Misterele corpului uman

Misterele corpului uman este o enciclopedie publicată recent la editura Litera, parte dintr-o serie de 4 cărţi din care mai fac parte: Misterele matematicii, Misterele fizicii, Misterele chimiei. Eliza mi-a comunicat deja că vrea cartea cu matematica, dar nu ştiu exact ce conţine, aşa că aş vrea s-o răsfoiesc înainte, ca să mă asigur că are ce învăţa din ea.

misterele corpului uman

Cartea este foarte complexă, abordând corpul uman din mai multe perspective: anatomică, psihologică, genetică. Începe prin a prezenta “ingredientele” corpului uman apoi continuă să povestească despre celule, organe, oase, muşchi, sistemele corpului (circulator, nervos, digestiv, respirator), despre piele şi păr, despre simţuri şi felul în care sunt acestea influenţate de mediul înconjurător, despre sistemul imunitar şi despre alergii, despre ceea ce te face unic (amprente digitale, iris, ADN, voce, semnătură).

Partea de genetică povesteşte despre gene şi provenienţa lor, despre genele dominante versus genele recesive, despre cât de identici sunt gemenii monozigoţi, apoi, pe parcursul câtorva pagini, urmărim o fiinţă umană de la stadiul de celulă la cel de adult. Fiecare etapă este însoţită de o fotografie ilustrativă şi de descrierea caracteristicilor fiecărei vârste.

Partea de psihologie ne vorbeşte despre creier şi despre modul în care acesta funcţionează, despre gânduri, conştiinţă, stângaci şi dreptaci, despre memorie (cu teste de memorie incluse), despre exersarea creierului, despre ce înseamnă să fii un geniu (cu teste de inteligenţă), despre tipurile de personalităţi, despre introverţi şi extroverţi, despre sexul creierului, despre vise, emoţii, temeri şi fobii.

La final, enciclopedia ne introduce puţin în lumea limbajului corporal, a cititului pe chipuri şi a potenţialului personal.

Este o carte fascinantă pe care am citit-o cu plăcere, descoperind fie că uitasem o mulţime de informaţii, fie că nu le-am ştiut niciodată. O recomand oricărui copil între clasa întâi şi a opta, care este interesat de felul în care funcţionează organismul şi mintea noastră. Puteţi dărui această carte împreună cu un joc gen Trusa anatomistului de la Noriel sau orice altceva similar.

One Reply to “Misterele corpului uman”

  1. Multumim pt review, chiar este faina. Noi am rasfoit cartea de Matematica si ne-a placut foarte mult (tot asa, poate fi folosita intre 7-14 ani).

    Apropo de jocuri educative, la Bookfest am gasit unul care ni s-a parut foarte inetersant. Nu intentionez sa fac reclama, insa copilul a fost pur si simplu extaziat cand l-a vazut (desi mai avea acasa ceva similar), Dupce ce l-am desfacut, am observat ca este foarte bine conceput: explica procesele (fizica & chimie) pe scurt insa punctand foarte bine esentialul , pe langa dispozitive contine si materia prima necesara experimentelor… pe scurt, este o idee inetersanta (eg. de cadou) pt copiii pasionati de stiinta.

    http://www.educlass.ro/jucarii-stiintifice/science4you/kit-6-in-1-super-experimente/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.