Partea a doua cu citate şi comentarii din cartea Magia ordinii de Marie Kondo. Prima parte aici.
“Să arunci ce nu-ţi mai trebuie nu înseamnă nici risipă şi nu e nici ruşinos.” – Ideea lui Kondo e că lucrurile şi-au îndeplinit menirea, o haină care nu-ţi mai place te-a învăţat ce nu ţi se potriveşte, un cadou a reprezentat bucurie la momentul dăruirii etc, o carte necitită ţi-a arătat că nu era pentru tine. De când gândesc aşa, mi-e mult mai uşor să scap de lucruri. Aveam o tonă de chestii inutile pe care le păstram fie pentru că dădusem bani pe ele la un moment dat, fie pentru că le primisem cadou, fie pentru că îmi dorisem să fac ceva cu ele cândva dar nu mai apucasem. Odată ce am început să îmi spun: lucrul acesta mi-a adus bucurie în momentul în care a intrat în viaţa mea dar acum nu-mi mai produce niciun fior, am reuşit să renunţ fără regret la lucruri. Un exemplu extrem de banal, pentru că nu-mi vine altul în minte: de luni de zile voiam să-mi schimb coşul de rufe, aveam unul mare, rotund, care nu se potrivea niciunde în casă şi mereu mă încurca oriunde l-aş fi pus. Îmi doream să-l înlocuiesc cu unul dreptunghiular care ar fi încăput perfect pe un raft de lângă baie, numai că pe principiul “ei, ce are ăsta, e în perfectă stare, de ce să mai dau banii pe altul etc” nu o făceam şi continuam să plimb coşul de rufe mare şi incomod de colo-colo, enervându-mă de fiecare dată când dădeam ochii cu el. Asta până când am citit cartea lui Kondo şi am făcut vânt coşului de rufe vechi şi am cumpărat unul nou, care încape perfect în locul liber de pe raful de lângă baie.
“Retrogradarea la haine de casă este tabu.” – Marie Kondo recomandă să-ţi cumperi haine speciale de casă pentru că nu te vei simţi confortabil în haine pe care le-ai purtat cândva la birou, de exemplu. Şi recunosc că are dreptate. Nu port prin casă decât haine cumpărate special în acest sens, haine în stare bună, în care să mă simt bine, nu haine degradate, uzate, pătate.
“Reducându-ţi lucrurile în timp ce faci ordine vei ajunge la un punct în care vei şti, deodată, exact cât îţi este necesar.” – E posibil, dar eu n-am ajuns acolo încă. Tot mai simt că mai am de aruncat. Însă îmi dau seama că mă descurc cu mult mai puţine lucruri iar pe cele rămase chiar le folosesc la potenţialul lor maxim.
“Stabileşte un loc pentru fiecare lucru. (…) Unul dintre motivele recăderii este eşecul acţiunii de a stabili câte un loc pentru fiecare obiect. Fără un loc fixat, unde vei pune obiectele când ai terminat să le foloseşti? Odată ce alegi un loc pentru obiectele tale, vei putea să-ţi ţii casa în ordine.” – Are dreptate doar că e greu şi obositor să pui mereu lucrurile la loc. Nu am timp să stau mereu să îndosariez documentele, să duc trusa de croitorie la locul ei după ce am folosit-o, să pun vasele în dulap sau să strâng încălţămintea de la uşă când mi-e mai uşor s-o am la îndemână.
“Când cercetăm mai profund motivele pentru care nu putem renunţa la ceva, acestea sunt numai două: ataşamentul faţă de trecut sau frica de viitor.” – Am avut o revelaţie când am citit fraza asta. Într-adevăr, nu pot arunca unele lucruri pentru că îmi aduc aminte de trecut, într-un fel sau altul, sau am impresia că îmi vor folosi, mie sau Elizei, cândva în viitor. Realitatea este, însă, că rareori ne uităm prin mementourile trecutului şi încă şi mai rar vor folosi copiii noştri hainele sau lucrurile păstrate pentru ei când vor creşte. Încă mai lucrez să scap de unele lucruri păstrate din aceste două motive.
“Procesul înfruntării şi al selecţiei obiectelor posedate poate fi foarte dureros. El ne forţează să ne confruntăm cu imperfecţiunile, inadecvările şi alegerile prosteşti pe care le-am făcut în trecut.” – În procesul meu de aruncare, uneori mi-a fost pur şi simplu ruşine de anumite lucruri cumpărate de mine în trecut. Chiar mă întrebam cum de mi-a putut trece prin minte să cumpăr vreodată aşa ceva? E cam greu să îţi asumi alegerile făcute în tinereţe 😀
“Cantitatea medie aruncată de o persoană singură ajunge uşor la 20 până la 30 de saci de gunoi de 45 l iar pentru o familie de 3 persoane, se apropie de 70 de saci.” – Nu ştiu numărul de saci aruncaţi/donaţi/vânduţi de mine, dar cu siguranţă am depăşit pragul de 20-30 estimaţi de Marie Kondo. Sunt curioasă cât estimaţi voi că aţi aruncat dacă aţi aplicat metoda lui Kondo. Atenţie, prin “aruncare” se înţelege eliminare din casă, nu dus la gunoi efectiv. Japonezii reciclează foarte mult şi îmi vine greu să cred că au umplut brusc gropile de gunoi cu lucruri nefolositoare când puteau fi sortate şi donate.
“Dupa ce fac ordine, mulţi clienţi îmi spun că dorinţele lor lumeşti s-au diminuat. În timp ce în trecut, indiferent cât de multe haine aveau, nu erau niciodată mulţumiţi şi doreau întotdeauna ceva nou de purtat, după ce au făcut selecţia şi au păstrat numai acele lucruri care le plăceau, au simţit că dispuneau de tot ce le era necesar.” – Simt şi eu acelaşi lucru. Nu-mi mai doresc chestii, în special haine. Simt că am tot ce am nevoie la acest moment şi orice surplus ar fi inutil.
“Deşi am scris toată această carte despre cum să faci ordine, a face ordine nu este de fapt necesar. Nu vei muri dacă nu ai ordine în casă şi există mulţi oameni cărora nu le pasă câtuşi de puţin dacă nu pot să-şi pună lucrurile la locul lor.” – Puteţi respira din nou acum 😀 Chiar nu e nevoie să faceţi ordine dacă nu vă place!
Este WOW. Exact ca painea fara framantare. Nu mai poti sa te opresti, daca ai inceput s-o faci :). Eu fac printre picaturi, dar sunt inca uimita. Nu credeam ca poti sa faci atat de multe lucruri intr-o zi. Picasem asa intr- o chestie, de traiam cu impresia ca nu ai cum sa ai ordine in casa cu copii mici. FALS. Totul tine de organizare. Daca reusesti sa gasesti locul pt fiecare obiect, chiar de nu ajungi sa-l pui la loc imediat ce l-ai/ l-au folosit, la unmomenf dat tot il pui. Pt ca ai unde. Ffff foarte tare cartea. Inca nu am terminat-o, dar multe s-au schimbat in ultima saptamana. Sambata am renuntat la haine, perne,carucior pe care-l foloseam de 2-3 ori ,dar il pastram …ca cine stie,poate mai adoarme in el,etc. Am atat de muuult spatiu, si ma simt atat de wow…mai fac si eu altceva, nu mai stau doar dupa copii. I.ln total, 6 saci gunoi efectiv, vreo 4 hainute, incaltaminte ,si sacosa ikea uriasa cu incaltaminte adulti de donat la spital copiilor cu handicap. Nu-mi vine sa cred ca aveam 7-8 perechi adidasi si tot mai cumparam. Am zis ca opresc cate un exemplar din fiecare – o pereche pantofi,papuci,ghete,etc. Merci!!!
Wow, 7-8 perechi de adidaşi! Dar realitatea asta e, că nu suntem conştienţi câte deţinem, abia când le adunăm pe toate la un loc, ne dăm seama.
Aleluia! Mare adevar grait-a omul acesta!
Care idee îţi place cel mai mult?
am nevoie de cartea asta,clar.
😀 Dacă o iei şi o pui în practică, te aştept cu impresii. Sunt curioasă dacă funcţionează într-o casă cu mai mulţi copii. Eu deocamdată am reuşit să konmarizez în limitele bunului simţ şi camera Elizei.
Eu am probleme cu aruncatul, aproape ca umanizez obiectele, ma gandesc ca sufera daca le pun la gunoi. Sau ca intr-o zi voi fi foarte saraca si voi avea nevoie de ce arunc acum. Bine, a doua chestie chiar nu cred ca mi-o va putea scoate nimeni din cap :-)))
Sunt foarte utile sfaturile , cred ca voi comanda si eu cartea.
Bilant dupa o saptamana de facut ordine: am reusit sa fac o triere a hainelor si a incaltamintei pentru toti membrii familiei, rafturile par mai aerisite, am facut ordine si a rafturilor bibliotecii (nu am aruncat inca sacosele, de fapt doar am strans cursurile de prin facultate/master si le-am depozitat altundeva ca mai invat pentru gr. II din ele), am aruncat toate paharele din seturi decompletate, la fel si cu tacamurile sau vesela. Cesti am mai pastrat cateva pentru ca sigur le va sparge Alex cand se va invata sa bea singur.
Nu stiu daca voua vi s-a intamplat, dat eu am cate 3-4 sticlute de parfum incepute, cate 2-3 pungi de orez desfacute, etc, si acum am trecut la o alta etapa: cea a consumatorismului (daca-i pot spune asa) tot pentru a face mai mult spatiu si in dulapuri.
Insa ma ia cu durere de cap gandul ca va trebui sa imi fac curatenie/ordine si in calculator. Offffff . . . . . . . .
La fel păţesc şi eu cu ingredientele, am două pungi de mălai, trei pungi de paste etc. Şi asta doar pt că erau împinse în spate pe rafturi şi nu le vedeam. În calculator m-am apucat deja, e o muncă tare agasantă şi plictisitoare dar încerc să fiu consecventă.
Si dupa vreo 10 zile de buchiseala la calculator, dupa sortari, resortari si ras-sortari am castigat 15 GB spatiu in partitia D. Cele mai mari batai de cap mi le-au dat fotografiile, dar a trecut si asta.
Eu am trecut fotografiile pe un hard disk extern si acum mi-e groaza ca l-as putea pierde sau s-ar putea strica 😀 Asa ca vreau sa mai cumpar unul sa am un backup.
Sa iti spun o poveste . . . . . . cam asa cum ii spun lui Alex . . . . . .
Am fost marti la Iasi sa imi ridic diploma de master (noroc cu vacanta asta, caci altfel cine stie cand ajungeam pe acolo), si ca tot omu’ ce ajunge in capitala Moldovei, am trecut si pe la Pallas. Pana la tren mai aveam ceva timp, asadar sa profit sa cutreier magazinele. Si surprizaaaaaaaa . . . . la primul stand al unei librarii din incinta centrului comercial titrat mare cu 40% reducere ce sa vad: ,,Magia ordinii” de Marie Kondo. In secunda 2 m-am gandit la tine, te-am pomenit – deci daca ai sughitat eu is de vina! Si dupa curatenia pe care am facut-o asta vara inspirata din articolele tale de pe blog, m-am gandit ca trebuie sa imi achizitionez si eu cartea. Lucru pe care l-am si facut, cine stie poate la primavara mai fac inca vreo curatenie generala . . . . . . . .
Şi ai început s-o citeşti? Cum ţi se pare?
Suuuuper! N-as lasa-o din mana daca nu ar veni Alex sa ne jucam!
felicitări pentru postare !
mult succes în continuare !