A venit de ceva vreme primăvara şi noi am început să facem plimbări lungi în natură. Am explorat deja Parcul Natural Văcăreşti, într-o zi cam prea călduroasă dar în care am văzut multe specii de păsări şi plante şi vom continua cu alte parcuri şi păduri de lângă Bucureşti şi excursii de weekend la munte. Prin urmare, se cădea să ne pregătim corespunzător, cu un teanc de cărţi frumoase despre natură.
Biblioteca micului explorator – ce cărţi despre natură avem noi până acum
Atlas botanic şcolar de la Editura CD Press – un atlas minunat cu aproximativ 100 de specii de plante din România, cu fotografii reale (în natură dar şi pe fundal alb, tip planşă) şi denumirile uzuale şi în latină. Plantele sunt împărţite pe zone: păduri de foioase, păduri de conifere, tufărişuri şi pajişti din zonele de câmpie şi deal, tufărişuri şi pajişti din zonele montane, zone umede şi plante ocrotite.
Nu conţine descrieri sau alte detalii despre plante, doar imagini şi denumire. Mi-ar fi fost extrem de utilă şi o variantă de buzunar sau sub formă de cartonaşe a acestui atlas, uşor de cărat cu noi când plecă în plimbări.
În mijlocul naturii. Descoperă cele patru anotimpuri, Susanne Riha, de la Univers Enciclopedic Junior. Cartea conţine o analiză a schimbărilor prin care trece natura pe parcursul celor patru anotimpuri, cu câte două pagini pentru fiecare lună în parte, precedate de câte o introducere pentru fiecare sezon.
Cartea este ilustrată cu desene colorate şi cuprinde multe detalii despre păsări, animale, insecte, plante, dar şi explicaţii cu privire la unele fenomene naturale (circuitul apei în natură, de exemplu) sau comportamente ale animalelor care diferă de la anotimp la anotimp (migrarea păsărilor, hibernarea şi repaosul de iarnă, construirea cuiburilor).
Partea mea preferată este caseta intitulată Ocrotim natura, cu nenumărate sfaturi despre cum putem îngriji, proteja şi ajuta natura (atât plantele, cât şi animalele).
Un an în grădina mea, Susanne Riha, de la Univers Enciclopedic Junior. Este o carte-calendar, cu descrierea grădinii în fiecare lună din an, sugestii cu privire la lucrările care se pot efectua, idei de lucruri pe care le pot face copiii în fiecare lună (o hrănitoare pentru păsări, o coroniţă de flori, să planteze un sâmbure de avocado), recomandări de activităţi creative din materiale naturale (pietre, plante presate, fructe uscate). Ilustraţiile complexe din partea dreaptă, sub formă de tablou, completează perfect această carte.
Albumul exploratorului naturii, editura Aramis, este un îndrumar foarte bun pentru copiii care nu doar că iubesc natura dar vor şi s-o documenteze. Conţine pagini întregi despre cum să identifici, culegi şi conservi diverse părţi de natură, fără a-i aduce vreun prejudiciu: seminţe, plante uscate (plante întregi, frunze, flori, spori de ciuperci), resturi de origine animală găsite în plimbări (de la coji de ouă, pene, oase, resturi de blană, păr sau coarne, exuvii de insecte până la resturi… excretate 😀 ), pietre mai deosebite, diverse cochilii, alge marine. Copiii vor găsi o mulţime de detalii care îi vor ajuta să fie mai descurcăreţi în natură: să recunoască adăposturi şi alte urme de animale, să facă fotografii de natură reuşite, să identifice tipurile de nori, să urmărească evoluţia unor mormoloci etc.
Copiii sunt învăţaţi să respecte natura, sub toate formele ei, lucru care se deduce chiar din Codul Exploratorului, afişat la începutul cărţii. Deşi cartea are foarte multe pagini în care cititorului i se recomandă să lipească diverse lucruri, eu aş spune că ar fi mai bine să facă separat acest lucru, într-un biblioraft special, pentru că altfel cartea nu s-ar mai putea închide. Noi vom începe să completăm în carte de vara aceasta şi pot să vă spun că mi s-a făcut poftă de adunat tot felul de lucruri, ca atunci când eram copil.
Stele şi constelaţii pe înţelesul tuturor, de la editura Casa. Plimbările se fac şi noaptea, nu doar ziua, nu? De aceea e important să studiem şi cărţi despre hărţile cerului. Din această carte învăţăm amplasamentul diferitor stele şi constelaţii, în funcţie de anotimp şi lună a anului.
Cartea e scrisă într-un limbaj simplu, pentru ca orice necunoscător într-ale astronomiei s-o înţeleagă, şi conţine şi legende despre misterele cerului, precum şi diverse cunoştinţe despre planete şi alte corpuri cereşti. Deşi există acum multe aplicaţii de identificat constelaţiile, nu cred că există plăcere mai mare de a face singur asta, tu, cu mintea şi cunoştinţele tale şi nu să primeşti totul mură în gură de pe o aplicaţie.
Mai avem şi alte cărţi, despre care am mai povestit de-a lungul timpului:
Cărţi despre identificarea păsărilor
Ghidul culegătorului de ciuperci – o ediţie de buzunar splendid ilustrată
Marea enciclopedie despre insecte
… dar şi cărţi despre vă voi vorbi într-un articol ulterior.
Voi ce cărţi cu şi despre natură aveţi? M-aş bucura să-mi îmbogăţesc colecţia în urma sugestiilor voastre.