Profesorul Astro Cat şi Frontierele Universului

Profesorul Astro Cat şi frontierele universului este o carte de ştiinţă explicată pe înţelesul copiilor foarte apreciată în afară, scrisă de Dominic Walliman, doctor în fizica dispozitivelor cuantice, şi ilustrată de Ben Newman, un cunoscut creator de benzi desenate.

DSCN6680

Recomandarea de vârstă de pe copertă este 8+, eu aş zice chiar mai mult, dar evident depinde de pasiunile şi interesele copilului. Un copil pasionat de univers, de stele, de necunoscutele din spaţiu va aprecia această carte şi mai devreme, de pe la 5-6 ani, însă trebuie citită neapărat împreună cu părinţii, deoarece apar termeni precum “atomi”, “fotoni”, “energie turbionară” etc care vor trebui explicaţi pe înţelesul celor mici.

Profesorul Astro Cat şi prietenii săi îi introduc pe copii în tainele universului, oferind doar atâta informaţie cât este necesară pentru a înţelege cum funcţionează lumea. Cartea începe cu prezentarea teoriei Big Bangului (deci nu este o carte pentru persoanele care cred exclusiv teoria creaţionistă) şi formarea Universului. Urmează un capitol despre cum se naşte o stea şi tipurile de stele, despre galaxii şi viteza luminii (mi-am amintit, citind, de poezia lui Eminescu “la steaua care-a răsărit, e cale atât de lungă, că mii de ani i-au trebuit luminii să ne-ajungă” – iată un fapt ştiinţific explicat atât de frumos într-o poezie!), despre soare şi sistemul solar, despre pământ, lună, călătoria în spaţiu, aselenizare, misiunea Apollo, cosmonauţi, rachete, staţii spaţiale şi sateliţi.

Urmează pagini dedicate fiecărei planete în parte, informaţii despre asteroizi şi comete, patru pagini despre cum arată cerul în fiecare anotimp (cu identificarea constelaţiilor şi zodiilor), telescoape, potenţiali extratereştri şi o incursiune imaginară în viitorul spaţiului. La final, avem şi un glosar de termeni care să-i ajute pe copii să înţeleagă mai bine informaţiile din carte (dar “energie turbionară” nu e, deci tot va trebui să vă pregătiţi în avans 😀 ).

Cartea are 64 de pagini şi este format mare (20,5 x 28 cm), cu coperţi necartonate cu elemente lucioase şi este complet ilustrată, cu inserţii de comentarii gen benzi desenate. Este o ediţie foarte frumoasă şi îngrijită şi cred că oricărui copil i-ar plăcea s-o primească în dar alături de un telescop, de ziua lui.

Save

One Reply to “Profesorul Astro Cat şi Frontierele Universului”

  1. Ceea ce mi s-a parut remarcabil la aceasta carte este faptul ca traducerea a fost facuta de o mama si fiul ei de clasa a treia! Este un baietel exceptional, care citeste enorm si, drept urmare, are deja o cultura generala solida, pasiuni, competentze – adica tot ce se incapataneaza fiica-mea sa nu aiba, spre disperarea mea…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.