Ce fac părinţii când sunt copiii plecaţi în vacanţă? Se apucă să-şi facă un ierbar 😀 Mă refer la mine, evident, că voi bănuiesc că faceţi “binging” la seriale, cu un pahar de Chardonnay rece şi o cutie mare de bomboane de ciocolată în faţă. Eu, însă, în verva de a face ordine şi disciplină în casă am dat peste agendele mele în care aveam la presat diverse plante şi flori culese din drumeţiile şi călătoriile în care am fost în ultimii ani.
A început să-mi placă să culeg câte o floricică drept suvenir în loc să cumpăr vreun plastic de la o tonetă şi mereu am la mine un carneţel în care le pun la presat imediat. Iniţial nu ştiam ce vreau să fac cu ele, le păstram în nişte agende, apoi mi-a venit în gând să-mi fac un soi de ierbar – să lipesc plantele într-un caiet cu foi groase din carton. Dar cum nu mai reuşeam să ajung la Ikea să-mi cumpăr caiet cu foi groase din carton (aşa cum voiam eu musai), proiectul a rămas abandonat la stadiul de “o s-o fac şi pe asta cândva”.
Numai că atunci când am început să fac curat şi să arunc chestii, am dat peste un caiet mecanic A5 în care aveam şi nişte folii de plastic A5. Mi-am dat brusc seama că ar fi mai bine să lipesc plantele presate pe coli de carton A5 (mai ales că aveam şi din alea) şi să le pun în folii de plastic pe care să le bag în caietul mecanic – aşa vor fi mai protejate de praf şi se vor păstra mai bine.
Zis şi făcut – am lipit plantele cu aracet pe colile de carton şi le-am introdus în folii. În caiet pot adăuga oricând alte plante pentru că mai am folii (au costat 10 bani la librărie) şi cartoane (găsiţi la Jumbo un blocnotes A5 cu coli de carton) şi nu sunt limitată de numărul de coli dintr-un caiet standard.
În plus, puteţi scrie pe fiecare coală denumirea populară şi/sau cea ştiinţifică a plantei, precum şi locul de unde aţi cules-o. Eu încă nu am scris nimic deoarece încă mai caut instrumentul de scris perfect şi, în plus, fie nu-mi aduc aminte de unde le am, fie nu-mi aduc aminte/nu ştiu denumirile lor (dacă recunoaşteţi vreuna dintre plante, ziceţi-mi şi mie cum se cheamă 😀 ). De aceea e important să le puneţi în ierbar la cât mai scurt timp după ce le-aţi cules şi s-au presat, cât încă vă mai aduceţi aminte de unde le aveţi.
Recomandări:
- informaţi-vă cu privire la plantele protejate din fiecare zonă în care mergeţi şi NU le culegeţi. În caz că nu ştiaţi, şi ghioceii din flora spontană sunt flori protejate la noi în ţară, dacă vă plac ghioceii presaţi, alegeţi ghiocei de grădină. Aici aveţi o listă cu alte plante din România ocrotite prin lege.
- nu culegeţi plante sau flori din zone naturale protejate, parcuri naţionale sau de pe proprietăţi private.
- nu smulgeţi plantele cu tot cu rădăcină.
- culegeţi doar câte una, maxim două exemplare, special pentru presat. Nu faceţi buchete pe care să le aruncaţi ulterior.
- puneţi-le la presat imediat într-un carneţel, de preferat unul strâns cu elastic.
- folosiţi o pensetă atunci când le manevraţi ca să nu se rupă, unele sunt foarte fragile.
- florile mai groase pot fi unse direct cu lipici şi aplicate pe carton, însă pentru cele mai fragile trebuie să daţi cu pensula un strat subţire direct pe carton şi apoi să le poziţionaţi cu grijă.
Dacă vă place să presaţi flori, aveţi aici un articol despre cum să vă construiţi acasă o presă pentru flori.
Tv-ul nostru functioneaza doar la fotbal, desene,si cantecele :))). Asa ca, din lipsa de ocupatie :)))), eu colectionez insecte decedate :p, gasite prin curte, printre panze de paianjen, de prin piscina,etc. M-ajuta si Maria. Ieri a gasit un paianjenel superb, intact, doar cam chircit. Cred c-a murit in chinuri :))).
Chiar voiam sa te-ntreb daca ai idee cum as putea sa incropesc un insectar. Anul trecut le prinsesem cu bold, pe o bucata de polistiren. Anul asta, as vrea ceva profi 🙂
Eu cred ca ai o brandusa pe foaia cu salcamul de Bulgaria.Ffffoarte tare ideea, multumim pt c-ai lasat-o sa zboare 🙂
:))) la insectar nu m-am gândit încă, nici nu credeam că ar mai fi cineva interesat de aşa ceva 😀
Ash,nu pe foaia cu salcamul, pe cealalta,unde e o sg planta. Langa trifoi pare a fi o panseluta… Cred ca eu o sa fac poza plantei inainte de a o aduna, ca sa pot sa “sun un prieten ” in caz ca nu gasesc denumirea :). Daaar, va trece muuuult timp pana o sa mai plec d-acasa, asa ca nu-i prb spinoasa :). Am adunat si eu de la mare cateva floricele nemuritoare :). Daca postai mai devreme, era si mai tare. Se reprofilau copiii, nu mai veneam acasa cu o suta de melci :))). Dar, e bine s-asa, peste un an, cand va merge Ana la scoala, avem ce prezenta la editia ” primele 100 zile de scoala” :))))- 100 de melci, sau scoici. Saaaau, 100 de floricele. Eeeei, asta da idee :))))
Anul asta am intalnit o sumedenie de insecte pt prima data. Ai vazut si tu una,doua. Nu ti-am aratat gandacii, sau furnicile uriaseeee. Gasisem la un moment dat o libelula cu corpul albastru. Am lasat-o pe birou intr-un servetel si a disparut. Asta face parte din pierderile care m-au facut sa sufar :))). Era superbaaaa.
Pentru tema de vacanta (un ierbar cu plante medicinale) am reusit sa gasim la tara cateva plante, le-am pus la presat, mai ramane sa le montam pe ceva. Problema e ca majoritatea sunt foarte lungi, nu stiu ce am putea folosi…
MIe mi se pare ca, dupa uscare, ale noastre par destul de “prafuite” (multe frunze si mai putin flori, ne-am trezit cam tarziu si se scuturasera). Sper sa putem incropi ceva pana incepe scoala 🙂
Mai lungi decat niste coli A4? Exista si coli de carton A3, daca nu sunt suficiente cele A4. Foloseste folii de plastic pentru a le proteja si pune-le intr-un biblioraft.
Multumesc pentru sugestie. Da, majoritatea se potrivesc pe A3 insa nu am gasit folii de plastic de marimea asta. Vom incerca sa folosim pagini dintr-un album foto vechi (sa lipim cate 2 foi pe carton, si sa folosim pentru protectie folia de la album). In fine, sper sa iasa ceva 🙂
Ce idee frumoasa,am si uitat de ierbar,aveam si eu demult.
Si fiica-mea a facut un ierbar anul trecut(a folosit coli pt copiator),dar a pus mai mult frunze ca asa le-a cerut.
Buna ideea ta cu amintirile!Eu mereu uit sa-mi iau un carnetel pt presat.