Am fost zilele trecute cu Eliza la un spectacol intitulat Regal de Balet. Unitate în diversitate, 100 de ani de la Marea Unire, la Teatrul Naţional Bucureşti. Ne-a plăcut atât de mult spectacolul încât m-am gândit să vă povestesc şi vouă ca, în cazul, în care se mai face, să mergeţi neapărat să-l vedeţi. De altfel, prezentatoarea a sugerat că e posibil să fie o serie întreagă de spectacole, mai ales că această primă ediţie a fost aşa un succes – cu o săptămână înainte de premieră, toate biletele fuseseră vândute.
Într-adevăr, sala a fost plină. M-am bucurat să văd o mulţime de oameni îmbrăcaţi frumos, zâmbitori şi relaxaţi, aşteptând să înceapă un spectacol de balet. E clar că încă mai există apetit pentru cultură şi că evenimentele de acest gen vor avea mereu publicul lor.
Regalul de pe 3 septembrie de la TNB a combinat scene din balete clasice, precum Frumoasa din pădurea adormită, Raymonda, La Sylphide, Don Quijote, Corsarul, cu balete mai puţin cunoscute (cel puţin de mine), precum Le Cygne, With You, Flăcările Parisului, Flower Festival in Genzano.
Preferatul meu a fost, de departe, Credo, un solo al balerinului Calvin Richardson (The Royal Ballet, Marea Britanie) – un dans atât de expresiv şi de captivant, cu elemente moderne şi o muzică hipnotică. L-am aplaudat din toată inima, mi s-a părut foarte talentat!
Un număr mai aparte a fost duetul moldovenesc din baletul Rain: un număr de balet efectuat pe două melodii populare româneşti, dar numărul de balet era ca o competiţie de dans între două păpuşi mecanice, cu o horă pe fundal.
Mi-a mai plăcut şi Les Bourgeois, un solo masculin interpretat de Cristian Preda, şi Galop, un număr de balet pe melodia Hora Staccato, o intervenţie binevenită în contextul Centenarului. De departe, însă, cel mai frumos balet a fost cel de final, în care toţi artiştii, indiferent de naţionalitate, s-au îmbrăcat cu ii româneşti şi au dansat pe Ciocârlia, faimoasa melodie culeasă de George Enescu şi inclusă în Rapsodia Română.
Cea care semnează regia artistică şi iniţiatoarea proiectului este Alice Minoiu, balerină şi artist independent. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Nevoia de Educaţie în parteneriat cu Adrem.
Puteţi urmări proiectul pe pagina de Facebook Regal de balet, pentru a vedea când se mai organizează.
Foto: Mihai Moraru (cu excepţia fotografiei de final). Fotografii folosite cu acordul organizatorilor.
Draga Laura,
Duetul moldovenesc a fost pus în pagina de doi balerini cu nume si statut, care ar fi firesc să fie menționați. Balerinii au făcut duetul , nu putea exista in afara executantilor.
Multumesc!
Tudor Moldoveanu si Alexandra Pera