Hai să învăţăm în joacă este un ghid Usborne pentru părinţi, tradus şi publicat recent la editura Corint. Se adresează părinţilor de copii între 1 şi 5 ani şi oferă o mulţime de sugestii faine de tipuri de joacă şi de jocuri care să le dezvolte copiilor o gamă largă de abilităţi.
Cel mai interesant lucru la cartea asta e că împacă într-un singur volum mai multe tipuri de educaţie alternativă, printre care şi Montessori, deci adepţii Montessori o pot folosi cu succes, chiar dacă vor descoperi şi jocuri care nu se încadrează în acest curent. Cartea e foarte bine organizată pe tipuri de abilităţi, iar jocurile sunt chiar drăguţe şi distractive.
Este împărţită în 14 capitole iar la fiecare sunt sugestii de jocuri, cu ilustraţii (pe ici, pe colo şi imagini reale cu copii), sfaturi pentru părinţi şi diverse explicaţii ajutătoare. Majoritatea jocurilor sugerate implică ideea de creaţie, reciclare, refolosire şi nu neapărat de cumpărat jucării noi şi scumpe – cred că asta mi-a plăcut cel mai mult. În plus jocurile sunt simple, la îndemâna oricui, şi nu trebuie să te dai peste cap pentru ele, să obţii nu ştiu ce materiale sau împrejurări sau să faci cine ştie ce eforturi colosale.
Avem câte un capitol despre artele vizuale (desenat, pictat, decupare şi lipire, modelarea plastilinei, refolosirea deşeurilor, papier-mache), despre muzică şi cântece (instrumente muzicale, cântece şi rime), jocuri de rol (spectacole şi poveşti, jocul cu marionete, lumi miniaturale), cărţi şi poveşti, litere şi numere (jocuri cu litere şi numere, măsurători, aspecte matematice), lumea mea (prietenii şi familia, despre feţe şi trupuri, acasă), lumea din jurul meu (grădinărit, animale, vremea, anotimpurile), joaca şi mişcarea (joaca în casă, jocuri în aer liber, înotul), hrana şi gătitul, minţi active (ştiinţă), micul ecran (televizor, computer – ok sau nu, cât e suficient), excursii şi călătorii, e momentul să sărbătorim (petreceri, sărbători tradiţionale), alte informaţii utile (nevoi speciale, sfaturi de prim ajutor etc).
În colecţia Corint pentru părinţi (Ghidurile Usborne) vor mai apărea încă trei cărţi: Hrăneşte-l sănătos, Împrieteneşte-l cu oliţa şi Ajută-l să scrie şi să citească.
Dacă vă place ideea acestei cărţi, staţi pe aproape, pentru că veţi avea ocazia s-o câştigaţi în cadrul unui concurs care se va desfăşura începând de miercuri la mine pe blog.
Ma bucur multa că se traduc ghidurile Usborne. Le găsesc foarte utile. Abia aștept concursul ;). Mulțumim!
Oooooooo, abia astept ,,Hai sa invatam in joaca”! Mai ales ca noi suntem la capitolul ,,Imprieteneste-l cu olita”. Olita care pana nu de mult se folosea pe post de cascheta de constructor, mijloc de depozit si transport al jucariilor, uneori pe post de minge de fotbal, etc. Acum se foloseste si in scopul pentru care a fost creata, dar tot nu cred ca se va dezvata de scutece prea curand (are 1 an si 3 luni). Eliza pe la ce varsta a spus adio scutecelor?
Doi ani şi jumătate, după un proces lung şi exasperant 😀
Nu-i mult, doar inca pe atat!