Săptămâna trecută am fost cu Eliza la lansarea unui film deosebit, atât prin modul în care a fost realizat cât şi prin echipa care l-a făcut posibil (actori, regizor şi producător). Filmul se numeşte Oraşul plin de viaţă şi este jucat aproape în întregime de copii cu vârste între 6 şi 12 ani, toţi elevi ai Şcolii de Film şi Televiziune pentru Copii “Micile Vedete“.
Proiecţia filmului ne-a dat ocazia nouă, spectatorilor, să aflăm mai multe informaţii despre Şcoala Micile Vedete şi nu o dată m-am gândit că trebuie să fie ceva cu adevărat special pentru un copil să-şi înfrângă tracul, emoţiile, timiditatea, problemele de vorbire, complexele şi să apară într-un film, jucând, vorbind, rostind replici învăţate pe de rost. Şcoala Micile Vedete nu este doar un alt club care face cursuri pentru copii. Munca lor este extrem de serioasă şi ea se vede în cele 5 filme selecţionate la Festivalul de la Cannes din cele 22 realizate în total. Echipa de la Şcoala Micile Vedete, formată din surorile Ariana şi Ema Pendiuc (regizor, respectiv producător) pune foarte mult suflet în ceea ce face, încercând să ofere copiilor “instrumente de dezvoltare personală și inteligență emoțională prin intermediul a trei discipline inovative, special create și adaptate copiilor: Tehnică de filmare, Interpretare și Dicție pentru copii.” (sursa: comunicat de presă)
Sala de la Movieplex, unde a avut loc proiecţia filmului, a debordat de mândrie din partea tuturor celor prezenţi: a sponsorilor (care şi-au văzut numele afişate pe ecran şi produsele plasate în film – deşi, ca observaţie personală, aş recomanda sponsorilor să se implice dacă vor să sprijine filmografia pentru copii, dar să renunţe la plasarea atât de flagrantă a produselor, unele chiar într-un context nepotrivit), a partenerilor media, a părinţilor şi bunicilor şi, nu în ultimul rând, a actorilor, pe care îi remarcai după rochiile elegante şi zâmbetele până la urechi.
Subiectul filmului este unul de actualitate, abordând teme precum poluarea, distrugerea spaţiilor verzi în favoarea construcţiei de clădiri, mâncarea sănătoasă etc. Ema Pendiuc declară: „Orașul plin de viață este un film educativ, ce continuă scurmetrajul de succes Aurora. Doctorul pădurii”, iar Ariana Pendiuc (regizoarea filmului) completează: „Aici abordăm însă tema protecției mediului înconjurător printr-o idee cât se poate de originală. Aflate în căutarea tratamentului pentru salvarea prietenului lor, fetițele descoperă că de fapt nu este vorba despre un medicament, ci remediul este un mediu înconjurător echilibrat, armonios, în care natura se îmbină cu o gândire pozitivă și o atitudine responsabilă a oamenilor față de tot ce îi înconjoară”.
Despre Şcoala Micile Vedete
La 6 ani de la înființare, Școala „Micile Vedete” se mândrește cu un portofoliu de 22 de filme pentru copii, majoritatea cu teme educative, dintre care 5 au fost selecționate la Festivalul de Film de la Cannes (2010, 2011, 2012, 2014, 2015), dar și la alte festivaluri internaționale din Europa, Statele Unite, Orientul Mijlociu, Asia și Australia. Școala Micile Vedete este membră a Centrului Internațional al Filmului pentru Copii si Tineri – CIFEJ, înființat de UNESCO.
Pe contul lor de YouTube veţi găsi o mulţime de filmuleţe care să vă edifice cu privire la munca lor. Au sedii în trei sectoare din Bucureşti şi îşi doresc foarte mult să ducă şcoala Micile Vedete şi în ţară. Căutaţi-i pentru copiii voştri. Nu e vorba doar că vor juca în reclame, vor participa la emisiuni, la festivaluri, vor face filme şi vor prezenta ştiri. E vorba despre încrederea în sine şi curajul pe care astfel de acţiuni le vor instila în sufletele lor, încredere de care au şi avem foarte mare nevoie.