Un subiect delicat şi, în aceeaşi măsură, evitat chiar şi între femei: menstruaţia. Cel mult vorbim despre “când” vine şi cum ne face să ne simţim dar mai puţin despre fiziologia ei sau chiar despre materialele igienico-sanitare folosite în timpul ei, oricât ar încerca să ne convingă altfel reclamele de la tv.
Acum câţiva ani, în mai 2011, scriam un articol intitulat Zeiţa din tine – review cupa menstruală. De fapt, nu-l scriam eu, ci îl publicam, era scris de o cititoare. Şi ăsta de azi tot de o cititoare e scris, nu e neapărat un review, cât o opinie, după ce a testat o cupă menstruală Femme Cup, mărime unică. Am vrut să-l public ca să readuc în discuţie existenţa cupei menstruale şi să văd dacă din 2011 şi până acum (adică în 5 ani de zile) s-a mai schimbat ceva în mentalitatea femeilor. Cupa pentru testare ne-a fost oferită cu generozitate de magazinul Cupe menstruale, cărora le mulţumim foarte mult. După ce veţi citi opinia cititoarei mele, vă invit să comentaţi şi să ne spuneţi dacă vi se pare o alternativă utilă/potrivită pentru voi, dacă încă o consideraţi ceva “stupid” sau “scârbos”, dacă o folosiţi, dacă nu, dacă vă vedeţi folosind-o într-un viitor apropiat, ce anume v-a determinat să alegeţi această alternativă (sau nu) şi orice alte idei mai aveţi pe subiect sunt binevenite.
P.S. Eu încă nu sunt suficient de deschisă s-o încerc, deşi recunosc că am devenit mult mai conştientă de deşeurile pe care le produc şi mă înspăimântă cantitatea de deşeuri produsă de o femeie pe parcursul vieţii, numai din materiale sanitare pentru menstruaţie! Am citit undeva că o femeie tipică produce într-o viaţă între 8000 şi 17000 de deşeuri din tampoane/absorbante. Înmulţiţi cu numărul de femei de pe planetă şi veţi vedea cam pe unde se duce acest număr! E cam înfricoşător, nu?
Singura problemă? Am pierdut-o! O caut de câteva luni, a dispărut complet. Sunt sigură ca va reapărea în cel mai inconfortabil moment cu putinţă – ori mi se va rostogoli din geantă la ghişeul unei funcţionare, ori va pica din colţul unui rucsac în mijlocul unei şedinţe, ori va apărea copilul unor invitati cu ea în mână …. încă o mai caut şi sper să dau de ea, dar până una alta îmi voi comanda alta. Mulţumesc încă o dată. E un produs excelent. ”
Folosesc cupa menstruala de cateva luni si sunt foarte incantata. Atat de usurinta de folosire, cat si de cat de mult s-a schimbat felul in care ma simt in timpul menstruatiei. Timpul s-a redus considerabil, si fluxul de asemenea. E comod de purtat, senzatia de curat e mult mai pregnanta.
E ciudat că se reduce fluxul, mă întreb care o fi explicaţia?
de fapt nu se reduce fluxul, ci perioada de scurgere…fiindca se preia direct de la sursa, ai senzatia ca dureaza mai putin. Eu asa am inteles.
Am cumparat si eu, afland de ea de de pe acest blog. Imi place. Da, se reduce fluxul folosind cupa menstruala, fata de absorbantele clasice. Probabil chimicalele din absorbante sunt de vina de fluxul marit. Cele (femeile) din jurul meu o considera scarboasa.
Ma intreb: daca mai scriu un articol peste 5 ani, tot asa o vor considera? 🙂
Am citit (dar credeam ca-i teoria conspiratie) ca tampoanele interne contin ceva care cresc hemoragia.
Altfel eu folosesc cu mare succes cupa de ani buni.
Am citit si eu ca la un moment dat ar fi continut azbest. Eu nu prea cred in teoriile astea ale conspiratiei care circula pe net si oricum folosesc doar absorbante externe.
exista si absorbantele textile, la fel ca scutecele textile pentru bebelusi; eu am inceput sa folosesc cam de 1 an si sunt multumita de ele; ca sa iasa mai bine petele le usuc la soare… imi place mai mult cum se simt la atingere fata de absorbantele clasice;
Stiu ca exista, pentru mine nu sunt deloc o alternativa, cum nici scutecele textile pentru bebelusi nu sunt. Nu ma vad spaland la ele, am spalat destule carpe in adolescenta cand nu-mi ajungeau banii de vata ca sa nu-mi mai trebuiasca acum sa fac asta din proprie initiativa. In plus, n-am nici soare sa le usuc, eu usuc totul in sufragerie, pe uscator de camera 🙂
As fi tentata sa folosesc cupa, dar dupa ce intreb medicul meu ginecolog.
mai nou am descoperit soft cup.
avantaje:
– nu trebuie scoasa si golita, o sfortare si gata, lichidul continut de cupa pleaca singur. deci adio maini dezinfectate, sticla cu apa si frica ca poate o scap pe jos in toaletele publice
dezavantaje:
– o cupa se foloseste cca 3 luni, si apoi cumperi alta. deci ceva extra costuri
– ca si la celelalte cupe, daca ai flux f puternic nu face fata. este necesar un absorbant extern in primele zile / zilele delicate. In zilele de flux scazut un panty liner (din care oricum folosesc) este suficient.
Dupa 5 an ide folosit cupe menstruale de diferite forme am inteles ca nu exista nici o legatura intre cantitatea de sange si folosirea de absorbant vs cupa. daca la inceput, dupa nastere, revenirea menstruatiei s-a facut cu un flus mai lejer, acum este foarte problematic in primele zile, cu dureri mari, pe care le simt la desprinderea endometrului. Mai mult ca sigur ca fluxul sanguin ce insoteste acest lucru, ce se intampla intrauterin, deci fara nici o legatura cu absorbantele sau cupa menstruala, este influentat de altceva insa, nefiind medic ginecolog, nu ma pot pronunta.
cat priveste teoriile conspiratiei, been there, done that. *uck’em’off! 🙂
eu vad o diferenta mare intre soft cup si o cupa menstruala normala. bine, decat tampoane mai bine asta, dar daca ai la indemana o cupa clasica, de ce sa iau soft cup din 3 in 3 luni? oricum, la mine nu a fost neaparat asta problema, ci pozitionarea soft cup inauntru mi s-a parut foarte incomoda
oo, soft cup mi se pare ULTRA comod in pozitionare, spre deosebire de mooncup sau meluna, ce am mai folosit. poate o sa reiau una din ele la testare, dar acum nu ma mai incanta ca trebuie golite manual 😀
la dezavantaje – la flux abundent exista scurgeri. cupa asta nu sta “vertical” ci orizontal, acopering cervixul cam cum ar face-o diafragma (scria, parca, in prospect). o folosesc insa de cca un an de zile pt ca ma incanta faptul ca nu e nevoie sa o curat cu mana cand nu sunt acasa.
N-am auzit niciodata de soft cup, de ce e de relativa unica folosinta?
exact ce spuneam mai sus, pozitionarea softcup e marele ei dezavantaj. Simona, inceraca o cupa normala, meluna sau ceva de genul si o poti sterge cu un servetel umed, nu pui mana deloc pe ce nu vrei…
ideea nu e ca nu imi plac celelalte cupe (a propos, eu scriam acum 5-6 ani articolul ala cu zeita :P), doar ca imi e mult mai usor astfel, mai ales la zilele de flux abundent. In rest, ma tine f f bine soft cup.
@Laura, soft cup are un inel de plastic mai rigid si apoi un plastic subtire, care tine sangele menstrual. Nu se rupe, dar dupa folosire se pateaza si eu nu am reusit sa il “decolorez” cu nimic (aka apa oxigenata, sapun, gel de dus etc). Banuiesc ca poate fi folosita mai mult de 3 ori, daca o intretii bine si o sterilizezi (NU la temperaturi inalte).
a propos, cand a revenit la mine fluxul f abundent, am aflat ca o cupa normala se umplea in mai putin de o ora – deci e foarte incomod pt mine ca la o ora sa fac tot actul cu scosul, golitul, pusul, la toaleta publica. Soft cup ma ajuta – nu mai am de facut nimic pt “golire” in afara de a lurta si un libresse cu aripioare, din cele mai subtire si cu hartie la contact cu pielea, nu plastic ca always, pt accidente. care se intampla.
n-am o problema cu pusul mainii in sensul de sila sau ceva, doar ca sunt multe operatii in plus de facut. nu prea poti sa iesi din toaleta publica murdara pe maini, trebuie sa fii curata cand intri etc. asta m-a tot enervat de la o vreme, sa ma duc la baie cu sticla de apa dupa mine 🙂
La mine n-ar fi o problemă, ca avem o baie pentru persoane cu handicap, în care e şi toaletă şi chiuvetă, deci poţi să faci ce vrei acolo şi să te şi speli după aia. (Mă rog, nu chiar TOT ce vrei 😀 )
da, Laura, dar mai mergem si in alta parte, nu doar la serviciu 🙂 ce te faci cu restul toaletelor publice, mizere si inghesuite? 🙁
Ştiu, mă gândesc doar că în toaletele alea mizere ajungem cât mai rar şi poate putem evita să o golim pe acolo. Dar, evident, depinde de flux, de zile, de locul în care mergem, de anotimp etc.
La mine n-a mers, am facut o candidoza urata. Niciodata pana atunci si dupa tratament nu am mai avut. Probabil nu o clatisem bine, nu stiu. Oricum, am renuntat si nu-mi pare rau. Mi-a mers intotdeauna bine cu absorbantele si tampoanele clasice (allways, ob), care totusi sunt mai sterile decat o cupa, oricat de bine e spalata. Iar fluxul a scazut si la mine (chiar semnificativ), dar l-am pus pe seama varstei, deci fara legatura cu cupa.
Nu neg, o fi fantastica pentru majoritatea femeilor, dar eu am intrat in procentul ala mic carora nu li s-a potrivit. 🙂
Oh, ce aiurea. Mă întreb dacă mai sunt femei care au trecut prin asta. Ai asociat sigur candidoza cu utilizarea cupei?
Eu ezit sa incerc … temerile mele ar fi acestea:
– nu mi se pare firesc procedeul prin care se intervine in modul cum functioneaza organismul nostru. La fel ca si la tampoanele interne se introduce in interior un corp strain care stagneaza in interior mai multe ore. In loc sa curga si sa se curete, stagneaza …
– materialul din care e facuta cat e de sigur pentru sanatate? in timp, dupa cativa ani, nu se pot produce leziuni pe colul uterin?
– e o cale de introducere a microbilor in interior – nu e prea igienic modul in care se foloseste.
– mi se face rau de la sange mult adunat, deci nu vreau sa-l vad curgand atunci cand trebuie sa golesc/spal cupa.
Tampoane interne n-am folosit niciodata (teama), iar de la absorbante am facut o alergie de contact urata acum 8 ani. Prin urmare, de atunci folosesc … vata din bumbac 100%. M-am intors in adolescenta :), dar nu am de ales si in primele doua zile trebuie sa fiu mai atenta.
Insa … macar stiu ca folosesc bumbac (nu plastic precum invelisul absorbantelor). Si e biodegradabil, deci nu se produc deseuri.
Trebuie să recunosc că ai răbdare să foloseşti vată. Ai încercat absorbante cu înveliş de bumbac? Întrebare stupidă, totuşi: cum elimini “deşeul” rezultat? Îl arunci în toaletă sau clasicul învelit în hârtie şi la coşul de gunoi? Mă gândesc că la toaletă poate înfunda ţevile, oricât de biodegradabilă ar fi.
Cum sa-l arunc in toaleta ?! Bineinteles ca nu!
Il rulez strans, il invelesc in hartie si-l arunc la gunoi.
Am spus ca vata este biodegradabila, dar nu in sensul ca o pot arunca in toaleta, ci in sensul ca se descompune in pamant fiind 100% bumbac, deci nu poluez planeta.
Absorbantele din bumbac nu le-am incercat, dar pentru mine nu ar fi mare diferenta, tot ar trebui sa le schimb la 3-4 ore, tot ar trebui sa am grija, ce as obtine in plus fata de vata? Nici inainte, cand foloseam absorbante din plastic, nu eram sigura 100% pe ele in primele doua zile si tot trebuia sa fiu mereu atenta. Macar asa stiu ca am doar vata (care, probabil, e si ea tratata pentru a fi alba), dar absorbantele mai contin si alte substante. Doar daca as gasi organice, dar n-am vazut niciodata.
Cred ca trebuie sa avem grija de noi, nu sa urmarim doar confortul … am citit ca s-a descoperit ca latexul creeaza, in timp, o predispozitie la infectii urinare … De aceea eu n-as folosi cupa.
Din pacate poluezi, pentru ca ma indoiesc ca vata aia ajunge pe pamant dupa ce ti se ia tie gunoiul din fata blocului sau a casei. Ajunge probabil undeva unde e arsa, cu celelaltr deseuri.
Altfel, si eu am aceleasi reticente ca tine legate de absorbantele clasice.
si eu am una…am folosit-o putin, deoarece ma incomodeaza tumburusul ala de scoatere. l-am si taiat ca sa fie mai scurt, dar parca tot ma raneste asa. Altfel, o alternativa foarte buna. nu mi s-a parut scarbos deloc. e si foarte usor de folosit. eu nu am un flux abundent, asa ca o bagam dimineata la 7.30 si o scoteam cand ajungeam acasa in jur de 17. noaptea foloseam tot absorbante. poate ii ami dau o sansa
Ce marcă, Andreea? Mă gândesc că poate a ta era dintr-un plastic mai tare.
Laura, uite ca nu mai stiu. o sa ma uit acasa, daca o gasesc. intradevar este dintr-un plastic mai tare. acum vreo 5 ani am dat de ea, mi-a cumparat-o o prietena. dar m-ar tenta sa folosesc alta, dar ceva mai soft 😉
văd că fetele mai zic în comentarii de una care se cheama Soft Cup. Poate o încerci.
Eu am folosit-o pe a mea (DivaCup) vreo 10 ani cred. Adica pana am ramas insarcinata. Si intentionez sa ma reintorc la ea dupa revenirea menstruatiei. Doar ca acum o sa trec la modelul 2 (cea care se foloseste dupa sarcina, se presupune ca ar fi un pic mai mare).
Inainte foloseam tampoane interne, cu cele externe ma simt ca si cum as avea pampersi. Dar, dupa ce am folosit cupa, nici cu cele interne nu ma mai inteleg, ma jeneaza, mi se par foarte inconfortabile. Le-am mai folosit o data sau de doua ori cand m-a luat prin surprindere si nu o aveam la mine.
Poate doar in primele 2-3 luni sa mi se fi parut mai ciudat de folosit, dar acum n-as mai concepe sa folosesc altceva. Pentru mine este cea mai buna solutie pentru perioada mentruatiei.
Deci înţeleg că nu simţi cupa deloc, pe când tampoanele, da?
Da, exact. Cupa uit ca o am, orice as face nu o simt.
confirm – toate cupele purtate, pozitionate corect si tumburusurile taiate daca sunt prea lungi, nu se simt la purtare 🙂