Banatul Montan este de o frumusețe nemaipomenită şi cred că este o zonă insuficient cunoscută şi vizitată. Dinspre Bucureşti e ceva de mers până acolo, dar dacă vreţi să scăpaţi puţin de agitaţia de pe Valea Prahovei şi să încercaţi şi altceva, Banatul Montan este exact ce vă trebuie. Puteţi campa în zona Herculane, cum am recomandat eu mai jos, sau puteţi alege o pensiune. Dacă vă interesează zona şi vreţi să aflaţi care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat sau ce evenimente deosebite au loc pe parcursul anului, vă invit să urmăriţi pagina de Facebook Banatul Montan – Ghidul tău turistic.
Ziua 1
Campare în campingul 7 Izvoare Tanti Maria (situat pe drumul spre Târgu Jiu). Campingul este situat între cele două ştranduri, cel de stat cu apă termală şi celălalt cu apă din Cerna, aşa că n-o să duceţi lipsă de locuri de relaxare după ce veniţi de pe trasee.
Excursia a început cu o vizită la Centrul de informare turistică a parcului Domogled, de unde puteţi obţine informaţii despre traseele din parc, iar la subsol veţi găsi reproduceri după cele şase peşteri din zonă.
Traseu către Crucea Albă, aproximativ trei ore dus-întors, mai ales dacă sunteţi cu copiii. E un traseu destul de dificil, aşa că asiguraţi-vă că aveţi echipament corespunzător (bocanci). Pentru că în zonă sunt vipere, nu vă abateţi de la traseu şi purtaţi pantaloni lungi.
După amiaza, spre seară, bălăceală la piscina termală. Joia ştrandul termal e închis, iar lunea e cealaltă piscină e închisă – pentru igienizare.
Ziua 2
O vizită prin Herculane (pentru aprovizionare) şi la Grota Haiducilor. Apoi traseu spre cascada Vânturătoarea, aproximativ patru ore dus-întors, în funcţie de ritm. Traseul e destul de abrupt, indicat copiilor mai mari. Seara, bălăceală la ştrandul cu apă din Cerna.
Ziua 3
Strâns cortul şi plecare spre Parcul Naţional Cheile Nerei cu intenţia de a ajunge la Lacul Ochiul Beiului. Până acolo, puteţi face o oprire şi la cascada Bigăr, care este în drumul cu maşina. Drumul judeţean până la Potoc este foarte prost, cu multe gropi.
La Podul Beiului se plăteşte taxă de intrare în rezervaţie (5 lei de persoană), se intră cu maşina pe drum forestier până la Păstrăvărie (aici se poate şi campa). De acolo, începe traseul de aprox 45 de mers lejer prin pădure, pe lângă râu. Chiar la intrare în rezervaţie, se pot vizita tunelurile spre Sasca Română. Până în Păstrăvărie, se poate observa şi cascada La Văioagă.
Drumul duce către Ochiul Beiului şi apoi ajunge la cascada Beuşniţa (de la Lacul Ochiul Beiului mai mergi încă jumătate de oră).
Dacă trei zile de drumeție vi se par prea multe, într-una dintre zile puteţi merge de la Oraviţa pe calea ferată până la Anina, pe prima cale ferată montană din România (traseu dus-întors). Trenul circulă fără oprire până la Anina, unde stă jumătate de oră şi se întoarce. Peisajul este superb şi îl puteţi admira în tihnă, pentru că trenul merge pe cea mai mare parte a drumului cu 20 de km/h. Mai multe despre ce puteţi vedea din “goana” trenului puteţi citi aici.
Tot în zonă mai puteţi vizita Morile de apă Eftimie Murgu de la Rudăria (poalele munţilor Almăjului).
Avem o tara superba si cu niste frumuseti ale naturii pe care nu le gasesti nicaieri. Doar ca altii (parlamentari) isi bat joc si o vand pe bucatele. Si romanii isi bat joc netinand cont de mediul inconjurator si de cadrele superbe.
Da, problema principală sunt drumurile, sunt foarte proaste.
Frumoasă țară avem! Frumoase locuri! Mulțumim că ni le descoperi! 🙂
Da, avem o ţară minunată, n-ar strica să şi investim să o scoatem mai mult în evidenţă dar asta e, ne descurcăm cu ce putem. Mă bucur că îţi plac articolele despre România!