Cling, cling! Simțiți deja că vine Crăciunul sau preferați să așteptați 1 decembrie ca să vă miroasă a brad? Eu cu siguranță simt deja că vine Crăciunul, iar în alți ani ascultam deja colinde pe vremea asta, însă acum am decis să mai aștept cu colindele măcar până la spectacolul Poveste de Crăciun al Operei Comice pentru Copii, la care am luat deja bilete, ca să fiu sigură că nu le ratez.
Însă, pentru că se apropie Gaudeamus, cel mai mare târg de carte al finalului de an, am făcut pentru voi o selecție a celor mai frumoase cărți de Crăciun publicate în 2018. Cele mai multe se vor găsi la Gaudeamus, la standurile editurilor, însă câteva dintre ele vor fi disponibile ulterior, prin comenzi online sau în librării.
Încep cu editura care și-a propus să ia premiul pentru cele mai multe cărți de Crăciun publicate într-un sezon (deși nu cred că are șanse să depășească Univers Enciclopedic Junior): Didactica Publishing House. În afară de traduceri minunate, DPH are și o surpriză pentru fanii Prințesei Urbane: două cărți noi cu Ema și Eric de Crăciun!
Noutăți DPH: Crăciun minunat cu familia Maus, Domnul Zăpadă, Magie de Crăciun, O petrecere minunată, O scrisoare pentru Moș Crăciun, O șoaptă în zăpadă, O mult așteptată scrisoare de Crăciun.
Cărțile Ioanei Chicet-Macoveiciuc se numesc: Crăciunul perfect al Emei și Cu Minte de Crăciun. Le găsiți pe toate pe BebeLibrărie.ro la prețuri mai bune decât pe site-ul editurii! Cele scrise de Ioana presimt că se vor epuiza repede, așa că intrați repejor să le comandați, ca să nu rămâneți fără ele.
La Curtea Veche apar două cărți adorabile în colecția Poveștile Cristinei, scrise de Alex și Cristina Donovici: Țup, salvatoarea iernii și O iarnă de povești. Se anunță niște cărți minunate și cred că sunt dintre cele care vor rămâne mult timp în biblioteca mea.
O parte mare dintre cărțile de Crăciun primite sau cumpărate anul trecut au mers anul acesta către un ONG și o grădiniță din mediul rural, însă pe unele le-am păstrat și cu siguranță acestea fac parte dintre cele care vor fi păstrate anul viitor.
Şi dacă tot vorbim de cărţi româneşti, nu se putea să nu menţionez şi Scrisori din Laponia de Victoria Pătraşcu, recent apărută la editura Univers şi Zăpardul şi alte poveşti de Alec Blenche (autorul seriei Erus şi Valea Răbdării).
Univers Enciclopedic Junior ne-a obișnuit deja cu titluri noi de Crăciun în fiecare an, așa că nici anul acesta nu se putea lăsa mai prejos. Printre noutăți se numără: Micul Păianjen Firicel. Ce minunată este iarna, Cel mai frumos Crăciun, Dorința de Crăciun, Îngerașul și noaptea sfântă de Crăciun, Steaua de Crăciun, Crăciunul din pădure, Cum a fost salvat Crăciunul, Așteptând Crăciunul.
La Corint Junior avem încă o carte din seria cu Bondărel: Bondărel și bucuriile iernii.
Editura Nemira aduce nu doar cărți pentru copii, ci și o carte pentru adulți, numai bună de citit în serile lungi de iarnă, cuibărit cu o cană de ceva fierbinte în mână: O zi de decembrie de Josie Silver. Eu am citit-o deja și mi-a plăcut foarte mult, pregătesc și un interviu cu autoarea, o să vedeți.
La Nemi, divizia pentru copii a editurii Nemira, avem câteva surprize: deja tradiționala carte de Matt Haig – Eu și Moș Crăciun, un volum de Brigitte Weninger și Eve Tharlet de citit ca un calendar de Advent: 24 de povești de citit înainte de Crăciun, un volum din colecția Povești muzicale de Cristina Andone: Poveste muzicală de Crăciun, cu povestioare precum „Uvertura fulgilor curioși”, „Când vine Moșul?” și „Dimineața de Crăciun”.
Editura Litera publică anul acesta o carte emoționantă de Michael Morpurgo: Crăciun fericit, bunicule! Pe lângă asta, avem o ediție superbă din Crăiasa zăpezii și o carte de activități pentru Crăciun.
Editura Casa vine cu două titluri noi din colecția Conni, numai bune de citit în această perioadă: Conni face prăjituri și Conni sărbătorește Crăciunul.
Editura Trei, prin divizia pentru copii Pandora M, aduce micilor cititori un nou volum cu Findus și Pettson: Petrecerea de Crăciun a lui Pettson și o carte nouă, Crăciunul lui Iepuraș.
La Humanitas veți putea găsi o carte care se remarcă prin frumusețea ilustrațiilor cu tentă vintage: Ollie și renul lui Moș Crăciun.
La editura Gama găsiți deja o carte cartonată cu jocuri de Crăciun, cu labirinturi pentru degete: Urmăriți-l pe Moș Crăciun, destinată copilașilor mai micuți.
La Leda Edge (divizie Corint) stă să apară un roman pentru cei mari: Adulții ăștia, un family drama cu potențial umoristic (nu-mi dau exact seama din descriere) care se petrece de Crăciun.
Editura Cartea Copiilor aduce anul acesta trei titluri minunate: Uite, Madicken, ninge! Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey și Un dar de Crăciun pentru Horațiu Chifteluță.
În plus, de Crăciunul acesta, editura Cartea Copiilor va re-edita cărți deja îndrăgite de cititori, precum “Mos Craciun” de Mauri Kunnas, “Povestea primelor daruri de Craciun” și “Ninsoarea din vis” de Eric Carle.
Yuhuuu….Pettson loveste din nou :)))
Meerci! Astept si lista no 2 :d
Da, sper s-o fac curând şi pe aceea.
eu am facut comanda la DPH. Le asteptam cu nerabdare. Desi le voi da in decembrie 🙂
Sper sa mai comand cate ceva.
Ce recomanzi pentru adolescenti? ( in afara de : Adultii astia! )
La Targul de carte aceste titluri vor fi reduse? Sau acelasi pret ca si online?
Merci, Laura.
Pentru adolescenţi din cărţile mai vechi, dacă vrei ceva cu temă de Crăciun: https://www.laurafrunza.com/tag/christmas-teen-lit/
Dacă vrei ceva non-Christmassy, la Leda au apărut multe cărţi noi, premiate ( https://www.facebook.com/LEDAEDGE ), iar la Storia Books găseşti multe cărţi cu subiecte delicate din adolescenţă: https://storiabooks.ro/
Şi da, vor fi şi unele titluri reduse, dar nu ştiu în ce măsură şi care anume.
DPH, da!, s-a pus serios cu burta pe carte… de Crăciun! 🙂
Până acum, din ce-am văzut că a mai apărut anul ăsta pentru Crăciun, mi se pare că cel mai tare mă interesează „Mesajul păsărilor către inimile copiilor” de Kate Westerlund (care Kate, uite!, e deja cu 4 cărți în românește – toate de Christmas 🙂 – ilustrate de Feridun Oral sau de Eve Tharlet, ambii desenatori cu mai multe cărți în librăriile de la noi).
Cred că mă mai interesează și „Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey” de Susan Wojciechowski, ilustrații de P. J. Lynch (ilustrator care semnează și desenele pentru „Poveste de crăciun” a lui Dickens din ediția apărută la ART în 2013).
Mulțumim pentru recomandări! Care din cărțile credeți ca ar fi potrivite pentru vârsta de 2 ani?
Pe primul loc, clar ar fi cartea de la editura Gama, Urmăreşte-l pe Moş Crăciun, e integral cartonata şi cu trasee pentru degeţele.
Apoi mai găseşti la ed Cartea Copiilor o carte mai veche, Ninsoarea din vis de Eric Carle, e tot cu file cartonate integral şi cu o poveste simpluţă, cu animale.
Iar pe locul al treilea ar fi cartea Prinţesei Urbane, Crăciunul Emei, ilustraţiile sunt ceva mai complexe, dar are file cartonate şi povestea e simpatică, cu accent pe emoţiile copiilor în preajma sărbătorilor, când e tot iureşul acela de pregătiri, vizite şi cadouri care îi copleşeşte.
Pentru varsta de 6 ani care carti ar fi potrivite?
Aproape toate, in afara de cele care clar sunt pt varste foarte mici sau mult mai mari. Cele ilustrate de la UE Junior, DPH, Cartea Copiilor, Litera, Curtea Veche, Nemira, toate merg la 6+
Buna, Laura,
Ce cărți recomanzi pentru copii de 2 și 3 ani pe care sa le putem folosi și in anii următori?
Mulțumesc,
Mihaela
Dacă vrei o carte pe care s-o foloseşti pe termen lung, îţi recomand volumul Iarna din seria Hoinari prin anotimpuri, de la editura Casa. Nu este nouă apariţie, dar este o carte de căutare integral cartonată/silent book, pe care o poţi folosi foarte mulţi ani. O găseşti pe site-ul editurii sau la Gaudeamus: https://www.edituracasa.ro/hoinari-prin-anotimpuri-iarna-504.html
Multumim pentru recomandari, am ales si noi: Poveste muzicala de Craciun, cartea cu bunicul, Craiasa zapezii, Mesajul pasarilor catre inimile copiilor, Expresul Polar, Cum a furat Grinch Craciunul, o carte de craciun cu cd tradusa din rusa si bineinteles Petrecerea de Craciun lui Pettson. Pentru noi nu e cerul limita, e bugetul :))