DPT #9 – Educaţie financiară pentru copii şi adulţi

La capitolul “educaţia financiară a adulţilor” eu stau foarte prost. Sau mai exact am stat în tinereţe, pentru că am luat o decizie financiară proastă după alta. Între timp m-am mai deşteptat, m-am educat, dar încă mai suport consecinţele acelor decizii proaste, chiar dacă acum îmi gestionez finanţele cu mai multă înţelepciune.

Prea multă educaţie financiară acasă părinţii nu aveau cum să-mi dea pentru că banii erau puţini şi ajungeau doar pentru cheltuielile cotidiene. Cel mult pot spune că am învăţat cum să trăiesc cu puţin, dacă e nevoie, iar în rest am aflat pe propria piele care e circuitul banilor în natură.

La Digital Parents Talks m-am dus cu gândul să aflu mai multe despre cum ne putem gestiona finanţele mai eficient şi cum îi putem învăţa şi pe copii că banii sunt limitaţi, cum să ne certăm mai puţin cu partenerul pe bani şi cum să economisim corect pentru a obţine ceea ce ne dorim.

Nu am aflat toate astea, în principiu pentru că fiecare familie e diferită şi ce se aplică la mine nu se aplică şi la tine, însă am aflat alte informaţii foarte utile cum ar fi că există un program de educaţie financiară care poate fi implementat în şcoli.

Programul este gratuit, are avizul Ministerului Educaţiei şi se derulează pe parcursul unui an calendaristic în cadrul orelor de opţional. Manualele şi caietele de lucru sunt gratuite. Mai multe detalii despre program şi înscrieri pe siteul www.appe.ro.

educatie-financiara

Doamna Ligia Goloşoiu, cea care a conceput şi dezvoltat programul de educaţie financiară şi fondator al Asociaţiei pentru Performanţă în Educaţie, a povestit din experienţa ei cu copiii şi a dat câteva sfaturi la întrebări punctuale. Cu unele am fost de acord, cu altele, nu prea (să-i spunem copilului ce salariu avem, de exemplu).

Despre educaţie financiară şi jocuri cu copiii în acest sens am mai discutat în acest articol, de care mi-a adus aminte chiar Alex Baran Petrescu (care lucrează la Kruk, cei pentru care scrisesem articolul) la eveniment, pentru că eu uitasem complet. Eu lucrez în continuare cu Eliza la acest aspect, ea nu ştie valoarea banilor şi vrea să ne dea puşculiţa ei să ne cumpărăm casă la curte şi oricât i-aş explica, încă nu e pregătită să înţeleagă şi să-şi gestioneze corect finanţele (motiv pentru care le gestionez eu).

Foarte interesantă mi s-a părut intervenţia Crinei Mandu de la Idea Bank, care a explicat pe înţelesul tuturor ce-s alea EURIBOR şi ROBOR şi la ce trebuie să fim atenţi când ne luăm un credit. Discursul ei, deşi onest şi foarte educaţional, a fost un pic utopic, pentru că atunci când mergem la bancă pentru un credit, nu mergem pentru că banca are nevoie de noi, ci pentru că noi avem nevoie de bancă şi atunci nu avem nicio şansă să putem impune noi condiţii contractuale. Mai e mult până când clienţii vor putea adăuga sau scoate chestii din contractele de credit cu bănci şi pentru asta avem nevoie de o legislaţie mai beton în domeniul financiar-bancar.

Cred că partea cea mai instructivă a fost cea în care s-a discutat despre forma legală pe care ţi-o poţi atribui atunci când faci bani din blog. Cum e mai bine, PFA sau SRL (dezbatare pro sau contra), cum stă treaba cu contractele de drept de autor, câţi bani are voie să câştige o mamă aflată în CIC, ce impozite se plătesc la drepturile de autor, când devii plătitor de TVA etc. Luiza Chiorpec, expert contabil, a fost la înălţime şi a răspuns la numeroasele întrebări şi cred că a reuşit să facă puţină lumină pe tema asta.

După hărmălaia din sală la sesiunea asta, aş zice că e nevoie de multă educaţie şi informaţie pe această temă şi nu ar fi rău să se mai repete subiectul, ca să ajungă la cât mai multă lume informaţia.

Partenerii acestei ediţii au fost Idea Bank şi Conacul Golescu Grant. Organizator, the one and only: Parenting PR, cea mai cea agenţie pentru părinţi 😀

3 Replies to “DPT #9 – Educaţie financiară pentru copii şi adulţi”

  1. Nici eu nu sunt de acord să știe copiii detalii despre salariu sau economii. Cu siguranță ar deveni o chestiune publică și sămânță de dezbateri (inutile) in familia extinsă. Copilul nostru deja a povestit mai departe că va scădea salariul după noua lege :)), mă bucur că nu a auzit mai multe detalii.

    1. Laura Frunză says: Reply

      o, da, de la Eliza ar afla în secunda doi tot Bucureştiul :)))) Nu că aş avea salariul Andreei Esca şi nu vreau să se afle, dar oricât ar fi, mult, puţin, nu vreau să se afle 😀

  2. M-am bucurat foarte mult sa te intalnesc la eveniment. Sper sa ne vedem si la urmatoarele. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.