Vinerea trecută am participat la Cărturești Verona la lansarea unei piese de teatru radiofonic pentru copii, o adaptare destul de fidelă după prima carte din seria Andilandi de Sînziana Popescu, Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm, carte care m-a impresionat foarte mult și despre care am scris prima oară în 2009, când am descoperit-o pe site-ul Liternet, și apoi, mai detaliat în 2015, când am recitit cartea în format fizic.
La lansare, echipa de la Teatrul Național Radiofonic pentru Copii, care a realizat adaptarea, a pus copiilor prezenți primul episod din cele patru care formează piesa. Pentru o clipă mi-a fost teamă că se vor plictisi să asculte timp de o oră, aproape nemișcați, colorând la măsuțe, dar am rămas mască să văd că toți copiii (destul de micuți) au rămas până la final și chiar au desenat personajele din carte, așa cum și le-au imaginat ei.
Eu am rămas profund impresionată de adaptarea radiofonică și de talentul actorilor care interpretează rolurile principale. Cu ocazia asta mi-am dat seama că nu am mai ascultat teatru radiofonic din copilăria mică și că nu le-am pus niciodată teatru radiofonic copiilor mei.
I-am mai pus Elizei povești citite (deși nu a fost niciodată pasionată), dar teatru radiofonic, nu, și cred că e cazul să recuperez. Pe site-ul www.eteatru.ro, unde vor apărea la un moment dat și episoadele din Andilandi, puteți găsi câteva iese de teatru radiofonic pentru copii.
Episoadele din Andilandi se vor difuza pe Radio România Cultural în perioada Crăciunului, după cum urmează: de la ora 9 dimineața în week-end-urile 22 și 23 decembrie (episoadele 1 și 2) și 29 și 30 decembrie (episoadele 3 și 4). Noi îl avem pe CD pe tot, așa că îl vom asculta în perioada următoare – toți cei prezenți la lansare au primit câte un CD gratuit cu toate cele patru episoade. Postul de radio se poate asculta și online, dacă nu aveți radio.
Nu stiam ca eteatru are si piese pentru copii. Ce frumos! <3
Teatrul radiofonic a fost o bucurie a copilariei mele. Si acum imi place sa ascult!
Referitor la povestile ascultate, fetitei mele i-am pus sa asculte multe povesti descoperite pe youtube, inregistrari de pe discurile de vinil vechi, de demult, dinainte de '89, povesti care sunt, de fapt, piese de teatru pentru copii (multe au in distributie actori buni). Copiii pot sa se joace si sa asculte in acelasi timp (fetita mea are cateva povesti preferate pe care le asculta mai des).
Am regasit, cu bucurie, cele cateva placi de vinil pe care le aveam si eu cand eram copil (ex: "D-ale lui Pacala", avand in distributie pe: Stefan Banica, Dem Radulescu, Draga Olteanu etc.). Aveam foarte putine placi, iar pick-up-ul matusii se strica des.
Pick-up am si acum, unul nou cumparat de sotul meu care e fascinat de calitatea sunetului obtinut la pick-up, am cumparat si cateva discuri cu muzica. Dar n-am gasit si discuri de vinil cu povesti. Ar fi minunat daca s-ar reedita/reimprima din nou cele de demult, sunt tare frumoase …
Și pe mine mă tentează achiziția unui pick-up, recunosc. Deși nu știu unde să-l mai pun în casă. Realitatea e că un laptop și o boxă wireless ocupă mult mai puțin spațiu.
Este foarte bine c-au reinviat teatrul radiofonic. Mi-aduc aminte c-am ascultat foarte multe piese de teatru la radio pe vremea comunismului – era una dintre putinele surse de cultura in orasele mai mici, in care nu exista un teatru adevarat sau actorii mari nu veneau sa faca un spectacol.
Noi ascultam mult teatru radiofonic cand erau copiii mai mici..acum..mai rar..totusi avem 2 preferate: Cipollino de Giani Rodari si Aventurile baronului Munchausen ( varianta cu Birlic in rolul lui Spitz). Superbe amandoua! Copiii aproape le stiu pe de rost!! Incerc sa retin datele 22 di 23 dec si 29 si 30..sa urmarim si cele recomandate de tine!!
Andreea, le ai în format mp3 cumva? Sau doar pe discuri?
Doar pe discuri!