Cel mai recent material filmat pentru emisiunea Jurnal pentru copii este despre cartea A fost odată. 24 de poveşti terapeutice de la editura Litera.
A fost odată. 24 de poveşti terapeutice conţine recomandări, exerciţii şi poveşti, care să-i ajute pe părinţi să le înlesnească celor mici un somn liniştit şi odihnitor.
Fiecare poveste din carte este ca o şedinţă de terapie pentru părinte şi copil. Copilul se eliberează de emoţiile adunate şi reprimate peste zi prin conştientizarea şi verbalizarea acestora, în urma lecturii şi a identificării cu personajul.
Părintele se conectează cu copilul său în timpul petrecut împreună la ora de culcare (de obicei aproximativ 20 de minute) şi prin exerciţiile de respiraţie, de meditaţie, de relaxare şi de imaginaţie pe care le pot face împreună, la sugestia autorului.
Ce spun copiii despre 24 de poveşti terapeutice
- Poveştile sunt scurte şi au şi ilustraţii şi ce-mi place cel mai mult e că nu le poţi citi singur, ci trebuie să ţi le citească părinţii şi aşa poţi să mai petreci timp cu ei.
- În timpul lecturii, putem face şi nişte exerciţii care să ne relaxeze: să ne masăm fruntea, să inspirăm adânc, să închidem ochii, să ne întindem, să zâmbim cu toată gura.
- La sfârşitul fiecărei poveşti e o listă de întrebări ca să discutăm mai multe despre poveşti şi despre ce ne învaţă ele, dar sunt şi poveşti care au în interiorul lor întrebări despre ce ai face tu dacă ai fi în locul personajului sau cum îţi imaginezi tu un anumit lucru.
- E o carte care te ajută să mai scapi de frici. De asta se cheamă Poveşti terapeutice. Adică vindecătoare. Te vindecă de frici.
- Toţi copiii se tem de ceva, de monştri, sau de o evaluare la şcoală sau de alţi copii care îi sâcâie sau că sunt lucruri rele care se întâmplă sau că părinţii nu-i mai iubesc.
- Citeşti poveştile şi discuţi apoi cu părinţii despre fricile tale sau despre lucrurile pe care nu vrei să le faci, de exemplu să prezinţi un proiect în faţa clasei sau să împarţi ceva cu un prieten.