Unele cărţi ne vorbesc atât de direct atunci când le citim, de parcă au fost scrise numai pentru noi. Asta se întâmplă deoarece sunt scrise în urma unei experienţe de viaţă reale şi personale, una cu care ne identificăm şi noi atunci când citim despre ea. Din aceste motiv, unele cărţi ajung să fie atât de iubite de unii cititori, aparent în mod inexplicabil.
Aşa am păţit noi cu R-Mami, penultima carte a Mihaelei Coşescu, o carte despre un băieţel care îşi doreşte ca mama lui să facă repetitiv unele acţiuni, fără să obosească sau să se plictisească şi, în urma acestei dorinţe, se trezeşte cu un roboţel în loc de mami, adică cu R-Mami. Citind cartea, mi-am adus aminte de o întâmplare de când era Eliza mai mică. Noi am avut dintotdeauna anumite ritualuri înainte de culcare, la care Eliza nu a vrut să renunţe niciodată şi care ajunseseră la un moment dat să mă scoată din minţi (între timp s-au mai scurtat, dar tot există).
Aveam seri în care picam de oboseală sau îmi era rău şi tot ce voiam era să mă bag în pat, nu să stau să citesc poveste şi să facem toţi paşii ăia lungi şi uneori inutili până la ora de culcare. Într-o seară, mi s-a făcut foarte rău, eram în baie şi vomitam, cred că luasem un virus la stomac. Pot să vă spun că nici în situaţia asta, Eliza nu a vrut să se culce fără poveste. A trebuit să mă târăsc la ea în cameră să îi citesc afurisita de poveste şi apoi să mă trântesc în pat, unde se învârtea pământul cu mine. Nu cred că are sens să vă zic că nu am avut sentimente prea drăguţe faţă de lipsa ei de empatie în clipa aia, dar cert e că, la momentul ăla, am avut impresia că Eliza ar fi preferat un robot în loc de o mamă.
Cam aşa e şi cu personajul din R-Mami: băieţelul îşi doreşte o mamă care să nu obosească niciodată, să nu se plictisească şi să nu cârtească atunci când i se cere să facă ceva. Aşa cum se întâmplă în poveşti, el primeşte ce-şi doreşte, o R-Mami, care face absolut tot ce i se solicită şi nu are niciodată nevoie de odihnă. Băieţelul e foarte mulţumit în primă fază, dar ceea ce mi s-a părut trist este că tatăl nici măcar nu remarcă absenţa mamei reale. Atât timp cât masa e pusă, casa curată şi copilul îngrijit, nu contează cine le face, o mami adevărată sau o R-mami, despre care nici măcar nu se întreabă de unde a apărut.
Evident, cum toate poveştile au un sfârşit şi o morală, şi personajele care au ceva de învăţat, învaţă. La final, băieţelul observă că îi lipseşte totuşi ceva de la mama adevărată: afecţiunea. R-Mami nu-l poate ţine în braţe, nu se poate cuibări la pieptul ei când are nevoie, nu-i poate oferi dragoste. Cartea devine, astfel, nu doar o parabolă pentru faptul că un robot nu va putea înlocui niciodată un om în carne şi oase, ci şi pentru faptul că tehnologia, în general, nu va putea înlocui niciodată oamenii.
Aşa cum vă spuneam la început, unele cărţi ne vorbesc. Pe unele le citim, sunt drăguţe dar le uităm la câteva zile după ce le-am citit. Altele, însă, rămân în memoria noastră săptămâni sau luni întregi şi continuăm să le aducem în discuţie sau să pomenim întâmplările din ele la mult timp după ce le-am citit. Am citit această carte cu Eliza şi expresia R-Mami a intrat în vocabularul acela personal pe care îl are orice familie. Când simt că sare calul cu solicitările, îi atrag atenţia: “tu cred că vrei o R-Mami în locul meu” şi, evident, ea răspunde: “nu, o vreau pe mama mea!”.
Nouă ne-a plăcut foarte mult cartea şi o recomand celor care au nevoie de un punct de plecare pentru o discuţie despre cât de important este ca şi mama să se odihnească, să aibă parte de timp pentru ea, să fie înţeleasă atunci când spune că nu mai poate să facă anumite lucruri. Adesea, copiii ne văd ca pe nişte super eroi pe noi, părinţii, şi eu cred că e important să înţeleagă că şi noi suntem oameni, la fel ca şi ei, şi avem anumite limitări, dar şi nevoi pe care trebuie să ni le împlinim.
Trebuie să o cumpăr pentru fiica mea, devenită mamă de o lună :).
Ca s-o pregătească pentru ce o aşteaptă? Felicitări pentru nepoţel sau nepoţică!
Mie imi tre’ o RRRR- Mami :))).
Merci de recomandare!
Da, da, ţie îţi trebuie vreo 4 R-Mami şi un R-Tati să-ţi facă masaj cât te relaxezi 😀
Uitandu-ma la copiii din jurul nostru, de la scoala, din parc, de la activitati sau aiurea, am ajuns la concluzia ca empatia se invata tarziu spre deloc. Nu este nicidecum innascuta, ci apare in urma unor experiente personale dureroase si la varste mai mari. Asa cred eu ca explica rautatile incredibile pe care si le fac multi dintre ei unii altora, jignirile si ironiile pe care si le arunca absolut gratuit, fara sa le pese cat de tare pot rani un prieten/coleg…
Eu chiar cred că unii copii sunt empatici din naştere, cunosc un astfel de copil. Însă nu pentru toţi şi atunci trebuie educată. Eu îmi recunosc eşecul pe acest plan, din păcate. Oricâte discuţii am avut, oricâte cărţi am citit, oricâte acţiuni am făcut împreună, Eliza nu pare să asimileze conceptul de empatie.
Eu sper sa fie asa cum zic eu si sa se educe cu timpul. Daca ai vedea-o pe Luna cum isi face mana grebla atunci cand e ceva bun, dar putin, de mancat… O firmitura nu ne-ar lasa si noua! Si nu e singura situatie in care dovedeste un egoism uluitor (si zic asta pentru ca noi nu suntem niciunul asa). E drept, nu chiar ca povestea ta cu vomitatul, dar asta doar pentru ca eu am stiut sa ii pun si stop in unele situatii. Desi apoi regret ca nu-i indeplinesc toate rugamintile si ea se intristeaza. Si tot eu ma simt vinovata, desigur 😀