Probabil că o să vi se pară ciudat faptul că am introdus în seria Hai cu mine la muzeu un parc de distracții pentru copii, însă vă asigur că Dino Parc Râșnov are o componentă muzeală foarte interesantă, adesea complet ratată de cei care îl vizitează.
Eliza și cu mine am vizitat Dino Parc relativ recent, cam pe fugă, într-o zi friguroasă și vântoasă. Ne aflam într-un info trip, să vedem cea mai recentă achiziție a parcului, Seismosaurus, cel mai mare dinozaur descoperit vreodată în lume, un uriaș de 45m lungime. Amplasarea dinozaurului a dus la dublarea suprafeței parcului, care numără acum 3 hectare.
Pentru că probabil ați mai citit despre Dino Parc și pe alte site-uri, o să mă concentrez mai mult asupra părții muzeale, care m-a impresionat pe mine, însă, pe lângă aceasta, nu uitați că în parc veți găsi o mulțime de locuri de joacă pentru copii, două cinematografe și diverse alte atracții.
Dar să începem cu începutul.
Amplasament
Dino Parc se află pe Strada Cetății, în apropiere de Cetatea Râșnov. Până la parc se poate urca pe jos (de la parcare) sau cu tractorașul (contra cost).
Preț bilete: 28 lei adulți, 22 lei copii peste 3 ani. Se aplică diverse discounturi pentru grupuri sau pentru familiile cu mai mult de 2 copii.
Program: Lu-Joi: 10-18, Vi-S: 10-19, Du: 10-18.
Scurt istoric
Dino Parc este cel mai mare parc tematic cu dinozauri din S-E Europei. Parcul s-a îmbogățit considerabil față de momentul deschiderii, numărând acum aproximativ 100 de exponate, toate atestate științific și reproduse în mărime naturală.
Exponate și zone cu valoare muzeală
Țara Hațegului – este o zonă nou-deschisă dedicată dinozaurilor și mamiferelor preistorice care au locuit pe teritoriul țării noastre. Realizatorii machetelor sunt specialiști din Germania, care, la momentul realizării acestora s-au consultat atât cu paleontologii din România, cât și cu cei de la alte universități din străinătate.
Informațiile de pe panouri sunt foarte interesante și cred că ar putea servi ca material didactic pentru orele de biologie sau pentru copiii care au de realizat proiecte pe aceste teme.
Colecția Tezaur, situată la etajul clădirii principale – Piesele din Colecția Tezaur (fosile, roci) sunt reale și provin de la Universitatea București și Muzeul de Geologie. De conceptul și realizarea expoziției s-a ocupat domnul Profesor Dan Grigorescu, expertul din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității București.
În cadrul colecției veți vedea și un cuib cu ouă de dinozaur, un exponat real (nu machetă), descoperit la Tuștea, zona Hațeg, de către profesorul Dan Grigorescu și echipa sa.
Cercetătorii au reuşit să stabilească apartenenţa ouălor la specia hadrosauroid (,,dinozaurul cu cioc de raţă”) Telmatosaurus, datorită fragmentelor din scheletul puilor descoperite lângă cuib. Mai multe detalii despre ”enigma de la Tuștea” puteți citi pe panourile informative din sala muzeului.
Zona Baby Dino – cu reproduceri fidele după ouă și embrioni de dinozaur. Veți putea remarca aici diversitatea formelor ouălor de dinozaur: perfect rotunde sau cu diverse forme ovale.
Nouă ne-a plăcut foarte mult la Dino Parc (mie pentru componenta muzeală, Elizei pentru zonele de distracții și pentru cinematograful 9D) și, pentru că nu am avut suficient timp să-l explorăm data trecută, ne propunem o nouă vizită cât mai curând, când se va mai încălzi afară. Cu siguranță și Vlad, care este încântat de dinozauri, se va bucura de unele dintre atracțiile parcului.
Mai multe fotografii din zonele parcului prezentate în articol o să postez curând pe pagina de Facebook a blogului, am fost așa de prinsă cu altele că nu am apucat să le urc. Și nu uitați să descărcați fișa de vizitare muzeu!