Am preferat s-o denumesc aşa în loc de tartă cu bezea, pentru că bezeaua de deasupra e ceva mai bine coaptă, înspre merengue, cum sunt straturile de Pavlova (crocante la exterior şi gumoase la interior), şi nu doar rumenită puţin la cuptor.
Am inventat tarta asta într-o sâmbătă când mă plictiseam şi îmi era poftă de ceva dulce. Aveam deja în frigider un aluat fraged făcut după reţeta asta (250 de grame de osânză topită amestecate cu 250 de grame de smântână fermentată şi frământate cu 550 de grame de făină albă – aluat ţinut la frigider minim 24 de ore) din care consumasem jumătate pentru nişte cornuleţe cu magiun şi rămăsesem cu jumătate cu care nu ştiam ce să fac. Voiam musai o tartă aşa că, inspirată de reţeta de Damenkapritzen a Laurei Laurenţiu, am improvizat această reţetă.
Menţiune: din jumătate din aluatul făcut cu ingredientele de mai sus am făcut o tartă de 19 cm diametru şi două mici de 8 cm, deci probabil că ar fi ieşit o singură tartă de 22 de cm. Am folosit o tavă de tartă cu fund detaşabil ca s-o scot mai uşor, dar cele mici au alunecat imediat din forme, deci nu e nevoie nici să ungeţi tăvile, nici să puneţi hârtie de copt. Aluatul conţine suficientă grăsime cât să nu se lipească. Din cantităţile complete probabil că v-ar ieşi o tartă uriaşă 😀
Dacă nu vă place aluatul cu osânză (deşi vă garantez că nu are gust de “porc” deloc), puteţi face un aluat fraged clasic cu unt (patee brisee) sau puteţi folosi unul din comerţ – a apărut recent un patee brisee de la Linco pe care îl găsiţi la secţiunea de aluaturi congelate. Nu e calitate de top, e cu uleiuri vegetale în loc de unt (şi n-o să pricep niciodată de ce nu putem găsi şi noi pe piaţă nişte aluaturi congelate de calitate), dar dacă detestaţi (ca mine) să faceţi patee brisee, bănuiesc că merge.
Pentru umplutură: gem de caise sau magiun de prune (eu am folosit o combinaţie), 4 albuşuri, 150 de grame de zahăr, un praf de sare. Pentru topping: 150 de grame de zahăr, 2 linguri cu vârf de nucă măcinată (puteţi folosi şi miez de nucă întreg).
Aluatul rece, de la frigider, se întinde într-un strat potrivit de subţire (aproximativ 0,25 cm) şi se montează în tava de tartă. Se apasă bine, pentru că va creşte la copt. Nu se coace “în orb” cu boabe deasupra pentru că ne dorim să crească puţin, să formeze un strat mai gros pentru umplutură. Se dă la cuptor la 180 de grade timp de 20-30 de minute (până prinde un pic de culoare). Între timp se bat albuşurile cu praful de sare până fac vârfuri moi. Se adaugă zahărul şi se bat până capătă luciu.
Se scoate tarta din cuptor, se întinde un strat de gem apoi se pune bezeaua cu spatula pe deasupra. Va părea multă, dar se mai strânge la copt. Se dă înapoi la cuptor, se reduce temperatura la 150 de grade şi se mai lasă o oră, până când bezeaua pare crocantă la suprafaţă şi are o culoare crem deschis frumoasă.
Pregătiţi toppingul: topiţi zahărul pe aragaz la temperatură mică, adăugaţi nuca, amestecaţi bine şi răsturnaţi pe o foaie de copt unsă cu ulei, nivelând într-un strat subţire. După ce se răceşte, mărunţiţi într-un blender.
Scoateţi tarta şi lăsaţi-o să se răcească. Presăraţi firmiturile de caramel cu nucă. Savuraţi alături de un pahar de vin rece – iese destul de dulce, dar delicioasă.
Yammi!!! Ce bine arata!!! Eu nu prea fac prajituri, pentru ca le-as manca doar eu!!😬
Şi ce e rău în asta? 😀