Dacă nu ştiţi ce să mai faceţi ca să vă liniştiţi copiii la ora de culcare (şi toate celelalte metode au eşuat deja), nu aveţi ce pierde dacă încercaţi şi una dintre aceste trei cărţi de adormit copiii de la editura Litera. Două dintre cărţi sunt scrie de Carl-Johan Forssen Ehrlin, maestru practician în programare neurolingvistică, iar una este scrisă de Monica Sweeney împreună cu Lauren Yelvington, pediatru consultant pe probleme de somn.
Să ne înţelegem foarte clar de la început: nu sunt cărţi care să vă spună cum să vă faceţi copiii să adoarmă sau să nu se mai trezească noaptea. Sunt poveşti pe care le veţi citi copiilor la ora de culcare şi care, teoretic, dacă sunt citite după indicaţiile din prefaţă, ar trebui să-i adoarmă sau să-i relaxeze suficient cât să apară un somn liniştit.
Iepuraşul care voia să adoarmă şi Elefănţelul care voia să adoarmă sunt poveşti ceva mai lungi, cu un text mai dens şi font mai mic, cu ilustraţie doar pe pagina stângă (mai frumoase la elefănţel, mai urâţele la iepuraş). Cum adoarme puiul meu? este o poveste mai scurtă, cu text mai aerisit şi font mai mare şi cu ilustraţii bogate, în culori întunecoase dar blânde şi liniştitoare pe ambele pagini.
Cărţile astea în sine nu-l vor face pe copil să adoarmă. Secretul este modul în care îi veţi citi cartea. Unele cuvinte (evidenţiate cu aldine) trebuie citite mai apăsat, altele (evidenţiate cu italice) trebuie citite cu o voce liniştită şi domoală. În unele părţi ale cărţii se introduce numele copilului iar în altele trebuie să faceţi anumite gesturi fizice (să căscaţi, de exemplu). Pe mine m-a luat somnul doar scriind acest articol şi vă jur că faptul că era zece seara nu avea nicio legătură. Cum citeam despre căscat, îmi venea să casc de-mi trosneau fălcile.
În prefaţa la Iepuraş şi la Elefănţel, Carl-Johan Forssen Ehrlin declară că aceste cărţi au la bază tehnici psihologice de relaxare eficace şi că, deşi unele propoziţii vor părea ciudat formulate, ele sunt alese şi scrise anume pentru scopul cărţii.
Cărţile sunt recomandate 0+ dar nu cred că o să aveţi vreodată răbdare să i le citiţi unui sugar şi nici el nu cred că va avea răbdare să asculte 😀 Încercaţi un 18 luni – 2 ani+ şi cred că vor fi mai eficiente. Eliza este prea mare pentru ele şi oricum nu aveam ce testa pe ea, pentru că e genul de copil care adoarme lemn la un minut după ce am stins lumina.
Cărţile sunt format A4, cele de Carl-Johan au copertă buretată cartonată, iar cea de Monica Sweeney este cartonată.
Nu ştiu dacă are vreo importanţă, dar iepuraşul este băieţel şi elefănţelul este fetiţă, în caz că vreţi să le alegeţi după gen. În orice caz, dacă funcţionează, probabil o să le vreţi pe amândouă, ca să nu se plictisească cel mic de aceeaşi poveste. Dacă le-aţi testat deja, eu aş fi curioasă de feedbackul vostru. Aţi adormit vreun copil cu ele?
Colegele de birou au comandat toate cartea cu iepurasul, a adus curierul un colet cu 5 exemplare, ceea ce spune multe despre starea noastra de ne-somn. Am citit-o atunci si m-am convins ca nu mi se potriveste. Nu as avea niciodata ataaaaaata rabdare sa citesc in fiecare seara nici macar jumate, si cu intonatia de rigoare :))
La noi cea cu iepurasul NU a functionat decat la cititoare, adica la mine! Filip nu a reactionat de fel, era prea distrat si neinteresat! Nu as mai cumpara alta de acest gen!
Cred că eşti a treia mamă care îmi spune că a adormit ea citind :)) Deci până la urmă e pentru mame, nu pentru copii 😀