Monica de la Clinica de sutiene revine cu ultimul articol din seria Sunt gravidă/Sunt mămică şi ne povesteşte astăzi de produsele din gama Anita Maternity dedicate perioadei postnatale. În încheiere, am şi eu o întrebare pentru voi.
Chilotul postnatal este croit special pentru recuperarea dupa naştere, fiind destinat strângerii şi susţinerii muşchilor abdominali într-un mod natural, precum şi remodelării abdomenului, şoldurilor şi fundului.
Daca aţi născut cu cezariană, înseamnă că aveţi o operaţie căreia trebuie să-i acordaţi mare atenţie. Personalul medical vă va da toate sfaturile necesare îngrijirii acestei operaţii, dar, ca în cazul tuturor operaţiilor abdominale, cel mai bine ar fi să vă odihniţi cât se poate de mult, evitând efortul şi bruscarea rănii.
Un chilot de compresie susţine şi presează burta oferind suport atât abdomenului, cât şi taliei şi spatelui, în zona mijlocului, îmbunătăţindu-vă astfel postura. Rănile se vindecă mai repede dacă sunt ţinute strâns (gândiţi-vă la rana produsă de o tăietură la deget; dacă ţineţi palma deschisă, cu degetele răsfirate, sângele curge mereu, daca închideţi pumnul şi ţineţi rana strânsă, sângerarea se va opri mai repede) şi veţi fi surprinsă ca nu veţi mai simţi rana şi nu vă va mai “arde” deloc tăietura atunci când veţi fi mereu în mişcare. Simpla mişcare de aplecare pentru a lua bebelusul în braţe poate să deschidă rana, ceea ce nu este uşor de suportat. Astfel, un chilot postnatal ajută ca rana să rămână închisă şi cât mai strânsă şi vă dă mai multă încredere în voi să vă puteţi desfăşura activităţile zilnice, care vi se vor părea foarte dificile după naştere, în ciuda faptului că înainte erau uşor de rezolvat.
Un alt beneficiu evident al chilotului postnatal este efectul imediat de slăbire şi îmbunătăţire a posturii. Chilotul postnatal susţine musculatura abdominala şi ajută la recuperarea rapidă, iar majoritatea femeilor care l-au purtat dupa naştere ne spun că s-au recuperat şi au slăbit mult mai repede. În plus, hainele se vor aseza mult mai bine pe corp şi vă vor da mai multă încredere în voi.
Centura postnatala reglabilă face parte din aceeaşi gamă şi are ca principale beneficii:
* Ajută la refacerea muşchilor abdominali.
* este recomandata a fi purtată nu doar după cezariană, ci şi după operaţii toracice sau abdominale, rupturi ale coastelor, contuzii ale cutiei toracice, pentru corectarea staticii coloanei vertebrale, sciatică sau hernie de disc.
* Permite aplicarea şi schimbarea uşoară a pansamentului.
* Asigură presiune uniformă, nu îngreunează respiraţia chiar dacă este aplicată strâns.
* Purtată dupa naştere ajută la refacerea peretelui abdominal.
Sutienele şi bustierele pentru alăptare
În luna a 8-a de sarcină, sânul va avea aproximativ aceeaşi dimensiune pe care o va avea şi la 8 săptămâni după naştere, aşa că acesta este momentul potrivit să alegeţi un sutien sau o bustieră pentru alăptare.
Bustierele sunt un produs doi într-unul! Bustiera fără sârme poate fi purtată şi în perioada sarcinii, şi în timpul alăptării. Împletitura de microfibre din care este alcătuită este moale şi lasă pielea să respire, fiind foarte plăcută la atingere. Poate fi purtata atât ziua, cât şi noaptea, iar design-ul special face ca alăptarea bebeluşului să se facă foarte uşor prin coborârea cupei. Bustiera Seamless pentru alăptare: are cupe preformate ce se lărgesc pe măsură ce sânii se măresc în dimensiune şi un sistem uşor de deschidere a cupei pentru alăptare. În plus, nu are nicio cusătură.
Sutienele pentru alaptare se găsesc într-o varietate de modele, în funcţie de forma şi mărimea sânului. Pentru cupele mici (A-C) există un singur model, cu o cupă triunghi, fără sârme, care îmbracă tot sânul (inclusiv pe lateral), cum ar fi modelul Fleur care vă asigură confortul necesar, o alăptare uşoară şi, în plus, un look romantic (nu că ne-ar fi gândul la asta, evident 😀 )
Pentru cupele mari (C-J) se găsesc atât variante cu sârme, cât şi fără, atât cu burete, cât şi fără. La Anita Maternity găsiţi şi sutiene din bumbac organic 100%, dar şi sutiene din microfibră, mai ales dacă sunteţi genul sportiv şi sunteţi obişnuite cu genul acesta de material. [Paranteza mea: până anul acesta nu credeam că voi putea purta vreodată sutien din microfibră, eram obsedată de bumbac. Asta până am observat că la activităţi sportive, drumeţii dar şi într-un mediu urban canicular, sutienul din microfibră este mult mai confortabil pentru că scoate transpiraţie la suprafaţă, nu îl simţi ud lipit de piele.]
Cele mai multe sutiene sunt fără cusături pentru un confort sporit, au o deschidere mare pentru o alăptare optimă, un clips pentru deschidere uşoară cu o singură mână şi bretele reglabile.
În încheiere, aş vrea să ştiu dacă aţi purtat după naştere vreun brâu/centură de compresie/chilot postnatal şi dacă v-a fost de ajutor. Medicii v-au recomandat sau contra-recomandat un asemenea obiect?
Eu da, brauri, de fiecare data,cate sase saptamani. Nasteri normale. Chilot n-am putut, simteam ca nu pot respira, prea inalt, prea stramt, poate masura nepotrivita. Pe mine m-au ajutat, ma ridicam/aplecam/miscam mai usor.
La ultima nastere m-au salvat discurile care se pun in sutienele pt alaptare. Acum 9 ani umblam cu comprese , acum 1 an juma’ cu discuri. Sentimentul a fost fff fain. Sunt atat de multe chestii nou aparute, incat imi vine sa spun…” sa tot nasti si cresti copii ” :)))
Mai aud expresia asta şi pe la bătrâni :)) Că pe vremea lor nu erau scutece şi alte chestii de unică folosinţă etc Dar nu e chiar aşa uşor de crescut copii nici în ziua de azi, cu toate facilităţile lumii moderne.
Clar…e doar un pic mai mult comfort, pt tine, ca parinte. In rest, cred ca e mai greu din toate punctele de vedere.
Dupa ce l-am nascut pe Alex (cezariana, din nefericire) medicul de la Bistrita nu mi-a dat voie sa imi pun nimic sa ma stranga primele 2 – 3 zile. Ce-i drept personalul de la clinica era deosebit de atent la igiena operatiei, am stat mai mult ,,cu poalele’n cap” in primele 2 zile. In ziua a patra mi-au dat voie sa imi pun un fel de chilot posta natal ce mi-l cumparasem eu din comert. L-am purtat ceva vreme, mi-a fost de folos. Dar am revenit la greutatea de dinainte de a ramane insarcinata abia dupa 6-8 luni. Mi-au mai ramas ceva ,,colacei” in partea abdominala, pe care nu reusesc sa-i mai dau jos. Asta e, pt. asa o comoara se merita.
Nu am folosit sutien pentru alaptare, rad in schimb am folosit si eu cutii intregi de dischete, cum spunea si d-na Violeta Argatu.
Eu am nascut prin cezariana si am avut parte de o refacere foarte usoara fara vreun brau sau altceva. Medicii nu mi-au spus de el. Am mai auzit pe la alte mame, dar nu am folosit. La 4 luni dupa nastere aratam ca inainte de sarcina. Urasc explicatia asta, dar cred ca si genetica ajuta, iar in caz contrar trebuie ea ajutata de noi :))).
Eu am nascut natural. Babele insistau sa pprt centura si chiloti inalti sa stranga burta ghinecologul a zis ca oricum se retrage si sa fac miscare. Am purtat burtiera cateva zile si apoi abandonat.
Genetica nu ma ajuta, eu si la IMC subponderala aveam talie mare, dupa sarcina a fo si mai si dar nu mi a mai pasat.
Sutienele de alaptare au fost minunate. La fel discurile.