Ediţia a 5-a din Mama Time Out, evenimentul organizat periodic de Florina Badea, a avut un titlu care mi s-a părut interesant: Cum facem trecerea de la “nu am niciodată bani” la “banii nu sunt o problemă pentru mine”? Deşi pare că e doar un alt curs de educaţie financiară, care te învaţă cum să faci bani, nu este, pentru că noi ne-am dus acolo să ne educăm un pic mentalitatea pe care o avem cu privire la bani şi nu să aflăm neapărat chestii practice despre cum să creştem zerourile din cont.
Am plecat cam cu capul în traistă de acasă şi n-am avut la mine un pix şi un carneţel, că mie îmi place să-mi notez ideile pe hârtie, plus că eram atentă la discuţii şi nu puteam tasta pe telefon, dar tot am reţinut câteva chestii interesante, pe care o să vi le reproduc mai jos ca să vă dau un imbold să vă gândiţi mai bine la chestiunea banilor.
- suntem predispuşi din naştere să cheltuim sau să economisim. Sunt copii care cheltuie toţi banii pe care îi au şi sunt copii care nu dau niciun leu pe ceva ce-şi doresc foarte mult. Eu am exemple în familie: Eliza e foarte cheltuitoare, pe când fina mea e foarte strângătoare, reuşind să aibă în puşculiţă o sumă pentru care sunt şi eu invidioasă 😀
- avem o relaţie emoţională cu banii, influenţată destul de mult de educaţia primită în copilărie.
- relaţia cu banii se educă, chiar şi la maturitate.
- stima de sine influenţează felul în care ne cheltuim banii. Când ne simţim triste, cu moralul la pământ, mai facem nişte cumpărături!
- o relaţie defectuoasă cu banii bazată pe conceptul de “merit”. Eu merit să-mi cumpăr aia şi aia şi aialaltă. Trebuie să facem diferenţa între nevoie şi dorinţă. Asta ne va face să cheltuim banii mai cu cap.
- e bine să îţi faci periodic o analiză de venituri şi cheltuieli, să vezi pe ce se duc banii, care sunt scurgerile de bani greu de realizat.
- e bine să ai un fond de urgenţă care să cuprindă între 3 şi 6 salarii (să acopere toate cheltuielile între 3 şi 6 luni în cazul în care rămâi fără serviciu sau eşti grav bolnav). Din fondul de urgenţă cheltui doar pentru urgenţe medicale, dacă se strică un electrocasnic sau maşina etc.
- dacă vrei mai mulţi bani, trebuie să faci ceva în sensul ăsta. Să analizezi ce altceva ştii să mai faci şi cum poţi valorifica aceste abilităţi. De exemplu, eu, în afară de jobul de bază, mai traduc cărţi, ţin acest blog din care uneori mai şi câştig ceva sau moderez diverse evenimente/ateliere creative (e drept că nu am fost niciodată plătită pentru ele, dar aş putea fi 😀 )
- o zi pe săptămână evită să foloseşti cardul, foloseşte doar cash. Aşa vei vedea exact cum se duc banii – pentru că sunt vizibili în portofel.
- e bine să eviţi să iei credite, pentru că te costă foarte mult dobânzile şi comisioanele. Însă creditele nu sunt neapărat “dracul”. Dacă ţi se strică frigiderul în miezul verii, atunci intri în cardul de credit să iei un frigider nou. Dacă ţi se strică în toiul iernii, poţi amâna cumpărătura până strângi banii sau găseşti o ofertă şi stai cu mâncarea pe geam (e doar un exemplu).
- sunt oameni care iau credite pentru că sunt incapabili să economisească, însă dacă au rate, le plătesc.
- e bine să fim generoşi, căci banii daţi din bunătate se întorc la tine.
- s-a discutat şi despre asigurări de viaţă, pensii private şi fonduri de investiţii. Încă mă informez pe tema asta, pentru că mă tentează ideea unei pensii private. De la stat nu mă aştept eu la mare lucru când şi dacă voi mai apuca pensia!
În încheiere, vă invit s-o urmăriţi pe Anamaria Ciuhuţă, trainer de educaţie financiară, pe blogul ei FinancialParenting.eu, pentru că scrie lucruri foarte interesante despre educaţia financiară pe care trebuie s-o dăm copiilor noştri, pentru a creşte adulţi mult mai responsabili în relaţia cu banii. Pentru alte evenimente din seria Mama Time Out la care puteţi participa în mod gratuit dacă vă înscrieţi, o puteţi urmări pe Florina pe blog sau pe pagina ei de Facebook.
Anul acesta mi-am făcut o agendă personalizată cu rubrici pentru încasări și cheltuieli. În fiecare zi trec măcar cu aproximație ce am cheltuit și ce am încasat (dacă am încasat 🙂 ). Fac total la final de săptămână, apoi la final de lună.
Luna trecută am fost pe plus cu cheltuielile (cam 200 ron), dar a fost ok, pentru că mai aveam bani rămași din decembrie. Luna asta suntem foarte la limită, cu siguranță va fi aceeași situație (au început să vină facturile mărite și trebuie să fac și un tratament stomatologic destul de scump).
La mine e mai greu că am un singur venit din care trăiesc și eu și copiii. Încă mai testez diverse activități pe care le-aș putea face pentru a suplimenta încasările.
Aștept să văd la ce concluzie ajungi despre pensiile private. Am una de vreo 12 ani, pe care am suspendat-o timp de 2 ani pentru că nu reușeam să o mai plătesc. Din august ar trebui să o reiau. Am ales-o pentru că suma de plată este mult mai mică decât la stat (eu funcționez pe PF și nu aș face față să plătesc contribuția pentru pensii la stat).
Eu nu reuşesc deloc să ţin agendă de încasări şi cheltuieli, deşi n-ar trebui să fie greu pt că eu cheltui în proporţie de 80% de pe card, iar ce scot e pt a plăti cash anumite servicii săptămânale.
Pentru urmarit cheltuielile folosesc o aplicatie (Money Lover) care are deja niste categorii predefinite, dar mai pot fi adaugate si altele. Se foloseste foarte usor, la final de luna genereaza un raport cu sumele cheltuite, pe categorii. La sfarsitul anului trecut am putut sa urmaresc activitatea pe intreg anul si am vazut procentual cat de multi bani se duc in fiecare directie, si recunosc, am avut surprize nu tocmai placute.
Incerc sa aplic o regula citita pe un alt blog – mai intai, plateste-te pe tine. Asa ca in momentul in care intra salariul, prima data virez o anumita suma intr-un cont de economii creat special si acolo se strange acel fond de urgenta despre care vorbesti si tu.
Folosesc o lista de cumparaturi, de care ma tin cat mai mult, am invatat sa fac cumparaturile doar o data pe saptamana si cand nu am ceva, incerc sa inlocuiesc.
Evit sa folosesc cardul, tocmai ca atunci cand am cash se vede mai bine in ce directie o iau banii.
Incerc sa imi stabilesc niste sume pentru fiecare categorie de cheltueli si sa ma incadrez in ele, desi inca nu imi iese mereu.
Multumesc pentru pont! Îmi instalez şi eu aplicaţia.
eu am observat ca de cand a preluat soțul responsabilitatea cheltuielilor lucrurile stau mult mai bine la noi incasă și în buget.
am pensie privata de vreo 9 ani de acum pentru ca la sistemul de stat nu contribui. nu stiu ce mare branza de bani voi lua ca nici contributia nu e mare dar cred ca e timpul sa te gandesti serios la asta si sa contribui cu o suma frumusica.
La ce firmă ai pensie privată, Valy?
Ce frumos ai scris! Mie imi pare rau ca nu am ajuns, imi doream tare mult, dar s-a suprapus cu altceva, din pacate :-(. Mi-am propus sa tin si eu evidenta cheltuielilor si sa programez mai bine bugetul. In februarie nu mi-a iesit neam, pentru ca (iarasi) am exagerat cu ziua Anei, de data asta chiar mai mult ca in alte dati. Am sperante mari de la martie, sa vedem cum o fi :-). Si da, de cand au marit astia contributiile nesimtit de mult si m-am scos va salariat pe firma, tot cochetez cu ideea de pensie privata, dar am ramas la stadiul de cochetat deocamdata 🙂