Ştiu că am mai scris şi eu şi au mai scris şi alţii despre asta, dar am zis să-mi vărs şi eu înţelepciunea asupra voastră, mai ales că m-a rugat o prietenă, proaspătă mămică, să îi dau câteva sugestii cu privire la ce ar putea lua cu ea în bagaj în prima ei vacanţă cu bebe. Având experienţa a doi copii complet diferiţi, la distanţă de 8 ani unul de altul, m-am obişnuit să nu plec fără trusa medicală în vacanţă, pe care o car după mine mai mult ca să stau eu liniştită şi să nu mă apuce panica atunci când se întâmplă ceva.
Ca idee, ştiu că nimeni nu pleacă în deşert şi am putea să nu luăm nimic la noi, cu gândul că vom cumpăra de acolo, însă eu am păţit de multe ori să nu găsesc farmacii, să nu fie deschise, să fie noapte când am nevoie de ceva sau să nu aibă produsele de care am nevoie. Uneori, sunt şi cu mult mai scumpe, iar dacă tot le am acasă, de ce să nu le iau la mine? Simplul fapt că le am în bagaj pe mine mă face să mă simt mai relaxată.
Lista de mai jos e, în principal, pentru cine foloseşte, de obicei (sau în proporţie mare) tratamente alopate pentru copil. Sugestii de produse homeopate sau uleiuri esenţiale găsiţi pe blogurile specializate în aşa ceva. Eu folosesc şi uleiuri esenţiale dar doar pentru mine, Eliza nu suportă mirosurile tari, cu greu acceptă s-o tamponez uşor cu un mix pentru dureri de cap atunci când are una dintre migrenele ei.
În primul rând, totul depinde de vârsta şi de istoricul medical al copilului, de exemplu, anul trecut Vlad mi-a făcut o alergie la apa termală caldă, aşa că luăm şi un antihistaminic potrivit pt vârsta lui (recomandat de medic) şi e foarte energic, aşa că e nevoie musai de trusă de prim ajutor pentru lovituri şi zgârieturi.
Pentru bebe
– probiotioce (de preferat simbiotice, care conţin şi pre şi pro) – eu i-am dat lui Vlad în toate vacanţele şi nu a făcut niciodată nimic la burtică, plus că ajută puţin şi la imunitate (teoretic). Luaţi de care vreţi sau de care vă recomandă pediatrul, sunt şi sub formă de sirop şi prafuri. Eu le-am dat alor mei Baby Jarro-Dophilus, îl găsiţi la noi la Secom sau, dacă locuiţi în străinătate, se poate comanda de pe site-uri gen iHerb.
– supozitoare cu paracetamol (e bun şi un antitermic sirop, dar cu supozitoarele scapi de sticlă, de seringă şi de stresul dozajului), termometru digital (eu am şi de ureche şi clasic).
– pliculeţe de Hidrasec, în caz că face diaree, strânge burtica şi ajută la rehidratare.
– şerveţele sterile pt ochi (Iridium Baby, se găsesc la Bebe Tei sau în farmacii) – foarte utile mi-au fost când Vlad şi-a băgat nisip în ochi la mare, în special dacă mergeţi la mare.
– ser fiziologic, mai multe fiole din acelea de plastic, au multiple întrebuinţări, dar în special pentru curăţat ochi şi nas. Evident, puteţi lua un tub special cu apă de mare (eu am Sterimar), dacă vreţi, dar serul fiziologic e la fel de bun.
– Batista bebeluşului – eu nu plec fără ea dacă plec pe perioadă mai lungă (la mama, de exemplu), e un dispozitiv de scos secreţiile, acum depinde de opinia voastră cu privire la acest dispozitiv, sunt mămici care sunt împotriva utilizării ei, eu am folosit-o cu succes la ambii copii, dar o iau cu mine doar când plec să stau undeva unde există aspirator.
– picăturile de colici (dacă bebe e mic) şi Vigantol dacă aveţi recomandare de la medic pentru profilaxia rahitismului.
– Un unguent pentru desfundat nasul, eu am două variante pentru Vlad, ceva cumpărat de la noi (Snuffle Babe Vapour Rub – îl găsiţi în farmacii), şi un Vapo Rub adus din UK, care mi se pare foarte bun şi îl folosesc şi la Eliza. Eu mai am şi un unguent de uns pe piept de la Badger (Badger Night-Night Balm cu levănţică şi muşeţel), care calmează bebeluşul agitat şi, teoretic, îl linişteşte.
Na, nu ştiu ce să zic cât funcţionează şi cât nu, depinde de fiecare bebeluş. Sunt bebeluşi care se calmează în braţele mamei, dar eu nu deţin un exemplar din ăla, al meu se zbate dacă încerc să-l liniştesc în braţe, vrea doar să fie lăsat în pace, în pătuţul lui.
– Un unguent pentru iritaţia de scutec – copilul se poate irita de la orice schimbare, ceva în alimentaţie, în apa de băut, căldură, îi intră nisip etc. Aici depinde de ce aţi testat voi şi v-a fost ok, de exemplu pe noi nu ne-au ajutat foarte mult unguentele clasice (Bepanthen şi altele), clasica cutie mare de cremă de gălbenele (aia pe care scrie Melkfett şi e cât un borcan) a fost cea mai bună, plus o cremă cicatrizantă din farmacie, dar asta doar pentru situaţiile mai grave.
– Apă termală – nu plec fără două tuburi, minim, le folosim cu toţii. Calmează iritaţiile de orice fel, răcoreşte pielea, vă ajută să-l spalaţi în zona intimă dacă îl schimbaţi în deplasare etc. Uriage Bebe mi s-a părut cea mai bună pentru bebeluşi, noi, cei mari, folosim Avene.
– În funcţie de zona în care mergeţi în vacanţă, e posibil să aveţi nevoie şi de spray anti-ţânţari şi o cremă/soluţie de calmat mâncărimile. Sunt tot felul de variante, eu am testat o groază şi nu prea au avut efect (Eliza e alergică la pişcăturile de ţânţari, la fiecare pişcătură mai face zece bube), dar am primit recent un spray (Santaderm Parasites – pentru copii peste 3 luni) şi am văzut că a ajutat-o foarte mult – testată mai multe zile la rând în parc la noi, unde e invazie de ţânţari, după ora 6 seara.
În schimb, un produs pentru calmat mâncărimile de la firma respectivă nu a ajutat-o mai deloc, tot calamina clasică a fost mai eficientă (o soluţie mentolată). A mai fost util şi Fenistil, dar are un capac prost care se strică repede şi de obicei îl împrăştiam prin trusă, aşa că am renunţat la el.
– Pentru bebeluşii umblăreţi şi aventuroşi: neapărat gel cu arnică (folosesc gelul de la Tis, e foarte eficient), vânătăile dispar foarte repede şi zona se calmează – pentru cucuie, vânătăi, lovituri fără să se ducă pielea.
– Pentru julituri, tăieturi, zgârieturi superficiale (nimic care să necesite un drum la camera de gardă): apă oxigenată (nu iau toată sticla, am un pulverizator subţire, cât un pix, şi torn acolo puţină), Baneocin pudră, un pansament-spray (am ceva la tub, Vlad nu acceptă plasturii – se cheamă Adermin powder spray, dar există ceva şi de la Urgo, care pare mai eficient, eu nu l-am găsit în farmacii deocamdată), plasturi (dacă îi acceptă), copci autoadezive doar să le aveţi în bagaj, de folosit la camera de gardă după ce un medic specialist a curăţat rana. Cele mai multe spitale, mai ales prin staţiuni, nu au copci autoadezive şi sutura e mult mai traumatizantă şi lasă cicatrice mai vizibile. Găsiţi copci autoadezive în farmacii (Omni Strip, Steri Strip) sau în setul de prim ajutor de la Ikea.
Ştiu că sunteţi siguri că vouă nu vi se poate întâmpla, dar prietena mea cu un copil de 7 ani care a pierdut controlul trotinetei şi s-a proptit într-un gard în vacanţă, v-ar putea contrazice. Ei i-am spus atunci de copcile autoadezive şi ţin minte că le-a căutat.
Pentru Eliza şi adulţi
- Picături pentru desfundatul nasul – fiecare cu ale lui (Vibrocil, Pivalone, Bixtonim)
- Dropsuri Tantum Verde pentru gât (Eliza), Trachisan (pentru mine)
- Nurofen junior – capsule moi pentru febră şi dureri. Sunt nişte chestii noi, culmea e că Eliza mi-a spus de ele, eu voiam să-i cumpăr o nouă sticlă de Nurofen junior (Eliza are nişte probleme cu migrenele, momentan de cauză necunoscută, aşa că nu plecăm nicăieri fără Nurofen). Capsulele astea au dozajul potrivit pentru un copil de peste 7 ani şi se mestecă, fiind ideale şi pentru cei care nu înghit pastile.
- Nurofen clasic pentru mine – tablete.
- Controloc, No-Spa şi Spasmomen – noi avem, din păcate, istoric de gastrită, aşa că nu lipsesc din bagajele produsele de prim ajutor pentru gastrită (Eu şi Eliza), plus Rennie pentru reflux.
- pungi pentru vomitat – am mai scris despre ele aici.
- Un produs antidiareic (am tot avut Smecta, dar cred că ne vom reorienta, oricum nu prea am avut nevoie, mulţumită probioticelor)
- Pliculeţe pentru răceală (mai mult pentru suport moral, deşi ni s-a mai întâmplat). Eu recunosc că iau şi pliculeţe de ceai, mai ales că noi călătorim cu fierbător electric (pentru Vlad) aşa că pot să-mi fac multe ceaiuri dacă răcesc (am trecut şi prin asta 😀 ).
- Un unguent pentru dureri musculare (Voltaren) şi câteva tablete de Movalis, în caz că vreunul dintre noi face o criză de torticolis (avem istoric amândoi, şi eu şi soţul, din păcate). Movalis se ia doar la recomandarea medicului, oricum cred că se vinde doar cu reţetă!
- Antihistaminic (la recomandarea medicului, Aerius pentru Eliza şi Xyzal pentru Vlad).
De anul acesta, voi introduce în trusa medicală şi ceva pt intervenţie rapidă în caz de infecţie urinară, mai ales dacă mergem la mare – nu antibiotice, de altfel, nu am niciodată în bagaj antibiotice. Ceva cu conţinut de merişor, Urinal sirop sau ceva similar, plus test pentru infecţii urinare (Ferlidona, Uractiv, Veneris). Recomand, mai ales dacă aveţi fetiţe.
De asemenea, dacă mergeți în zone cu multă vegetație, ar fi recomandat să aveți la voi un set pentru extragerea căpușelor Stop Tick, care conține un spray care îngheață căpușa și o împiedică regurgiteze în sânge, pentru a fi scoasă în siguranță. Eu nu m-aș băga să folosesc metode empirice (spirt, bețe de chibrit), așa că un set din ăsta e numai bun de avut în casă sau în bagaj, oriunde ați merge. Se găsește pe diverse site-uri, era și la Farmacia Tei la un moment dat și am aflat de el de pe pagina de Facebook a doctorului Mihai Craiu.
Din categoria ne-medicamente
Balsam de buze (util şi la munte şi mare, vântul şi soarele usucă buzele), de preferat unul cu SPF.
Loţiune anti-solară şi o loţiune de dat după expunerea la soare, am folosit anul trecut cu succes gel reparator Avene after-sun şi a fost magic.
Ştiu că lista pare foarte lungă, dar nu trebuie să luaţi cu voi tot ce scrie acolo. Fiecare copil este diferit şi fiecare familie are opţiunile ei în materie de tratamente, aşa că cel mai bine e să adaptaţi în funcţie de nevoile voastre, de destinaţie şi de buget.
In prima poza, ce e acel capac si sticlutele sunt toate de ulei essential (inafara bilutelor homeopate) ? De care? Multumesc!
Capacul e un difuzor pentru uleiuri. Uleiurile sunt de la mai multe branduri si sunt trimise de nașa Elizei din Canada. Nu știu dacă se găsesc și la noi. Probabil că sunt mai des întâlnite cele de la DoTerra sau, mai accesibile ca preț, cele de la Mayam. Le găsești pe site-ul Elemental.eu.
Mulțumesc! Uite ca eu recent am descoperit aromaterapia și mi-am cumpărat de pe site-ul aromateria. Poate faci un articol și despre uleiuri, cum le folosești tu. Pe mine m-ar interesa!
Adina, eu folosesc foarte putin uleiurile si mai mult pentru ca imi dau o stare de confort mental. Nu cred cu adevarat in puterea lor curativa, cat mai degraba in puterea curativa a propriului corp, lasat in pace sa se vindece singur. Am si de la Doterra, am testat si amestecuri faimoase, dar niciunul nu m-a ajutat concret. Insa ador mirosul unor amestecuri, imi dau o stare de bine, asa ca eu continui sa le folosesc.
Chiar și așa, pentru suflet și tot e bine. Aseară băiețelului i-au ieșit destul de rapid niște bubițe gen urticarie și am amestecat niște ulei de migdale dulci cu lavanda și copaiba. I-au trecut. Nu știu ce sa cred, lui i-au mai ieșit așa și tratamentul și bubele au durat câteva zile. Oricum, bine ca au trecut ca nu găseam nimic pentru ele,, prin casă. Încă ma documentez cu uleiurile. Mulțumesc pentru răspuns 😘
Pentru c-ai mentionat de mare … de infectii urinare, Uractiv etc. …
As vrea sa te intreb cateva lucruri. Poate pentru tine sunt intrebari cu un raspuns evident, dar pentru mine sunt dileme reale (contextul este acesta: sunt mama de putin timp si cumva “dintr-odata” pentru c-am adoptat o fetita mai mare; mie nu-mi prea plac vacantele la mare, ultima data am fost in 2006, prefer muntele; vom merge la mare pentru fetita)
Asadar, acestea sunt intrebarile:
– cat timp pastrezi pe Eliza costumul ud dupa ce a facut baie in mare (fiind fetita, ar putea oare sa-i fie frig in partea de jos si sa faca vreo cistita?). Am auzit parerea ca poti sa-i lasi pe copii cu slipul ud pentru ca ei intra/ies din apa, dar … parca am indoieli;
– e de preferat un costum intreg (daca e ud ii tine frig mai tare sau nu?) sau slip?
– cat timp o lasi sa se balaceasca in apa?
Iarta-ma, razi daca vrei la intrebarile mele. :)) Vreau doar sa-i fie fetitei mele bine, iar eu sa nu fiu o mama exagerata.
Nu stiu mai nimic despre vacantele la mare, sunt total nepregatita.
Nu se potriveste chiar bine comentariul meu aici, dar … macar pe jumatate (pentru ca scopul este sa fie copilul sanatos dupa vacanta la mare).
Multumesc!
În primul rând, vreau să te felicit pentru faptul că ai devenit mamă! Ce vârstă are fetița? Și noi mergem la mare mai mult pentru copii, nu pot spune că mă dau în vânt după rutina aia zilnică de trezit dimineața, cărat chestii la plajă, plajă, stat cu gura pe copii să îi cremuiești, să stea la umbră, întors acasă, prânz, iar plajă etc.
Îți răspund la întrebări, dar nu cred că sunt răspunsurile corecte, pentru că eu sunt o mamă mai… ”relaxată” (ca sa nu spun altfel) și cam las de capul ei, atât timp cât stăm pe plajă în intervalul orar corect.
– Infecțiile urinare nu se fac de la frig, ci de la bacterii. Care se pot lua și din apă, e drept. Costumul ud nu are legătură cu contractarea vreunei infecții urinare. Eu o las cu costumul pe ea toată dimineața, de ex, pentru că tot intră și iese din apă. Dacă îi e frig, își pune halatul. Nu prea obișnuiește să se schimbe. Dar pentru confortul tău mental, poți lua la tine două costume de baie și să o schimbi când iese din apă și pe celălalt să-l pui la uscat.
– nu m-am gândit la asta, eu am ales costum întreg pentru că, la silueta ei, i se potrivește mai bine și protejează de soare o suprafață mai mare de piele. În plus are și tricouri cu protecție solară pe care le poartă după ora 9.30-10. Dar un costum din două piese probabil că se schimbă mai rapid.
– o las cât dorește, în intervalul în care stăm la plajă. Și-așa venim rar la mare, să-i mai impun și program? Plus că ea simte altfel temperatura din apă față de mine, care stau pe șezlong. Când îi e frig și i se fac buzele vinete, iese singură. Dar depinde de vârstă. Vlad are 2.7 ani și, deși se învinețise deja, nu voia deloc să iasă din apă :))) E cam la ghici treaba asta, vezi și tu, în funcție de ea, cum procedezi. Uite aici încă un articol care te-ar putea ajuta: https://www.laurafrunza.com/2016/07/04/cum-ne-protejam-copiii-de-soare-la-mare/
Multumesc! Fetita mea are 5 ani.
Mie vacanta la mare nu-mi place in special din cauza nisipului care intra peste tot, a aglomeratiei si a caldurii pe care le simt mai tare decat la munte. Altfel imi place sa vad marea, cerul, pescarusii, sa aud zgomotele marii. Sunt relaxante …
Am citit mai demult ca e de preferat ca femeile sa se protejeze in partea de jos, sa nu stea in frig (de ex, sa nu stea pe pietre reci, pe banci reci din metal) pentru ca frigul ar duce la inmultirea bacteriilor din zona daca ele sunt deja acolo => infectie sigura. Nu stiu daca e adevarat, asa am citit.
Multumesc ca ti-ai rupt din timp sa-mi raspunzi asa detaliat.