Nu cred că am așteptat mai mult o serie pentru copii, cum am așteptat-o pe aceasta de Holly Webb: patru cărți care abordează diferite teme legate de responsabilitatea socială.
Secretul Mayei – despre hainele făcute în fabrici insalubre din țări sărace și despre comerțul fairtrade. După ce domnul Finlay le ține copiilor o lecție despre ciocolata fairtrade, Maya și prietenele ei au de făcut un proiect despre comerțul fairtrade. Subiectul lor? Hainele. Fetele află că sunt fabrici care folosesc copii pentru activități delicate de cusut, iar Maya descoperă că nu-i mai place așa de tare tricoul ei preferat cu paiete și broderii.
Fetele încep să se documenteze despre fabricarea fairtrade a hainelor și proiectul lor capătă o amploare mai mare decât s-ar fi așteptat. Cartea este excelentă nu doar pentru a-i învăța pe copii despre condițiile în care sunt făcute hainele sau dulciurile pe care le consumă, ci și despre sărăcie, țări în care copiii sunt obligați să muncească și ce alte lucruri mai poți face pentru a reduce amprenta ta de carbon.
Fetițele mi-au fost simpatice de la început, chiar dacă, poate, seriozitatea lor legată de mediu, de proiecte și de implicare socială pare un pic prea matură pentru vârsta lor. De exemplu, Maya e vegetariană, nu folosește cosmetice testate pe animale și, de fiecare dată când mama ei zboară cu avionul, fetița o obligă să doneze bani unei asociații care se ocupă de compensarea emisiilor de carbon.
Poppy este adepta terapiilor alternative. Bea tot felul de ceaiuri dubioase, folosește pânze de păianjen pentru a vindeca rănile și uleiuri esențiale pentru a avea inspirație sau a-și recăpăta calmul.
Râul lui Izzy, al doilea volum din serie, are ca temă poluarea. În timp ce plimbă câinele lui Poppy pe malul râului, fetele descoperă o zonă îngropată în gunoaie. Cercetând mai atent, descoperă chiar că respectiva zonă este parc natural protejat, însă oamenii nu par să facă nimic pentru a proteja natura, ba chiar depozitează acolo tot felul de gunoaie.
Fetele își propun să strângă bani și să implice comunitatea pentru a curăța parcul de gunoaie și a reda naturii strălucirea de odinioară. E o carte foarte bună pentru copiii care sunt interesați să devină activiști de mediu, pentru că prezintă toți pașii necesari care trebuie făcuți când vrei să ecologizezi o zonă: ce aprobări trebuie să iei, ce ustensile îți trebuie, ce utilaje închiriezi, cum convingi oamenii să ajute.
Grădina lui Poppy este o carte despre grădinărit și sustenabilitate. Fetele participă la un concurs cu schița unei grădini comunitare, una care conține și fructe și legume care să poată fi folosite la cantina școlii, și plante aromatice pentru stimularea simțurilor, alei accesibile tuturor, decorate cu cioburi de farfurii și o pictură murală superbă.
Visul lui Emily este despre dragostea față de animale. Emily nu are voie să aibă un animal de companie (e o familie prea mare, pentru ca părinții să-și asume o responsabilitate în plus) dar se oferă voluntar la un adăpost de animale. Iar când află că adăpostul urmează să fie închis, își cooptează prietenele pentru a salva situația. Împreună, organizează o strângere de fonduri pentru a repara acoperișul adăpostului, pentru ca acesta să continue să funcționeze.
Cărțile acestea, mai presus de faptul că sunt despre ecologie sau comerț echitabil sau grădini comunitare, despre ouă și carne provenite de la animale crescute corespunzător sau alimente locale și terapii alternative, sunt despre a arăta că îți pasă. Adesea, trecem pe lângă anumite lucruri și fie ne prefacem că nu le vedem, fie chiar nu le vedem pentru că ne-am obișnuit cu ele, fie nu ne pasă. Iar aceste cărți ne învață copiii (și pe noi adulții) să ne pese mai mult și nu doar atât, să ne implicăm să schimbăm ceva, chiar dacă e la nivel micro.
Maya, Izzy, Poppy și Emily nu schimbă lumea. Dar schimbă o părticică din ea, o părticică din lumea lor, și asta contează enorm de mult, pentru că acțiunile lor pot inspira și pe alții și pot declanșa un lanț întreg de schimbări și de gesturi de bunătate.
Momentan, aceste cărți se găsesc doar în catalogul Printre litere și pot fi achiziționate în școlile care au aderat la Clubul de lectură al editurii Litera (sunt perfecte pentru dezbateri școlare, mai ales că protagonistele au mereu parte de sprijinul școlii în toate acțiunile lor). Dar în curând vor fi disponibile și pe site-ul Litera, așa că fiți cu ochii pe ei!
Le recomand pentru copiii de peste 8 ani.
foaaarte interesaaant!o sa le cumpar si eu!