O să vi se pară ciudat însă aceste două sugestii sunt potrivite şi pentru adolescenţi şi pentru persoane vârstnice. Chiar zilele astea vorbeam cu o prietenă că nu prea se scriu articole cu idei de cadouri pentru persoane vârstnice. Pun pariu că majoritatea persoanelor merg pe cosmetice, fulare/şaluri, eventual o piesă de îmbrăcăminte, albume sau poze cu nepoţii (ca şi mine, de altfel) şi mai puţin pe electronice de îngrijire personală.
După ce epuizaţi lista de daruri clasice şi după ce aţi dăruit, eventual, şi alte gadgeturi (telefon, tabletă), puteţi lua în considerare şi nişte electronice de îngrijire personală, aşa că azi vă recomand o periuţă electrică mai specială şi un duş bucal de la Panasonic. Dacă vă interesează, le găsiţi prin diverse magazine fizice şi online.
Ziceam că sunt potrivite pentru a fi dăruite şi adolescenţilor pentru că asta e vârsta la care majoritatea poartă aparate dentare, dar şi vârsta la care devin obsedaţi de igiena dentară. Vârstnicii au probabil implanturi sau coroane, asta dacă au avut puterea financiară de a avea grijă de dantura lor (şi ştiu că, din păcate, mulţi dintre părinţii noştri nu au reuşit să facă asta – nici măcar eu nu am reuşit şi mă “cert” mereu pentru asta), unii e posibil să aibă şi proteză sau probleme cu parodontoza.
Prima sugestie e o periuţă electrică cu peri foarte fini şi moi. Eu am o adevărată obsesie pentru perii moi la periuţe, pentru că am probleme cu gingiile, dar de când folosesc periuţe cu peri fini şi moi, nu mi-au mai sângerat deloc şi chiar nu folosesc vreo pastă specială. În plus, din cauza poziţiei defectuoase a danturii, sunt predispusă la tartru şi retracţie gingivală, aşa că e foarte important să am o igienă dentară riguroasă.
Periuţa electrică de la Panasonic (modelul EW-DL83) funcţionează cu vibraţii sonice cu amplitudine de 1 mm. Perii au diametru de 0,02 mm şi sunt special creaţi pentru igiena profundă a pungilor parodontale – de asta ziceam că e ideală pentru vârstnicii predispuşi la parodontoză sau pentru pre-adolescenţii care poartă aparat dentar fix. Periuţa aceasta de deplasează de-a lungul liniei gingiilor iar asta permite perilor să cureţe bine zonele în care se formează, de obicei tartru.
Accesorii: are trei capete (două ovale, unul rotund) pentru a le folosi alternativ, în funcţie de nevoi.
Irigatorul bucal de la Panasonic (eu vorbesc aici de modelul EW1611) foloseşte tehnologia cu ultrasunete pentru a elimina resturile de alimente şi tartrul şi pentru a masa gingiile. Sistemul cu memorie presetată permite o ajustare în 10 trepte a jetului de apă. Bulele fine de aer stimulează cu blândeţe gingiile, cu 1900 de impulsuri pe minut.
Specificaţii: rezervor de 600 de ml, suport de duze şi mâner magnetic.
Recomandat: persoanelor cu implanturi dentare, coroane, punți sau aparate ortodontice, persoanelor cu afecțiuni parodontale, dar și celor care vor un grad mai ridicat de îngrijire a danturii şi nu se mulţumesc doar cu periajul.
Noi nu avem irigator sau duş bucal deocamdată, însă medicul ortodont al Elizei ne-a recomandat să achiziţionăm unul, din cauza faptului că dinţii ei sunt foarte înghesuiţi şi spaţiile interdentale nu se curăţă foarte bine cu periuţa iar ea nu e suficient de consecventă să folosească aţa dentară în mod eficient. În orice caz, pungile parodontale şi spaţiile interdentale nu se vor curăţa niciodată aşa de bine cu aţa dentară, cum se curăţă cu un duş sau irigator bucal.
Irigatoarele bucale de la Panasonic pornesc de la 170 de lei pe Emag (sunt la reducere acum) şi ajung până pe la 400 (modelul EW1611). Periuţele electrice Panasonic pornesc de la 150 de lei (cele mai simple modele, la reducere) şi ajung până la 660 de lei (modelul cel mai avansat, Panasonic Sonic Vibration EW-DL83-W803, despre care am vorbit mai sus). Le găsiţi şi prin hipermarketuri sau în celelalte magazine de electronice şi electrocasnice.
Niciodata nu m-am inteles bine cu o periuta electrica, desi am inteles ca este cea mai eficienta 🙂
Nici eu nu folosesc constant, doar Eliza. Eu prefer periajul manual, dar asta pentru că nu am răbdare să stau să bibilesc fiecare dinte în parte.
Fiica mea foloseste o periuta electrica si in curand cred ca va urma sa poarte aparat dentar pentru ca, se pare ca are nevoie. Cred ca atunci ii va fi foarte dificil cu igiena orala. N-am stiut despre irigatorul bucal, insa ma voi informa mai bine, cred ca este o solutie foarte buna la care vom apela si noi.
Si noi avem periuta electrica, e super! despre irigator n-am auzit pana acum dar noroc ca am dat de articolul tau 😀 IL vom incerca 🙂 Multumim de sugestii!
Noi nu ne-am înțeles cu periuța electrica, nici eu, nici Ana. Nu știam de dusul bucal, eu am spatii mici între dinți și f greu se curata. Ana încă nu, dar cum nu are toți dinții finali, mai e timp.
Oh, de cand am pe lista un irigator bucal…chiar de la Panasonic 🙂 Multumesc mult pt info 🙂
Ai cumparat irigator bucal?
Ma intereseaza o părere sincera ptr ca tot citesc la acelasi produs păreri si nu ma decid.
Sunt cam 50%-50%.
Daca tot dau banii vreu sa folosesc produsul nu sa l returnez.
Am pățit cu o periută electrica de la Oral B.
Am pus o la incarcat si asa a rămas, s a lipit manerul de soclu.
Multumesc!
Da, am luat un irigator. Dar nu inteleg exact ce intrebi. Cum adica s-a lipit manerul de soclu? S-a topit? Eu am si periuta electrica de la Panasonic, dar nu pateste nimic cand e pusa la incarcat. Ai incercat sa contactezi producatorul?
Vreau sa stiu ce marca si daca esti mulțumită.
La cele portabile majoritatea spun ca rezervorul este f mic si s a stricat repede.
De cele fixe povestesc ca sunt prea mari, fac zgomot mare si nu au jetul puternic.
Am primit banii pe periuta respectiva ptr ca lotul a avut probleme.
Nu stiu ce marca sa aleg ptr ca sa dau 3 -400lei si apoi sa dau produsul la reparat dupa câteva utilizari cum am citit ca au patit altii nu am nervi.
Multumesc!