Acum vreo două săptămâni am fost cu Eliza, pe un frig de îți îngheța sângele în vene, să vizităm expoziția de fotografie Arbori Bătrâni de la Muzeul Țăranului Român a fotografului Florin Ghenade. MȚR este momentan în renovare, așa că puteți vizita, în incinta lui, doar expoziția Arbori Bătrâni, în sala Tancred Bănățeanu, de la etajul al doilea, iar intrarea nu costă nimic.
Dacă doriți ca experiența să fie una mai interactivă decât privirea, pur și simplu, a unor imagini (ce-i drept, spectaculoase), vă puteți înscrie într-unul dintre tururile ghidate. Rezervările se fac pe adresa de email tofoleanu_andreea_marina@yahoo.com – Andreea Tofoleanu, iar ghidul vostru va fi Matei Câlția de la Galeria Posibilă.
Copiii vor afla diverse informații interesante despre copaci: cât măsoară cel mai mare stejar fotografiat (vor face o reprezentare vizuală cu ajutorul unei sfori), cum se calculează vârsta copacilor (li se va arăta o ”felie” de copac de vreo câțiva zeci de ani), de ce sunt importanți copacii și după ce mor (devin casă pentru insecte și animăluțe mici), ce arbori sunt legați de anumite evenimente istorice importante pentru țara noastră.
Pe lângă informațiile despre arbori, am aflat și informații despre fotografiere: curatorul Matei Câlția și cu fotograful Florin Ghenade (prezent la turul la care am fost noi) ne-au arătat o replică a unei camere foto similare cu cea folosită pentru fotografierea arborilor, o cameră foto cu timp îndelungat de expunere, din aceea la care trebuie să bagi capul sub un cearșaf 😀 Copiii au putut să se uite prin obiectivul ei, să își facă o idee cu privire la felul în care se vede printr-o asemenea cameră.
Mi s-a părut greu să îi explic Elizei ce e ăla un film foto, mai ales că în cadrul expoziției sunt expuse și o parte dintre diafilmele pe care au fost imortalizați copacii, la care copiii se pot uita cu lupa. La un moment dat, mai aveam și eu pe acasă niște filme foto, dar nu le mai am, ca să îi arăt cum se făceau pozele înainte și dacă ți se terminau ”pozițiile” pe film, gata, nu mai puteai face alte poze.
Florin Ghenade a călătorit șase ani prin țară pentru a fotografia copacii, i-a surprins doar noaptea (iluminându-i) pentru a reliefa toate detaliile, dar a urmărit poveștile lor și la lumina zilei. Au rezultat 55 de fotografii, dintre care 20 sunt expuse în cadrul expoziției de la MȚR.
În afară de fotografiile propriu-zise, în cadrul expoziției mai este și o mini-bibliotecă cu volume despre copaci, inclusiv o carte foarte veche, din 1925, intitulată Pădurile noastre. Mi-a făcut plăcere s-o răsfoiesc.
Pentru Eliza, cea mai atrăgătoare a fost masa luminoasă cu frunze și alte roade ale pădurii (ghinde, nuci, jir), aduse de fotograf chiar de la copacii fotografiați. Cu ajutorul camerei foto a telefonului pusă pe zoom, a putut să examineze nervurile frunzelor aproape ca la microscop. Cred că asta i-a dat niște idei pentru viitor.
La final, am primit cadou și o sacoșă cu planșe cu informații despre copaci, care îi vor fi utile pe viitor la proiectele școlare de la botanică. Toți copiii care participă la tururile ghidate primesc această sacoșă.
Eliza s-a străduit să fie atentă la prezentare, dar cred că s-a cam plictisit. Probabil că i-am setat eu așteptările greșit și credea că va fi ceva mai interactiv. În plus, am nimerit și o zi foarte friguroasă iar sala nu este încălzită. Însă mie mi-a plăcut foarte mult turul, mi-am propus să vizitez și eu câțiva dintre copaci în excursiile mele viitoare prin țară și am apreciat munca enormă și răbdarea de care a dat dovadă fotograful pentru a fotografia acei copaci, dintre care unii nici nu mai există la acest moment.
Expoziția mai e deschisă până pe 10 martie. Dacă nu aveți alte planuri în week-end, merită o vizită.