Decor de Crăciun cu urători – steaua, sorcova şi clopoţelul

Am muncit foarte mult la acest decor de Crăciun cu urători, dar pot să spun cu mâna pe inimă că a meritat. Sunt minunaţi, iar Eliza îi adoră! Încă de când i-am terminat, am zis că nu cred că vreun cititor îi va face vreodată, pentru că e mult de migălit la ei, dar dacă totuşi vă încumetaţi, vă rog să-mi trimiteţi şi mie poze să-i văd.

uratori-traditionali

Conceptul şi realizarea îmi aparţin în exclusivitate şi sunt foarte mândră de cum au ieşit. Dacă m-aş fi priceput la pictat, i-aş fi “îmbrăcat” în costume populare, dar cum am pictat şi şters şi iar pictat şi iar şters trăsăturile feţelor, nu cred că mi-ar fi ieşit ceva prea grozav.

Avem trei modele: un băieţel cu steaua, o fetiţă cu un clopoţel şi încă o fetiţă cu o sorcovă. Singurul element comun e că sunt făcuţi din oameni de polistiren – un set de trei blankuri de polistiren de la DACOart.

Băieţelul cu steaua

Pentru băieţelul cu steaua aveţi nevoie de: om de polistiren, vopsele acrilice (culoarea feţei, negru, maro, albastru), fetru pentru căciulă şi mănuşă, o scobitoare, sârmă pluşată argintie (pentru stea), pistol de lipit, adeziv lichid, aţă şi ac pentru cusut, şnur de hârtie maro cu sârmă pe interior pentru braţe, cariocă roz.

Se pictează faţa şi corpul băieţelului. Se pictează/desenează trăsăturile. Se taie o bucată de şnur de hârtie care se introduce prin corpul de polistiren, după ce aţi dat găuri, în prealabil, cu o scobitoare. Eu am fixat mânile cu silicon fierbinte, pentru că nu stăteau fixe. Am folosit silicon transparent.

urator-cu-steaua

Se decupează un dreptunghi pentru căciulă, măsurând capul colindătorului. Se coase ca un tub, apoi se leagă în partea de sus pentru a forma moţul. Se lipeşte pe capul băieţelului cu un adeziv lichid.

Se modelează steaua din sârmă pluşată şi se lipeşte cu pistolul de lipit de scobitoare. Se decupează mănuşa cu un deget din fetru (2 elemente). Se lipeşte mănuşa, cu mâna în interior, apoi se lipeşte băţul cu steaua de cealaltă mână, după ce am înfăşurat şnurul cu sârmă în jurul scobitorii.

Fetiţa cu sorcova

Materiale necesare: om din polistiren, scobitoare, hârtie de ambalat lucioasă (ca staniolul), lână galbenă, fetru verde (căciulă) şi mov (mănuşă), şnur galben cu sârmă pe interior, acrilice, ac şi aţă de cusut, pistol de lipit, rezervă de silicon verde cu sclipici, adeziv lichid.

Se pictează faţa şi corpul fetiţei. Din lâna galbenă se face părul (două codiţe prinse cu fundiţe) şi se lipeşte pe cap cu adeziv lichid. Căciula se decupează din fetru – eu am decupat un dreptunghi de spatele căruia am cusut un disc, aşa arată ca o bonetă.

Sorcova a fost cea mai migăloasă chestie: am lipit pe o scobitoare cu pistolul de lipit fâşii minuscule de hârtie lucioasă, mototolite să arate ca floricelele.

urator-cu-sorcova

Se introduc mâinile (o bucată de şnur de hârtie cu sârmă pe interior) şi se lipesc cu silicon fierbinte verde cu sclipici pe care îl aplicăm pe post de mânecuţă. Acest pas este necesar pentru că sârma nu stă fixă atunci când e introdusă în polistiren. Puteţi face asta şi cu silicon transparent şi cu Silipici (silicon lichid rece) dar va trebui să aşteptaţi câteva ore să se usuce bine.

Se lipeşte mănuşa mov, apoi se lipeşte sorcova, după ce se înfăşoară puţin sârma în jurul scobitorii.

Fetiţa cu clopoţelul

Materiale necesare: om din polistiren, două pompoane albe (am folosit unele de mărime medie din setul de Crăciun de la DACOart), sârmă pluşată albă, lână maro, şnur albastru cu sârmă pe interior, acrilice, un rest minuscul de fetru pentru mănuşă, clopoţel, rezervă de silicon albastră cu sclipici.

Se pictează faţa şi corpul fetiţei. Din lâna maro se face părul: se lipesc aproximativ 16 fire pe cap, apoi se împletesc de o parte şi de alta şi se leagă cu aţă. Ajustaţi cosiţele la dimensiunea dorită. Se măsoară o bucată de sârmă pluşată şi se taie la dimensiunea potrivită. Se pune pe cap, apoi se lipesc pe deasupra cu pistolul cu silicon pompoanele albe.

urator-cu-clopotel

Se introduc mâinile şi se lipesc cu silicon fierbinte albastru cu sclipici. Se decupează mănuşi cu un singur deget din fetru (câte două bucăţi pentru fiecare mână) şi se lipesc la capetele şnurului de hârtie. Într-una dintre mâini se introduce şi clopoţelul – eu l-am legat cu aţă.

Tips and tricks

Sunt conştientă că vă trebuie destul de multe materiale pentru aceşti urători, deşi, practic, singura investiţie o reprezintă oamenii din polistiren şi rezervele cu silicon colorat, în rest puteţi improviza foarte mult.

Puteţi folosi o mănuşă veche pentru a-i tăia degetele şi a face căciuliţe, puteţi face mănuşile cu un singur deget din carton sau hârtie colorată. Pentru braţe puteţi folosi sârmă pluşată sau orice sârmuliţă mai tare şi aşa mai departe.

Şi chiar dacă vă decideţi să investiţi, investiţia nu e mare, eu am dat 3 lei pe vreo 6 metri de şnur de hârtie cu sârmă pe interior (am luat 5 culori diferite, câte un metru), setul de rezerve de silicon colorate costă 4,28 lei (12 rezerve), oamenii din polistiren costă 3,76 lei (3 bucăţi), un set de sârmă pluşată de diferite culori e 2,78 lei, fetrul îl luaţi la bucată (nu mai ştiu cât e coala A4, vreo 2 lei, cred), vopsele sigur mai aveţi pe acasă (recomand acrilicele, dar merg şi tempera). În plus nu veţi folosi toate materialele pentru aceşti urători şi vă rămân şi pentru alte proiecte.

7 Replies to “Decor de Crăciun cu urători – steaua, sorcova şi clopoţelul”

  1. Violeta.argatu says: Reply

    Moamaaaa… Zici ca-s din revista :).
    Bravoooo!

    1. Eşti tu drăguţă! Nu-s chiar din revistă, feţele alea mă enervează de fiecare dată când le văd. Cred că tre să iau nişte cursuri de pictat feţe.

      1. Sunt foarte frumosi si se vede ca sunt munciti cu mare grijă :). Felicitari multe!

  2. Câtă răbdare ai avut! Sunt minunati!

    1. Mulţumesc!

  3. Că bine zice Eliza! 🙂 nu știu cine s-ar putea încumeta la așa proiect. Te admir pentru ceea ce iese din mâna ta! Am și eu o soră care inclusiv la nunta ei a făcut o perdea de cocori din origami în spatele mesei mirilor și sala tot ea a aranjat-o cu puțin ajutor din partea noastră. A fost foarte multă muncă, dar rezultatul a fost wow!
    Anul trecut știu că îmi propusesem să fac un felinar din cutia de suc după indicațiile tale, dar până la urmă am renunțat.Poate anul acesta. Băieții cred că ar fi mai mult decât fericiți să facem ceva lucru manual 🙂

    Zi frumoasă!

    1. Haide, încearcă felinarul, sigur o să vă placă! Şi în loc să decupezi căprioara manual, poţi cumpăra un perforat extra-large de la Daco, au şi model căprioară. E pe lista mea viitoare de cumpărături! 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.