I-am făcut Elizei rochiţa asta special pentru o şedinţă foto, pentru coperta cărţii mele cu brâie, însă o puteţi folosi şi la serbări, festivităţi sau alte manifestări la care e nevoie de o ţinută de inspiraţie folclorică, mai ales că închirierea sau cumpărarea unor costume populare e destul de scumpă şi nu merită întotdeauna banii (exceptând cazurile în care copilul face parte dintr-un ansamblu folcloric şi atunci chiar ar trebui să închiriaţi/cumpăraţi ceva original).
În materie de costuri: 20 de lei un metru de batist (alegeţi o ţesătură din bumbac 100%, uşor de călcat şi lejeră – eu am ales batistul, dar e cam transparent, ce-i drept), 15 lei panglica de bumbac brodat, 2 lei şnurul subţire şi 40 de lei cusutul la croitoreasă, dar dacă aveţi o maşină de cusut, o puteţi executa şi voi, nu e nevoie de cine ştie ce tipar. E un sac cu nişte mâneci raglan, tivită pe margini cu panglică din bumbac brodat (panglica are şi nişte găurele prin care am trecut şnur subţire de bumbac, ca s-o strângem la gât şi la mâneci). O puteţi coase şi la mână, dacă aveţi răbdare. Când eram mici, mama ne cosea des câte o fustiţă la mână, câte ore şi-o fi chinuit ochii şi mâinile la vreo lumină chioară, numai ea ştie!
Eliza a fost atât de încântată când a văzut-o, încât mi-a zis: “mami, tu mereu îmi faci cele mai frumoase rochii.” Şi din punctul meu de vedere era aproape o cămaşă de noapte :)))
Ca accesorii: un brâu de inspiraţie folclorică pe care îl puteţi face chiar voi, după instrucţiunile din cartea mea, zgărdane din mărgele, un şorţ făcut dintr-un ştergar ţesut sau brodat (o să vă arăt două modele într-un articol ulterior, făcute din două ştergare mici şi vechi primite cadou de la două persoane din familie), o vestă cu broderii sau cusături cu mărgele (o să povestim şi despre asta la un moment dat), un batic/o basma. Dacă o croiţi mai larg, o s-o poarte foarte mult timp, la mai multe evenimente şi o puteţi trece şi de la un copil la altul.
Dacă vă place coperta cărţii mele, o puteţi cumpăra la târgul de carte Bookfest, care se apropie cu paşi repezi! În curând, o să scriu un articol cu şase cărţi de la editura Casa pe care ar trebui să le aveţi în casă dacă vreţi să aveţi la îndemână o activitate interesantă pentru copii, cu materiale puţine, la orice oră şi în orice zi ploioasă sau plictisitoare 🙂
Si eu cred ca rochita este extraordiara, Eliza are dreptate! Mai ales ca braul ii da un farmec aparte. Ma bucur sa aflu ca ai muncit la asemenea minunatie, te felicit! Ne vedem la Bookfest!
Te aştept cu drag, Nico!
Hai cu cărțileeee! 🙂
Vine la doamna! 😀
Rochiță este foarte frumoasa! Cartea am luat-o anul trecut, mi-a plăcut foarte mult: ideile de braie, imaginile armonioase și explicațiile foarte utile. Așa de încântați au fost copiii de ea că a trebuit sa o ascund sa scape întreaga :). La braul cu mărgeluțe nu am înțeles ce fel de hârtie de folosește și cum ce coase exact. Mulțumim!
Adina, îţi mulţumesc mult, cred că eşti primul cititor care îmi oferă feedback cu privire la carte. La brâul cu mărgele am folosit o hârtie de mătase, e o hârtie foarte, foarte fină şi fragilă, se mai găseşte sub denumirea hârtie de mototolit. Am desenat pe ea modelul cu creionul şi am aplicat-o peste ţesătură cu nişte cusături mari “din gard în gard”, cum zicea mama când eram copilă, pe margini, doar ca s-o ţin acolo. Apoi am cusut mărgelele de ţesătură cu tot cu hârtie. Aşa m-am asigurat că nu îmi iese strâmb modelul şi nici nu murdăresc ţesătura (puteam să desenez modelul direct pe ţesătură cu cretă de croitorie, dar mi-a fost teamă că nu iese ulterior şi se văd urme). După ce am terminat de cusut, hârtia fiind foarte fragilă, am rupt-o uşor, iar cusătura cu mărgele a rămas direct pe ţesătură. Dacă tot nu vizualizezi procesul, spune-mi şi încerc să fac un filmuleţ ca să se vadă mai bine ce e de făcut.