Portalul Magic este o serie de cărţi scrise de autoarea Mary Pope Osborne despre doi copii, Annie (7 ani) şi Jack (8 ani şi jumătate), care călătoresc în timp şi spaţiu prin intermediul unei căsuţe din copac plină de cărţi magice. Fiecare carte deschisă îi duce într-un alt timp, unde au parte de tot felul de aventuri periculoase dar şi captivante.
În prezent, la editura Paralela 45 sunt publicate 18 cărţi din serie, însă, per total, autoarea a scris şi publicat 55 până acum. Eu am doar 16 dintre ele, despre care o să vă şi povestesc în cele ce urmează.
Cărţile sunt micro-romane ideale pentru cititorii începători (au în jur de 64 de pagini la un format de 13x20cm) şi conţin ilustraţii alb-negru – ilustraţiile originale ale cărţilor, semnate de Salvatore Murdocca. Nu au o intrigă foarte complexă, căci scopul lor e, mai degrabă, să-i înveţe câte ceva pe copii despre tema abordată. Cărţile sunt împărţite în serii mai scurte, de câte patru cărţi, cu o temă comună.
Prima serie – Misterul căsuţei din copac
Dinozaurii vin spre seara, Cavalerul misterios, Secretul piramidei şi Comoara piraţilor – îi cunoaştem pe Annie şi pe Jack, care descoperă căsuţa din copac şi puterea magică a cărţilor din ea. În fiecare călătorie sau la finalul ei descoperă câte un indiciu care conţine litera M şi trag concluzia că proprietarul căsuţei e o persoană cu numele M, pe care o şi cunosc la finalul celei de-a patra carte. Ea este Zâna Morgan, sora regelui Arthur şi bibliotecara din Camelot. Ea călătoreşte în timp pentru a aduna cărţi pentru biblioteca regatului. Morgan se deghizează pe rând, în dinozaur, cavaler, pisică şi papagal, pentru a-i ajuta pe copii să iasă din încurcăturile în care s-au băgat.
A doua serie – Misterul vrăjii
Codul luptătorilor ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară şi Călătorie pe lună – Morgan (devenită acum Morgan Le Fey) cade sub puterea unei vrăji şi le cere copiilor ajutor să se elibereze. Ei călătoresc în cele patru locuri (Japonia antică, jungla amazoniană, era glaciară şi Luna) pentru a obţine patru lucruri care încep cu litera M şi care îi vor ajuta să invoce vraja care o va ajuta pe Morgan. În aceste aventuri li se alătură un şoricel care îi va ajuta să-şi găsească drumul prin ţinuturile necunoscute şi să ajungă la oamenii potriviţi. La finalul seriei, căsuţa dispare din nou.
A treia serie – Misterul ghicitorilor străvechi
Annie şi Jack o visează pe Morgan care le spune să vină în pădure pentru că a reapărut căsuţa. Ajunşi acolo, Morgan le mărturiseşte că nu a mai apucat să adune cărţi pentru bibliotecă şi că ar avea nevoie de ajutor. Copiii vor putea ajunge maeştri bibliotecari dacă vor găsi răspunsul la patru ghicitori. Fiecare răspuns este găsit de Annie şi de Jack în câte o carte din serie: Salvaţi de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană şi Pericol în Arctica. După rezolvarea ghicitorilor, copiii primesc permisele de Maeştri Bibliotecari, şi căsuţa dispare din nou.
A patra serie – Misterul bibliotecilor pierdute
În această serie, copiii, deveniţi acum Maeştri Bibliotecari, sunt trimişi în misiuni de salvare a unor cărţi vechi: un papirus din Pompei (Vacanţă în oraşul vulcanului), carte scrisă pe fâşii de bambus din China antică (În ţara împăratului dragon), o carte scrisă de călugări în Irlanda Evului Mediu întunecat (Atacul vikingilor) şi o poezie din Grecia antică (Cursă de care la olimpiadă). Toate aceste cărţi conţin legende faimoase despre personaje care au ajuns, în cele din urmă, stele sau constelaţii: Hercule, ţesătoarea şi păstorul, şarpele Sarph şi Pegas. “Poveştile din vechime sunt mereu cu noi. Niciodată nu ne părăsesc.” – asta e concluzia pe care o trag copiii la final, după ce Morgan şi căsuţa dispar din nou, dar cu promisiunea că vor mai fi misiuni pentru ei.
Eliza mai are de citit şapte dintre ele, în ultimele zile a citit câte una pe zi (aproximativ 😀 ).
P-astea sa nu le vinzi :p 😛
Ioan le-a citit a doua oara anul asta :).