Figurine nostime din capace este apărută de mai mult timp la Editura Casa dar eu nu am apucat încă să fac nimic din ea. În ultimele luni nu m-am simţit prea creativă dar cred că, odată cu venirea verii, mi-a revenit cheful 🙂
Dacă sunteţi cititori mai vechi ai blogului meu, ştiţi deja că eu am mai făcut diverse decoraţiuni cu capace de sticle, atât de interior, cât şi de exterior (Brad din capace, Luminiţe din capace, Curcubeu din capace, Balon din capacele găsite pe plajă). Cartea aceasta are foarte multe sugestii, o puteţi lua cu voi în concediu unde să puneţi la treabă capacele găsite pe plajă, dacă vă simţiţi ecologişti, eventual după ce le dezinfectaţi cu un spray dezinfectant sau le spălaţi pur şi simplu.
Eu am testat balerina, dar pe lângă ea mai aveţi multe sugestii de animale (broască ţestoasă, caracatiţă, rechin, crocodil, girafă, leopard, antilopă, gâscă, vacă, pui, cal, raton, elan, bufniţă, veveriţă), precum şi încă trei sugestii de oameni (bucătar, astronaut, pompier).
Materialele folosite sunt: capace de sticlă de plastic, hârtie gumată, ochişori mobili, adeziv puternic, cariocă neagră, foarfecă. Pentru capace recomand sticlele care nu au logo pe capac. Eu folosesc cu succes de ceva ani sticlele de suc Lipton (au capace în două nuanţe de verde, portocalii, galbene şi roşii), sticlele de fresh de portocală sau limonadă din Mega Image (au capace ceva mai mari), capace de la sticlele de lapte de la automatele din piaţă (sunt simple, verzi), capace de la sticlele albe de lapte bătut. Roz am găsit la o marcă obscură de apă minerală de care n-am auzit niciodată şi cred că am văzut şi la sticlele de Izvorul Minunilor.
Modelele sunt destul de migăloase, mie mi-a luat aproape o oră să fac balerina, recunosc, pentru că am încercat să desenez de mână elementele, în loc să le copiez din carte (la mijlocul cărţii sunt şi pagini cu şabloane) şi le-am mai greşit, a trebuit s-o iau de la capăt etc. Am făcut cu ce materiale am avut în casă (de ex, membrele balerinei sunt mov, în loc de roz şi, în plus, am uitat să pun capac galben la fustă şi am pus verde) şi, în loc s-o decupez pe conturul de bază (elementele se lipesc pe o bază, tot din hârtie gumată), am preferat să las baza mai mare şi s-o fac gen tablouaş.
Cartea n-ar trebui să lipsească din biblioteca niciunei educatoare, există multe modele care se pot adapta la clasă (la grupa mare) – de exemplu, rechinul are puţine elemente şi poate fi făcut foarte uşor şi în clasă. În afară de părinţi, mai pot cumpăra această carte organizatorii de ateliere creative, tabere şi excursii, pentru că pot îmbina, cu ajutorul ei, lecţiile de ecologie (să adune capace, să le recicleze în ceva frumos, să transfome gunoiul în artă naivă) cu lecţii de artă (transfer şablon, decupare, desen liber, schiţare trăsături, lipire, potrivire elemente, îmbinare culori, vedere în spaţiu, apreciere critică).
Super. nu stiam ca exista o carte cu asa ceva :). cred ac merg lipite si cu pistolul cu silicon,nu?
Da, merg.