Vlad are o colecție impresionantă de cărți cartonate, de la mai multe edituri, pentru că mi-am dorit să crească înconjurat de cărți și pentru că, uneori, le mai răsfoim împreună și arătăm diverse animale, lucruri sau activități. Vlad are aproape doi ani, dar nu vorbește încă (mă rog, nu pe limba noastră 😀 ) însă înțelege absolut tot ce îi spui, inclusiv conceptele abstracte.
Singura problemă la el e lipsa răbdării, motiv pentru care încă nu citim povești, pentru că nu are stare să stea să asculte o poveste cap-coadă. Încep povestea și după două pagini vine și-mi închide cartea și vrea să facem altceva. Prin urmare, cărțile cu file cartonate și mini-povești, dialoguri sau doar cu diverse cuvinte pe pagină sunt ideale pentru el în această etapă.
Despre o parte dintre cărțile noastre cartonate, am scris în articolele de mai jos:
Cărticele cartonate cu clapete culisante pentru bebeluși
Cărți cu file cartonate de la Univers Enciclopedic Junior
Folosim cărți despre păsări pentru a împrieteni copiii cu natura
În afară de acestea, mai avem cărți cartonate cu sunete de la editurile Crișan, Girasol și Litera. Unele dintre preferatele lui Vlad sunt două cărți traduse de mine mai de mult, la editura Litera: Mașinuțe zgomotoase și Animalele de la fermă.
Recent, în colecția noastră s-au mai adăugat 13 cărți cartonate, de la editurile Litera, Casa și DPH.
De la editura Litera avem Paw Patrol – prima mea carte de explorat, o carte de căutare mare, cu copertă buretată și colțuri rotunjite. Vlad se mai uită din când în când la Patrula Cățelușilor, un desen animat, așa că această carte i-a plăcut foarte mult, chiar dacă, deocamdată, nu are răbdare să caute printre ilustrații elementele indicate.
Tot de la Litera sunt două cărți cu niște ilustrații foarte frumoase: Ursuleț este timid și Ursuleț este bun cu ceilalți. Cărțile au puțin text dar care încearcă să-i ajute pe copii să înțeleagă niște concepte: ce înseamnă să fii timid și cum poți depăși această stare și ce înseamnă să fii bun cu ceilalți.
De la editura Casa avem trei volume pe care Vlad le-a îndrăgit imediat. Ca mulți alți copii de vârsta lui, Vlad e foarte pasionat de orice tip de vehicul, în special trenuri. Ca să vă faceți o idee, a mers de două ori până acum la Muzeul CFR să se uite la diorama cu trenulețe 🙂
Prin urmare seria Lumea vehiculelor a picat la țanc cu cele două cărți La drum cu avionul și La drum cu trenul. Sunt o combinație de cărți explicative pe înțelesul copiilor cu cărți de căutare, pe stil nemțesc. Tot o carte de căutare este și Caută și găsește. Unde trăiesc animalele, cu detalii despre viața la fermă și elemente din natură de căutat.
Nu în ultimul rând, colecția de mini-cărți cartonate de la Didactica Publishing House, două din seria Primul meu dicționar și patru cu Ursulețul Bruno: Mami, vreau asta! Tati, vreau să ne jucăm! Bruno vrea la băiță și Bruno vrea la oliță. Cărțile descriu situații familiare din cotidianul copilului cu care se poate sau nu identifica.
Preferata lui Vlad este, desigur, În vizită la brigada de pompieri, pentru că e foarte pasionat de pompieri și tot ce ține de ei. Cartea descrie pe scurt activitatea pompierilor, la stație și în misiune, și uneltele, echipamentul și utilajele pe care le folosesc. Nu știu dacă toate sunt așa, dar exemplarul nostru are un defect, două pagini sunt puse cu susul în jos.
Voi ce cărți cartonate aveți acasă?
Foarte simpatice cărticelele! De când am o nepoțică, au început să mă preocupe (din nou) și pe mine :).
Puii de bufnita, editura Cartea copiilor. Vladutul meu o adora, o povestim si seara la culcare. Omida mancacioasa, Vreau un prieten, Tati te rog, adu-mi luna de pe cer, Hoinari prin anotimpuri.
Pe Puii de bufnita nu o stiu, dar din seria Eric Carle avem cateva. Sunt minunate! Cat are Vladut al tau?