Săptămâna trecută am fost cu Eliza la avanpremiera filmului Ralph rupe netu’, partea a doua a filmului Ralph strică tot, pe care eu nu-l văzusem înainte (l-am prins abia după câteva zile pe Disney Channel și l-am văzut mai mult parțial – la mine e imposibil să vezi un film cap-coadă acasă). Eliza a fost mega fericită când a aflat că mergem la Ralph rupe netu’, iar eu habar nu aveam de ce, nu mi se părea deloc un film drăguț, ba chiar mă pregătisem să dorm la el.
Numai că m-am trezit brusc că mă atrage acțiunea, că personajele sunt simpatice și, fără să-mi dau seama, am stat cu ochii lipiți de ecran, mai ales că filmul e în așa fel construit încât tocmai când crezi că nu se mai poate întâmpla nimic, se mai întâmplă câte ceva.
Despre ce e vorba în film: Ralph și Vanilina sunt personaje de jocuri video și locuiesc în mașinuțele lor dintr-o sală publică de jocuri. Ziua ”muncesc” în jocurile lor, făcând ce face fiecare mai bine (Ralph distruge lucruri, iar Vanilina pilotează o mașină de curse), iar noaptea se întâlnesc într-un bar (tot dintr-un joc video) unde beau bere (bănuiala mea e că e rootbeer, o bere fără alcool, nu bere reală, mai ales că Vanilina e copil), ies la plimbare și stau de vorbă despre scopul lor în viață. Ralph e mulțumit cu ce are acum, însă Vanilina își dorește mai mult. E sătulă să-și conducă mașina pe aceleași piste în fiecare zi și își dorește ceva nou, mai captivant și cu mai multe provocări.
Și cum de ce ți-e frică, de aia nu scapi, o serie de întâmplări nefericite îi propulsează pe Ralph și pe Vanilina pe internet, unde fetița descoperă un joc nou și periculos, exact pe placul ei, iar Ralph descoperă că îi e foarte greu să accepte schimbările.
Filmul are patru direcții educative:
- pericolele și capcanele internetului: aflăm despre spam, despre licitațiile (și nu pariurile, dragă traducător!) de pe ebay, despre viruși, despre fascinația pentru jocurile periculoase, despre cine se poate afla în spatele unui avatar de joc, despre comentariile negative și hateri, despre obsesia pentru inimioare, despre clipurile haioase și fără sens la care se uită oamenii în neștire.
- cum se menține o prietenie și cum se acceptă schimbările care intervin pe parcurs: Ralph nu vrea să se schimbe nimic, Vanilina vrea să se schimbe totul. Nu au mereu aceeași părere despre ceva, dar ar face totul unul pentru altul. La final, ajung să se accepte unul pe celălalt așa cum sunt și să se susțină reciproc în noile alegeri.
- nimeni nu e complet bun sau complet rău tot timpul, toți facem greșeli sau alegeri mai puțin fericite. Deși Ralph face niște prostii destul de mari la un moment dat, el nu e un personaj rău. Nici Spamilă nu e un personaj rău, deși păcălește lumea pe internet. Nici personajul Șefa nu e rea, deși omoară jucătorii care încearcă să-i fure mașina. Cred că tocmai acest lucru, neîncadrarea clară în personaje bune și personaje rele mi-a plăcut foarte mult la acest film.
- tratează cu umor și ironie stereotipia de gen, mai ales când Vanilina se întâlnește cu prințesele Disney, care o întreabă care e atributul care o face pe ea prințesă: e orfană de mamă, vorbește cu animalele, are mâini sau păr magic, a fost otrăvită, răpită sau încarcerată sau e salvată de un bărbat puternic și misterios? Când Vanilina declară că da, în viața ei există un bărbat puternic și misterios, este pe loc acceptată ca prințesă. Iar dacă vreți să aflați la ce visează în timpul liber prințesele Disney și cât de descurcărețe sunt într-o situație periculoasă, va trebui să urmăriți filmul. (de la min 3.01 întâlnirea Vanilinei cu prințesele)
Știți care mi s-a părut mie cea mai haioasă fază? Aia de la final, când două dintre personaje, Felix-repară-tot și Calhoun (soț și soție) împărtășesc celorlalți secretele lor de parenting, care au transformat cele 15 scorpiuțe recent adoptate în niște fetițe drăgălașe și politicoase, și fix atunci se pornesc motoarele și nu se aude nimic 😀 Cam așa e cu toate secretele de parenting, ele par că există, dar de fapt… nu prea 😀
Ralph rupe netu’ a apărut în cinematografe din 4 ianuarie și este distribuit de Cineforum. Dacă vă plictisiți în vacanță, ar fi o idee bună să mergeți să-l vedeți.
L-am văzut și eu. Mi se pare un mod haios de a le explica celor mici cum funcționează internetul. 🙂