Acum foarte, foarte mult timp (mai mult de jumătate de an, cred) am primit cadou de la Tupperware două lucruşoare de bucătărie care m-au încântat peste măsură: un aparat micuţ de tocat (Tupperware Smart Chopper) şi o formă pentru cozonaci. Plănuiam să fac cozonaci de Crăciun şi să testez forma dar nu am mai apucat. Iar apoi, cu tot ce s-a întâmplat negativ în viaţa mea, nu mi-a mai ars de nimic, am izgonit forma în cămară şi am uitat de ea. Singurul pe care l-am folosit constant a fost aparatul de tocat de care sunt foarte, foarte mulţumită, aşa că am vrut să vă povestesc şi vouă despre el într-un nou episod din serialul “ce accesorii de bucătărie mişto mai am şi nu le-am stricat încă” 😀
E un obiect mic (eu mi l-am dorit pe cel mai mic, pentru că toacă şi o jumătate de ceapă sau un căţel de usturoi, adică exact cât folosesc eu la un fel de mâncare), care funcţionează pe principiul unui chopper obişnuit, doar că fără curent electric. Are un cordon subţire de care tragi şi care acţionează lamele cu o forţă foarte mare. Dintre toate chopperele pe care le-am avut, acesta este singurul care toacă uniform ceapa, fără să lase bucăţi mari. Îl ţin în permanenţă pe blatul de bucătărie, nu merge niciodată în dulap, ca celelalte electrocasnice mici, astfel că nu apucă niciodată să adune praf. Până acum l-am folosit ca să toc ceapă, verdeaţă, pâine uscată pentru pesmet şi dressing pentru salată caprese (ulei, busuioc proaspăt). Poate fi ţinut şi în sertar la birou pentru făcut diverse dressinguri, pesto proaspăt sau pentru tocat verdeţuri şi legume pentru salate şi poate fi luat şi la picnic, deoarece, neavând nevoie de curent, poate fi folosit oriunde în natură. Astfel, o să aveţi ceapă tocată pe loc pentru salate (sau alte legume) fără să mâncaţi salată cu legume “stătute”.
Singurul dezavantaj al acestui aparat este preţul, însă am remarcat că cine încearcă o dată produsele Tupperware rămâne fan pentru totdeauna şi, în plus, unele produse au chiar şi garanţie pe viaţă. Dacă aveţi grijă de el aşa cum trebuie (îl spălaţi, îl uscaţi, păstraţi protecţia pentru lamă, respectaţi instrucţiunile de folosire) vă poate ţine ani de zile, mai ales că nu are motor care să se strice sau să se ardă.
Ca remarcă: mai am acasă un chopper de la Delimano. Sunt foarte încântată şi de produsele Delimano şi, în general, am remarcat că sunt foarte calitative. Însă chopperul lor este foarte prost. Porneşte greu la apăsarea butonului, nu are un capac de protecţie între partea superioară cu motor şi “borcanul” unde acţionează lamele (e dintr-o bucată, astfel că nu poate fi spălat la chiuvetă, doar şters), iar lamele sunt scurte şi nu prind bine produsul care trebuie tocat. Comparativ cu Braunul vechi avut înainte şi care s-a stricat după vreo zece ani de utilizare intensivă, chopperul de la Delimano este foarte prost, aşa că trebuie să revin la un Braun probabil ca să am şi un chopper mai mare în casă, cu care să toc cantităţi mai mari, precum şi bucăţi de carne (am şi o maşină de tocat excelentă dar n-o bag în priză pentru câteva cuburi de carne).
Forma de cozonac am apucat s-o folosesc abia de Paşte. Când am plecat la mama, am pus-o în ultima clipă în rucsac (doar bagaj de mână puteam lua pe avion) şi am rugat-o pe mama să coacă un cozonac în ea să vedem cum iese. În afară de faptul că forma s-a “crăcănat” puţin deoarece cozonacul a fost cam greu (deci pentru astfel de forme trebuie să fie cozonacul ceva mai mic decât cel pentru formele clasice), cozonacul a ieşit minunat. Chiar şi în cuptorul care arde al mamei, s-a rumenit uniform (spre deosebire de cei copţi în tăvile vechi de fontă, care s-au ars puţin pe fund de la căldura adăugată de tăvi) şi a avut şi o formă frumoasă (e cel din mijloc).
Mamei i-a plăcut atât de mult forma, că i-am dăruit-o ei. Şi-a exprimat dorinţa de a mai avea una de cozonac şi încă una de pască şi i-am zis că sunt scumpe, dar a zis că chiar şi aşa, merită investiţia, pentru că le ai o viaţă. Şi dacă mama a zis asta, e clar că a convins-o. Bănuiesc că genul ăsta de reacţie e cel pe care îl aşteaptă reprezentanţii Tupperware şi de aia produsele nu se vând la magazin, lucru pe care mi l-aş dori pentru că nu mă dau în vânt după interacţiunea asta directă, însă recunosc că am mâncat nişte icre bune la un party Tupperware, o pâine bună (eu am şi bolul de dospit, dar îl folosesc în cu totul alte scopuri, nu am reuşit să fac pâine decentă în el şi am încercat de mai multe ori, cred că pur şi simplu nu-mi place să fac pâine şi aluatul simte asta 😀 ) şi o maioneză excelentă făcută într-un soi de pahar de plastic (maioneză fără ouă, din lapte de cafea, are LaLena aici o reţetă). Dacă m-aş fi uitat în magazinele la produsele lor, nu aş fi crezut doar citind eticheta că fac chestii aşa rapide şi uşoare, cu minim de efort. În plus, materia primă folosită la fabricarea produselor e de o calitate excelentă (cea mai veche caserolă de la Tupperware are 4 ani şi arată la fel ca atunci când am cumpărat-o) şi, recent, au scos şi BPA-ul din produsele de plastic.
Dacă aveţi experienţe pozitive sau negative cu produsele Tupperware, m-aş bucura să le aflu. De cumpărat, pentru cine vrea, să găsesc pe la reprezentanţi, sigur ştiţi sau găsiţi pe cineva şi în oraşul vostru (Pe site-ul Tupperware.ro găsiţi mai multe informaţii despre cum puteţi contacta un reprezentant).
Am vazut la fetita unei colege o cutiuta / caserola pentru pus pachet la scoala si stiu ca sunt foarte rezistente, practice si usor de igienizat.
Da, foarte uşor de spălat şi chiar am pus în ele de toate.