubuleţe mărunte, aveam un cuţit foarte ascuţit şi chef de joacă (era duminică) dar în general nu tai cartofii aşa de mărunt. Se adaugă sare şi nucşoară rasă, după gust (m-am simţit ca Jamie Oliver când am scos o nucşoară din recipientul pe care nu l-am deschis niciodată şi am ras puţină deasupra cartofilor 😀 ).
Medalionul se dezosează şi i se scoate pielea, apoi se taie în cuburi potrivite. Evident că ideal e să le gătiţi la grătar, dar din păcate eu nu am nici măcar un grătar de aragaz, aşa că tot la tigaie, cu capac le-am făcut, prin urmare a trebuit să ajustez beţele de frigărui înainte să le umplu. Se taie cuburi dovlecelul, se spală roşiile cherry. Se înşiră pe beţele de frigărui cuburile de somon, dovleac şi câte o roşie cherry.
Se sărează, se piperează şi se pun în tigaia încinsă cu o lingură de ulei. Cum vă spuneam, pentru a mă asigura că se gătesc bine, am pus şi capacul (am o obsesie cu mâncarea să fie bine gătită, în special carnea, cu excepţia vitei, evident). Se serveşte cu cartofii natur peste care am presărat leurdă tocată foarte fin (puteţi folosi şi mărar, altă verdeaţă preferată de-a mea).
Frigăruile se pot pregăti şi cu o seară înainte sau dimineaţa şi se pot lăsa pentru când ajungeţi acasă de la serviciu. În funcţie de preferinţe, puteţi servi cu un sos (picant, pesto, de iaurt etc) şi nu uitaţi de lămâie.
Voi ce mai gătiţi cu somon?
Mie-mi place și dorada ça pește, super delicioasă și fără oase. Dacă elimin smântâna din rețeta postată de tine poate fi și un preparat de post pentru când se mânâncă pește, ceea ce e super. N-am mai mâncat de mult timp somon, trebuie să recunosc, cel mai des gătesc păstrăv la cuptor cu doar 4 ingrediente: sare, lămâie, maghiran și ulei de măsline, ador sosul ăla care rămâne și-l mănanc așa țărănește cu pâine :).
Eu păstravul cel mai tare îl ador în saramura. Dar cu absenţa grătarului, e mai complicat 🙁 Il mai pârlesc la grill, dar nu e acelaşi lucru. Trebuie musai să investesc într-un grătar de aragaz de calitate.
Mie imi plac retetele tale, am facut saratele (foarte bune) si foietaj cu piersici din compot (mi se pare o idee grozava), altceva nu imi amintesc acuma :). Langa somon noi am facut mamaliga in loc de legume :)). Mie imi plac culorile din poza de seara.
Multumim!
Hehe, noi cu usturoiul verde, voi cu mămăliga. Ne-ar bate pasionaţii de mâncare (foodies) dacă ar auzi :)))
As mai adauga in lista ta cu retete “consacrate” briosele cu banana si scortisoara! Eu gatesc peste cam de 2 -3 ori pe luna: pastrav (cu usturoi si mamaliga) si somon (cubulete taiate, inabusit in ulei/unt si apa, cu legume congelate, fierte, totul amestecat cu sos de rosii, condimente gen busuioc, dar si verdeata).
N-am mai facut de mult briosele alea 🙂 Mersi ca mi-ai adus aminte de ele!
Pai al meu somon arata cam ca primul din poza ta. Rondele sau file, doar ca eu il bag in cuptor, fara ulei, doar cu usturoi (verde sau nu, dupa cum detin) si lamaie. Nici macar sare nu-i pun pt ca iese din el si este suficient de sarat (pt fi-miu de 4 ani si-un pic). Iar legumele le dau la tigaie de teflon, in unt. Daca-l tin fix cat trebuie (nu ma intrebati “cat trebuie” caci eu ma iau dupa culoare, am devenit experta la asta) nu se usuca si nu-i inecacios.
Citind..realizez ca DOAR asa gatesc somonul.. Cam trist. :)))
Ba deloc trist. Mergi la sigur cu reteta cunoscuta. La cat costa somonul, nu prea iti arde de facut experimente cu el 😀
Eu mai fac paste integrale (doar in sos de lamaie, usturoi, ulei de masline si fulgi de ardei iute) cu somon la gratar peste. Pe cat de usor pe atat de gustos si sations.
Iar dintre retetele care au aparut la tine pe blog:
Tort cu morcovi si crema de branza:
https://www.laurafrunza.com/2010/10/25/tort-de-morcovi-cu-crema-de-branza/
Aripioare buffallo (via Teo’s Kitchen)
https://www.laurafrunza.com/2009/08/01/ce-mai-gatesc/
Saratele
https://www.laurafrunza.com/2014/06/15/saratele-cu-cascaval/
Chec
https://www.laurafrunza.com/2015/08/26/chec-reteta-de-baza/
Eu zic sa ne mai scrii. Sunt satula de toti pseudobucatarii online care publica tot felul de crap (si nu, nu ma refer la retete cu peste crap).
Eu nu gatesc somonul, il mananc pe cel afumat exact asa cum e el. :)) Sau la ocazii speciale, bruschete unse cu unt, somon afumat si rosii tocate fin pe deasupra. 😀
Deci nu cumperi somon proaspăt deloc?
frigăruile arată foarte bine și cred că o să le încerc și eu, chiar dacă sunt băiat 😛 mă pricep la bucătăreală 🙂
Păi, spor atunci! Cine zice că băieţii nu se pricep la gătit?