Mi-a fost destul de greu să găsesc în limba română un corespondent pentru dance mom. O dance mom este echivalentul unei soccer mom, doar că, cu puțin noroc, își petrece majoritatea timpului în interior, și nu dârdâind pe undeva prin tribunele unor terenuri de fotbal.
O dance mom este acea mamă care are un copil (de obicei, fată) la un sport care implică (și) dans: gimnastică, balet, patinaj, dansuri societate, break dance și orice e între aceste categorii și nu are neapărat o denumire. Eu sunt dance mom de când avea Eliza 3 ani, de atunci a început să facă balet și, cu excepția unui singur an pe tușă, nu s-a mai oprit. De la balet a trecut la gimnastică estetică și acolo a rămas.
Așa că iată, din ”înțelepciunea” mea, care sunt cele cinci lucruri esențiale pentru supraviețuirea cu nervii intacți ca dance mom (sau oricare alt de tip sport mom/hobby mom):
Să ai timp
Mama însoțitoare de viitoare balerină/gimnastă/dansatoare va petrece multe ore pe holuri, așteptând copilul să iasă de la antrenamente. În cazul acesta, ajută dacă ești prietenoasă și te poți împrieteni cu celelalte mame, sau dacă îți iei o carte de citit. O să te plictisești și de telefon la un moment dat!
Ideal este să ai clubul în apropiere, ca să se ducă singură până acolo, sau să poți pleca acasă și să te întorci după ea. La noi e în relativă apropiere, dar nu suficient de aproape nici s-o las singură, nici să plec acasă după ce o duc. Eu oricum nu prea am călcat pe la antrenamente, din cauza programului meu, așa că a trebuit mereu să apelez la terțe persoane pentru asta: soțul meu, mamaie, tatăl ei.
În plus, week-end-urile nu vor mai fi niciodată doar ale tale și șansele să-ți planifici ceva din timp sunt foarte mici, pentru că mereu vei depinde de concursuri. Dacă fetița dansează singură (are un solo), mai poți sări câte un concurs, dar dacă face parte dintr-o grupă, atunci nu prea e fair play să o retragi, mai ales dacă au o coregrafie deja stabilită, care le implică pe toate.
Cu ocazia, asta o să ajungi și prin tot felul de orașe și orășele pe care nu le-ai fi vizitat altfel 😀 Dovadă că noi am ajuns la un concurs la Topoloveni, apoi am vizitat în zonă Muzeul Golești (despre care o să vă povestesc mai multe în curând).
Să ai (ceva) bani
La noi costurile sunt acceptabile: taxa de club e printre cele mai mici pe care le știu eu, la care se adaugă taxe de participare la concursuri (minim 40 de lei, maxim poate fi și 120 de lei, în funcție de tipul de dans și componența echipei). Mai adaugă la asta costumele (cel mai ieftin a fost 150 de lei, cel mai scump aproape 300), deplasările, obiectele personalizate (tricou, trening, genți, rucsaci – depinde de club), încălțări (pantofi, mai ales, dacă face dansuri sportive, cipici/vârfuri de balet), îmbrăcăminte pentru antrenamente (colanți, bustiere, body-uri etc).
Dacă face sport la nivel intensiv, atunci trebuie să pui deoparte bani și pentru cantonamente (în jur de 800 cred că a costat cel în care a mers Eliza, dar numai rețin, oricum ajung prețurile și la 1500 de lei) sau deplasări la concursuri în străinătate (cu tot ce înseamnă asta: pașaport, procură).
Să ai răbdare și rezistență
Vei petrece multe ore stând în picioare sau în înghesuială la concursuri. O să ții un morman de haine în brațe, și va trebui să produci sticla de apă sau sandvișurile în orice moment, fără să scapi ceva pe jos. N-o să prinzi scaune sau bănci, decât dacă vii foarte de dimineață și îți marchezi niște locuri, altfel o să petreci niște ore bune în picioare.
De multe ori, o să alergi din culise în față, o să dai din coate un pic să filmezi copilul și o să te întorci în viteză înapoi la vestiar. Oricum genul acesta de concursuri au ca public doar părinții și antrenorii, așa că nu-ți fă griji, toată lumea va face la fel. Nu vei apuca să vezi mare lucru din restul spectacolului, cu excepția cazurilor în care ai venit prea devreme și ai de așteptat.
Nu am scăpat niciodată sub trei ore, din câte țin eu minte. Niciodată nu se știe ora exactă de intrare, uneori mai și repetă înainte, așa că înarmează-te cu răbdare. Folosește timpul liber pentru a identifica unde este toaleta (eu fac parte dintre mamele norocoase, Eliza nu cere niciodată la baie, din fericire, nu vreți să știți ce greu se dau jos unele costume), de unde poți filma cel mai bine, schimbă impresii cu celelalte mame sau butonează telefonul, dacă mai ai vreo mână liberă.
Ca idee, eu nu mai stau cu hainele în brațe, găsim un loc liber și le trântim acolo. Nu ni s-a întâmplat niciodată să dispară ceva, nici măcar de pe mesele nesupravegheate de pe holul Palatului Copiilor. Nu lăsa bunuri valoroase, în orice caz.
Să nu subestimezi niciodată cantitatea de gustări
Deși teoretic nu ar trebui să mănânce înainte de concurs, tuturor copiilor li se face o foame de lup în timp ce așteaptă să intre în competiție. Asigură-te că burdușești rucsacul cu gustări înainte de a pleca de acasă și că ai suficientă apă. În unele locuri, găsești cu chiu cu vai niște sandvișuri vai steaua lor, dar în general nu vei găsi mare lucru. Ia cu tine sandvișuri, ronțăieli, fructe – niciodată nu sunt prea puține!
Nu vă spun de câte ori m-am fraierit eu, dându-i de mâncare acasă, și apoi suportând bombăneli că îi e foame și că e singura care nu are nimic de mâncare 😀 Așa că nu fiți ca mine, luați la voi mâncare din belșug!
Să fii nr. 1 la campionatul de coc viteză
O dance mom trebuie să știe să facă măcar un coc de balerină, să aibă mereu la îndemână agrafe, bureți, plase, fixativ, piepteni și trusă de machiaj (n-o să vă convină, dar majoritatea fetelor sunt machiate la competițiile de dans). În plus, trebuie să rămâi calmă și să nu bagi foarfeca în părul copilei care țipă a zecea oară că o tragi de păr când o piepteni.
Suplimentar, ajută dacă știi să faci câteva împletituri de bază, să tapezi părul, să aplici pudră de coafat și sclipici de păr, să montezi diverse accesorii de păr și totul într-un timp foarte scurt, mai ales iarna, când n-o poți aranja de acasă și trebuie să efectuezi operațiunile astea, în condiții improprii, pe holurile teatrelor și sălilor de spectacol.
Acum ia să vedem, ce dance moms am printre cititoare? La voi cum e?
Ha-ha-Ha! Le bifez cu brio pe toate, mai puțin faza cu fardatul și pudre de par – avem interzis din partea profesoarei! As putea face un coc în 3 min la orice ora din noapte😁!
Ce sport face? La noi până și cele mici sunt machiate. Mă ciondănesc des cu Eliza pe tema asta, eu nu sunt de acord cu machiajul, ea insistă să fie la fel cu celelalte colege, mereu ne contrazicem pe tema asta :))))