Ştiţi ce scrie în prefaţa cărţii mele cu brâiele? “Blogger pe nişa de parenting şi educaţie, traducător şi autor de cărţi pentru copii şi jurnalist de ocazie, Laura Frunză îşi dedică puţinul timp liber cercetării, conservării şi propagării unor tradiţii demult uitate. Pasionată de folclor, gastronomie tradiţională şi meşteşuguri străvechi, încă din copilăria petrecută în satul bunicilor, autoarea păstrează şi acum unele obiceiuri despre care se mai menţionează doar în cărţile de etnologie.”
Păi dacă e pe aşa, puteam eu să nu vă spun de minunatul proiect al celor de la Băneasa Shopping City, Expoziţia imaginaţiei, al cărei concept de anul acesta aduce în atenția copiilor tradițiile, valorile și simbolurile cu specific românesc prin intermediul costumelor tradiționale românești din 6 zone ale țării: Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, Transilvania și Banat?
În perioada 24 ianuarie – 31 martie, copiii sunt invitaţi să se organizeze în echipe de 3 – 5 membri şi să înscrie pe www.expozitiaimaginatiei.ro lucrări construite din cărămizi Lego (minim 500 de piese), inspirându-se din tradițiile românești. Cele mai creative construcţii vor fi premiate și expuse în cadrul expoziţiei finale ce va fi găzduită în Băneasa Shopping City, în perioada 6 mai – 1 iunie. Marele Premiu al competiției va consta într-o excursie de 5 zile la LEGOLAND® Germania pentru întreaga echipă. Detalii despre toți pașii pentru înscrierea în proiect și regulament vor fi disponibile pe www.expozitiaimaginatiei.ro, începând cu 24 ianuarie.
Expoziţia Imaginaţiei le oferă copiilor cadrul perfect în care pot lucra în echipă, îi antrenează să își dezvolte abilitățile de prezentare video și de vorbit în public și, mai ales, le oferă ocazia să se exprime și să arate modul în care văd ei lumea.
Ca o introducere pentru tematica Expoziției Imaginației de anul acesta, pe 21 și 22 ianuarie vor avea loc ateliere pentru copii, începând cu ora 11:00, în Galeria Comercială Feeria din Băneasa Shopping City. În cadrul acestora, echipele participante la ediția de anul trecut vor construi din cărămizi LEGO® costume tradiționale românești, iar toți ceilalți copii prezenți se pot implica în activități interactive sub îndrumarea Kidster, partener al proiectului, colaboratorilor de la Casa Veselă și etnografului Silviu Ilea, cercetător în cadrul Muzeul Țăranului Român.
Sâmbătă 21 Ianuarie: Atelierul „Țara mea este o floare” – vom reimagina harta României folosind simbolurile specifice fiecărei regiuni și vom decora cu panglică multicoloră tabloul simbolic astfel construit;
Sâmbătă 21 Ianuarie: Atelier LEGO® – echipe formate din copiii care au participat și au câștigat anul trecut la Expoziția Imaginației, vor recrea 6 costume tradiționale din diferite zone ale Romaniei, folosind cărămizi LEGO®;
Duminică 22 Ianuarie: Atelierul „Motive tradiționale” – vom învăța cum să realizăm semne de carte decorate cu motive românești și panglici tricolore.
Despre evenimentul de pe 24 ianuarie
Marți, 24 ianuarie, începând cu ora 12:00, părinții și copiii sunt așteptați cu mic, cu mare să ducă mai departe folclorul românesc prin joacă, imaginație, dar și prin dansuri populare, pregătite de Ansamblul Doinița și prin muzică, pe ritmurile celor de Cobzality Band.
O să vă povestesc mai multe despre concurs imediat ce prind şi eu o clipă liberă, din păcate zilele astea sunt pe drumuri pe la Iaşi, aşa că vă rog mult, dacă ajungeţi la ateliere, îmi trimiteţi şi mie nişte poze? Sunt tare curioasă cum arată iile făcute în cadrul atelierelor şi vreau şi eu un preview. Tot sper că poate reuşesc şi eu pe 24 ianuarie să fiu acolo, la lansarea expoziţiei, dar nu ştiu dacă mă întorc în timp util.
Mi se pare un concurs foarte inspirat, copiii ar trebui și ei să studieze puțin tradițiile românești înainte de a construi ceva și este un punct câștigat pentru cultura lor.
Foarte interesanta expozitie, intr-adevar! Imi pare rau pentru pierderea bunicii tale! Condoleante!
Multumesc, Loredana!