Întotdeauna în preajma sărbătorilor, frigiderele sunt pline cu de toate, mai rămâne şi o groază de mâncare gătită, oamenii se trezesc târziu, aşa că masa de dimineaţă se duce uşor către prânz şi uneori e nevoie să fie mai consistentă, să ţină până la cină. Aşa că vă propun un mic dejun festiv pe care eu l-am gătit în Ajunul Crăciunului, dar care merge perfect pe 1 ianuarie, după masa de Revelion.
Ingrediente mic dejun festiv
2 cartofi mari, nişte cârnaţi sau alte tipuri de preparate din carne afumate sau gătite, câteva ouă (opt în cazul meu, pentru că a fost mare tigaia şi cel puţin două s-au lipit de ea 😀 ), nişte brânză.
Mod de preparare mic dejun festiv
Eu am folosit doi cartofi rămaşi din ziua precedentă. Curăţasem cartofi pentru un borş cu sfeclă şi erau prea mulţi, aşa că pe doi dintre ei i-am pus într-un vas cu apă cu gândul să fac ceva cu ei a doua zi.
Cârnaţii au fost de casă, făcuţi de mătuşa mea. Am fost cu colindatul la ea pe 23 decembrie şi tocmai strângea cârnaţii lăsaţi la zvântat, aşa că ne-a dat şi nouă câţiva. I-am prăjit în după amiaza aia şi i-am servit cu tocăniţă de ardei copţi, dar au mai rămas câteva bucăţi, pe care le-am pus la frigider.
Ouă aveam din belşug de la soacra mea, ouă proaspete de ţară, iar ca brânză aveam o telemea foarte puţin sărată comandată de la Ograda lui Luca (mai comand uneori de la el legume, ouă, brânză).
Am fiert cartofii întregi în apă cu sare. Am bătut ouăle cu sare şi piper. Dacă vreţi o consistenţă mai pufoasă, puteţi adăuga şi smântână dulce sau un pic de lapte. Am feliat cârnaţii.
Am uns cu ulei o tigaie care merge la cuptor, în cazul meu o tigaie de fontă, căreia nu i-am prins încă toate subtilităţile, drept dovadă că uneori mi se mai lipeşte mâncarea de ea. Am tăiat cartofii în felii destul de subţiri, apoi am alternat cartofi cu cârnaţi, până am umplut tigaia. Pe mine m-a chinuit talentul să fac mâncarea să arate artistic, dar nu e musai.
Turnaţi pe deasupra ouăle bătute, apoi daţi la cuptor până se rumeneşte. Presăraţi puţină brânză sfărâmată sau rasă, în funcţie de tipul de brânză. Dacă aş fi avut, eu aş fi pus şi pătrunjel verde tocat în compoziţia de ouă, îmi place foarte mult omleta cu pătrunjel, însă nu aveam nimic verde în casă.
Am servit acest mic dejun festiv cu o salată de sfeclă roşie (făcută în ziua precedentă) şi cu gogoşari în sos (de la borcan).
Această tigaie cu cartofi şi ouă mi se pare o variantă ideală de a consuma ce a rămas pe platourile de la mesele festive: brânză, pastramă, cârnaţi, legume diverse (roşii, ceapă).
Poate nu sună a rafinament culinar, dar, de obicei, după Revelion, eu servesc la micul dejun un cocktail făcut din şampania rămasă şi suc de portocale, fie proaspăt stors, fie la cutie. Cocktailul acesta are şi o denumire oficială, se numeşte Mimosa şi e considerat, în general, cocktail de mic dejun.
P.S. Felul ăsta de mâncare merita o poză mai frumoasă, dar nu am avut cum, restul familionului era lihnit şi am apucat doar să fac câteva poze rapide, iar faţa mea de masă antică şi de demult nu e tocmai un fundal potrivit 😀
Voi ce obişnuiţi să mâncaţi la mic dejun, după o sărbătoare importantă?
Alte idei de mic dejun, de fiecare zi, de răsfăţ sau pentru cei foarte grăbiţi, găsiţi dacă accesaţi categoria: Mic dejun.
Vai, ce bine arată! O să fac și eu, poate nu chiar acum, că au fost cam multe ouă. Iar șampania la mic dejun e chiar un răsfăț!