Mă refer la trecerea aia domestică, evident, care implică multe chestii de spălat, călcat, aranjat în cutii, cărat cutii sus-jos şi panicat că nu e spaţiu pentru hainele şi încălţările groase de iarnă 😀 Şi cum azi e vineri şi mâine e un week-end numai bun de muncă, iată ce am eu pe listă pentru trecerea de la iarnă la vară şi vă aştept şi pe voi cu sugestii extra ca să facem o listă cât mai cuprinzătoare:
– în primul rând rocada de haine: cele de iarnă la cutie, cele de vară pe umeraş. La noi asta implică probat intensiv (ocazie cu care jumătate din hainele Elizei au plecat deoarece a avut un puseu de creştere iarna asta şi tot ce păstram pentru “lasă că-i vine la vară” a devenit “uf, şi asta pleacă!”) şi oftat intensiv din partea mea, deoarece multe nu-mi mai vin şi clar de slăbit nu mai slăbesc şi nici nu vreau. Mă simt foarte bine cu mărimea 36-38 decât cu 34-36 cât eram odată.
– dus la curăţat paltoanele şi hainele care nu se pot spăla la maşină. Restul se spală, se “îmbălsămează” şi se bagă în cutii sau la sacii de vidat.
– făcut sacoşe/pachete pentru donat – parţial am bifat asta, deşi mai am încă un colet de trimis şi o sacoşă de predat
– dus la croitoreasă acele haine care mai pot fi modificate (fac des, pentru Eliza, fuste din rochii, fuste din pantaloni de reiat, bolerouri din bluze drăguţe etc) – acum am dus doar nişte pantaloni de-ai Elizei pe care i-am făcut trei sferturi pentru că îi rămăseseră mici ca lungime dar îi veneau în talie, şi nişte resturi de materiale pentru bandane cu elastic.
– cârpit chestii care pot fi cârpite discret, gen mâneca unui tricou pe care l-am îndesat în sertar astă-vară pe principiul “oi vedea eu când oi face-o şi pe asta” şi aruncat chestii care nu pot fi cârpite discret (niciodată nu cârpesc lenjerie intimă, şosete sau dresuri).
– curăţat încălţămintea, dus la reparat dacă e cazul (eu am reuşit în sfârşit să ajung la cizmar cu o cizmă şi o curea de-a Elizei de strâmtat) şi depozitat în condiţii corespunzătoare (în cutii sau săculeţi, cu pliculeţe de silica gel băgate în interior).
– găsit (cu greu) loc de depozitare pentru săniuţă, patine, accesorii de ski, toate acele mănuşi/fulare/căciuli/parazăpezi pe care le-aţi adunat toată iarna şi care acum nu mai încap nicăieri. Patinele se pun curăţate şi, eventual, ascuţite, pentru a le avea gata pregătite la iarnă când vine prima zăpadă. Panicat pentru că hainele groase nu încap nicăieri :((( (încă mai caut soluţii).
– scos şi verificat jucăriile de vară/apă/nisip – verificat în ce stare sunt, dacă n-au găuri, dacă se mai vede scrisul pe ele (foarte util e să le însemnaţi cu un marker permanent, mereu se încurcă pe plajă cu ale altora), dacă nu trebuie să daţi o raită la Jumbo să umpleţi coşul cu tot felul de minuni hazlii de plastic 😀 (ideal ar fi să nu faceţi asta, evident!).
– verificaţi, dacă e cazul, saltelele de plajă, cortul, celelalte gonflabile – înlocuiţi-le sau reparaţi-le, după caz. Nu vă lăsaţi pe ultima sută de metri, cu o zi înainte de plecarea în concediu s-ar putea să fie prea târziu!
– cumpărat chestii de iarnă la reduceri 😀 În perioada de primăvară, puteţi găsi prin magazinele fizice sau online chestii faine de iarnă la preţuri foarte mici. Eu mereu iau tricouri anti-solare toamna şi căciuli/mănuşi vara, le găsesc la preţuri mult mai mici.
– mai puteţi strânge şi jucăriile/cărţile cu specific de iarnă, dacă n-aţi făcut-o deja. Eu am pus sus de mai demult cărţile de Crăciun, dar dacă n-aţi făcut-o, o puteţi face acum. Scoateţi la înaintare cărţile şi jurnalele de vacanţă, culegerile de lecturi de vară, cărţile cu activităţi de exterior şi albumele cu imagini din natură. Asta ar trebui, teoretic, să vă convingă să ieşiţi mai des afară!
– consumaţi din congelator carnea, legumele şi fructele rămase de astă-toamnă sau astă-iarnă, dacă e cazul. Idem pentru ce mai aveţi prin cămară (zacuşti, bulioane, dulceţuri). Vine vara şi odată cu ea, şi oferta bogată de legume şi zarzavaturi proaspete. Ar fi păcat să le aruncaţi pe cele din congelator când aţi muncit la ele cândva (sau a muncit altcineva), aşa că lăsaţi-vă fantezia să se desfăşoare şi improvizaţi tot felul de reţete noi cu ce aveţi prin casă. Faceţi loc pentru noua recoltă!
– scoateţi florile pe balcon/în curte, dacă n-aţi făcut-o deja. Asta dacă aveţi flori şi balcon. Eu am doar 4 ghivece în casă (2 orhidee, o aloe şi o schlumbergera) şi niciun balcon, le ţin mereu în acelaşi loc. Dar cu ocazia asta mai puteţi să le transplantaţi, să faceţi pui, să schimbaţi ghivecele, să le puneţi îngrăşământ etc.
– tot din categoria flori: cumpăraţi petunii sau muşcate curgătoare pentru agăţat (în balcon, pe verandă, oriunde aveţi loc). Eu am, în locul în care a fost balconul, în tavan, agăţători pentru ghivece suspendate şi îmi place să văd acolo flori colorate toată vara. Nu rezistă de la un an la altul, din păcate, însă nu mă deranjează să dau 80-90 de lei pe an, ca să am sufrageria înflorată.
Voi ce aţi avut/aveţi pe listă pentru tranziţia de la iarnă la vară? E ceva ce am ratat?
Curatenie in dulapul cu haine fac cam o data la doua saptamani – tot asa, cu probat intensiv si pus deoparte o sacosa mare pentru donatii. In felul asta ma asigur ca atunci cand vine momentul ‘rocadei’ nu imi va lua atat de mult timp pentru ca mare parte din haine sunt deja sortate.
Stiu ca pare nebunesc, insa cand sunt in fata sifonierului si imi vin idei de ‘tinute’ le scriu intr-o agenda. Combinatii de haine si accesorii mai neobisnuite pentru diverse situatii – birou, intalniri cu clientii, iesiri in oras. 🙂 Asa ca atunci cand ma intalnesc cu o astfel de situatie consult repede agenda cu idei si am tinuta gata compusa,plus ca ma asigur ca nu port la nesfarsit un numar fix de haine:). Fac asta cu garderoba toamna – iarna inainte de a o baga in cutii.
Cat despre tranzitia de la un sezon la altul, profit de (multele) zile ploioase ca sa fac curatenie in biblioteca. Desi ma plictiseste ingrozitor, scot cartile si le scutur de praf una cate una. Acum lucrez la o lista cu carti pe care nu le mai vreau si o voi distribui prietenilor mei, in speranta ca cineva va vrea ceva…
Bună idee să faci curat aşa des în dulap. Doar timp şi perseverenţă să fie 🙂 Eu în cărţi fac curat cam de două-trei ori pe an şi atunci selectez multe pe care ori le donez (am scris aici cui https://www.laurafrunza.com/2016/02/22/hercularium-biblioteca-viitorului/ ) ori le mai trimit la Iaşi, la mama. Ori le mai citeşte ea, ori le mai citim chiar noi când mergem pe acolo.
Care iarna? Care vara? 🙂
Păi… alea care credem noi că există 😀 Că în ultimii ani din patru anotimpuri, avem vag doar vreo două.
Ooo, pai in primavara asta am facut rocada cu gecile si ghetele groase de cel putin 3 ori. La un moment dat nici nu le-am mai strans, au ramas inghestuite toate in hol, la cat de instabila a fost vremea.
Altfel, dam si noi la greu din lucruri la schimb de sezon. Iar congelatorul incerc sa-l golesc mereu pana prin mai, ca sa il decongelez/spal/pregatesc pentru noul sezon.
Foarte buna ideea de a marca jucariile cu marker permanent!!!
Promit sa o si pun in practica!
Iar de facut cumparaturi la sfarsit de sezon sunt experta: mai ales la incaltaminte. Am prins mereu reduceri considerabile (se prea poate si din cauza ca eu port marimea 35).
Cred ca aveti lucruri multe adunate si atunci, intr-adevar, e nevoie de o randuiala ca sa fie toate la locul lor.
Noi avem relativ putine haine si articole de incaltaminte.
Acum cativa ani le-am triat bine, am pastrat doar ce stim ca purtam (am pastrat obiceiul asta) si am organizat bine dulapul incat sa nu mai avem nevoie sa facem rocada de haine. Astfel rafturile arata la fel pe tot timpul anului, desi chiar nu avem spatiu mult de depozitare. Fiecare raft din dulap contine, in general, cate 4 teancuri de haine impaturite bine – cele doua teancuri din fata continand articolele cele mai des folosite.
De exemplu, sotul meu are trei rafturi in dulap: un raft plin doar cu pulovere si jachete groase; un alt raft contine in spate doua teancuri cu camasi necalcate, iar in fata doua teancuri de tricouri calcate (are vreo 40 de tricouri si incap toate asa, foarte bine); al treilea raft are in spate tricouri si pantaloni scurti de purtat prin casa, iar in fata un teanc cu 5-6 perechi de pijamale si un altul cu multe tricouri albe, de purtat pe sub camasi.
Gecile sunt impaturite si invelite in huse si stau jos, in spatiul de sub hainele de pe umerase. Tot aici stau si toti blugii si pantalonii casual pe care-i are (calcati si impaturiti)
Mai are (intr-un alt dulap micut) un raft plin cu bluze si pantaloni de stat prin casa si un loc in care incap 8 camasi calcate, puse individual pe umeras, iar jos, in spatiul ramas sub camasile calcate, sunt hainele sport pentru mers pe bicicleta.
Am ales sa fac asa pentru ca uneori vara poti sa ai nevoie de haine mai groase sau iarna vrei sa porti un tricou pe sub o jacheta cu fermoar. Si asa sunt toate hainele accesibile usor, nu mai trebie sa le dau jos din cutii.
Nu prea fac cumparaturi la sfarsit de sezon decat numai daca stiu ca-mi va trebui ceva in iarna urmatoare (de ex: daca stiu ca cizmele nu vor mai rezista mult sau paltonul nu mai arata asa bine) si astfel evit sa aglomerez dulapul cu lucruri luate numai pentru ca la sfarsitul sezonului sunt la reducere.
Da, sunt multe lucruri, pentru ca de exemplu, pentru fata primesc haine si am, in avans, haine pana la 12 ani aproape. Si atunci mereu trebuie sa le iau la mana, sa le rulez, sa scot sa vad ce-i vine si ce, nu. Clar ocupa spatiu. Plus tot arsenalul de lucruri ale copilului, carora nu le gasesc niciodata loc asa cum trebuie: patine, role, trotineta, jucarii de vara, jucarii de iarna etc. Stiu ca trebuie sa fiu mai drastica si chiar incerc, dar nu-mi iese mereu.
As mai completa lista ta cu activitati de facut la schimbarea sezonului cu instalarea plaselor de tantari la geamuri, dupa curatare/inlocuire. In ceea ce priveste hainele, am un dressing mare cu rafturi adanci si doar le inversez locul. Acum, vin cele subtiri in fata, cele groase in spate. La incaltari, fac “mutari” de genul: bag cizme, scot pantofi, bag pantofi, scot sandale. Pentru a jongla mai usor intre pantofi si sandale, scriu pe fiecare cutie ce contine si numele “purtatorului”.
Eu am plasele de ţânţari tot timpul, nu le scot niciodată.