Biroul de investigaţii nr. 2 este o serie de cărţi poliţiste pentru copii scrisă de autorul norvergian Jorn Lier Horst şi publicată la editura Paralela 45. Vor fi patru cărţi cu totul, dar momentan sunt publicate doar două: Operaţiunea Omul Negru şi Operaţiunea Nor de furtună. Acţiunea are loc în oraşul Elvestad (probabil imaginar, căci deşi există un sat cu acest nume în Norvegia, nu se potrivesc coordonatele) şi îi are ca protagonişti pe Tiril (fetiţă) şi Oliver (băiat), doi copii pasionaţi de mistere, care şi-au deschis o agenţie de detectivi. Agenţia se numeşte nr. 2 pentru că în oraş mai există o agenţie, deschisă de unchiul Fred, care se numeşte Agenţia nr. 1.
Ce mi-a plăcut de la început la aceste cărţi este faptul că au un cuprins pe prima pagină – Elizei îi place să se uite la lista cu titlurile capitolelor şi să estimeze cam cât o să citească pe zi şi în cât timp termină cartea. Apoi avem de la început un mic profil al personajelor importante, cu tot cu fotografie: copiii Tiril şi Oliver, câinele Opti, mama lui Tiril şi alte personaje secundare (brutarul, poliţistul, unchiul, bunicul).
De obicei în cărţile poliţiste sunt foarte multe personaje pe care nici nu ajungi să le reţii sau să le cunoşti bine până la finalul cărţii (îmi aduc aminte că la o carte mi-am scris pe un bileţel numele şi poreclele personajelor ca să revin la el de câte ori uitam cine e cine), dar în Biroul de investigaţii nr. 2 nu e cazul. Sunt puţin personaje, creionate succint, uşor de reţinut de către copii.
Seria asta îmi aduce aminte de cărţile cu Detectivii Arieni de Ana Rotea, doar că acestea sunt mai scurte, mai simple (cu mai puţină vorbărie şi mai puţine divagaţii) şi cu ilustraţii color.
Am remarcat şi că sunt de un mare ajutor în dezvoltarea exprimării scrise a copiilor. Conţin pe ici pe colo fraze bogate, complete, bine legate, fluide, cu adjective variate, care îi vor învăţa pe copii să scrie compuneri mai reuşite la şcoală (dacă sunt atenţi la acest aspect atunci când citesc).
“Este un orăşel cochet cu străzi pavate, unde la tot pasul dai peste gărduleţe albe din spatele cărora se înalţă case vechi, care te întâmpină cu obloane închise şi jardiniere ticsite.”
Tiril şi Oliver sunt nişte detectivi adevăraţi, au chiar şi un birou amenajat într-o pivniţă, cu un dulăpior de arhive, un mic frigider, o canapea şi o tablă de scris. Ei locuiesc în case diferite dar cu o curte comună. Cred că orice copil visează la un spaţiu al lui, secret, în care să facă tot felul de lucruri interesante, doar că la bloc nu prea putem să le oferim acel spaţiu mult dorit.
Cărţile din seria Biroul de investigaţii nr. 2 sunt cărţi pe care aş fi dat orice să le am în copilărie când eram (şi am rămas) mare fan cărţi poliţiste. E drept că eu am crescut cu colecţia Scorpionul şi personajele Rodicăi Ojog Braşoveanu, cu Agatha Christie şi foiletoane din diverse publicaţii (şi n-am rămas traumatizată de crimele din ele), dar o carte cu detectivi pentru copii ar fi fost absolut minunată.
Eu le-am savurat şi acum, chiar dacă targetul de vârstă este altul. Evident, am început să mă prind destul de repede despre ce e vorba (de exemplu, în Operaţiunea Nor de furtună, hoţii fură zahăr, drojdie, sticle goale, butoaie, defrişează un deal plin cu ienupăr, golesc un hambar de orz – ce credeţi că vor să facă cu ele?).
Pe ici pe colo găsim informaţii mărunte, mai mult sau mai puţin cunoscute de către copii (“câinii au vreo 200 de milioane de receptori olfactivi în nas, în vreme ce oamenii au doar cinci milioane”, “drojdia face ca aluatul să fie moale şi pufos”, “malţul se produce din orz înmuiat în apă”). La final, cărţile au şi câteva jocuri de căutare – copiii trebuie să descopere unele elemente în ilustraţiile prezente în carte.
Jorn Lier Horst, autorul cărţii, este un fost detectiv care scrie cărţi poliţiste pentru adulţi. Cărţile din seria Biroul de investigaţii nr. 2 sunt inspirate din fapte reale. Ediţiile de la Paralela 45 sunt foarte frumoase şi ieftine (15 lei preţ întreg şi 10.5 lei reduse acum pe site-ul lor), dacă le găsiţi în librării, să le cumpăraţi, sunt nişte cărţi perfecte pentru vacanţă.
În încheiere vă las cu trailerul cărţilor, e foarte simpatic, să-l arătaţi copiilor:
Vârsta recomandată este 8+.
Meeeerciiiiiii!!! D-acum poa’ sa tis e trezeasca toti cititorii, eu le-am comandat :))
P.S; pe astea le stii ? Le-am luat anul trecut, Ioan le-a sorbit, anul asta le-a recitit :)))
http://www.edituraparalela45.ro/carte/dinozaurii-vin-spre-seara-portalul-magic-nr-1/
Sunt 16 carti, afli o gramada de chestii care tin de cultura generala, superbe!
Da, le avem pe toate 🙂 O să povestesc despre ele în curând 😀