Rareori mi se întâmplă să mă întâlnesc cu oameni care să-mi schimbe optica pe care o am cu privire la modul în care îmi educ copiii, dar uneori pățesc și asta și atunci trebuie musai să vă povestesc și vouă.
Cea mai recentă revelație am avut-o atunci când m-am întâlnit cu Alexandrina Dinga, președinte la Asociația CIVICA din Iași. M-am întâlnit cu ea la o terasă, într-o dimineață plăcută în care simțeam urgent nevoia să ies puțin din casă, după două zile foarte încărcate emoțional alături de copii.
Asociația CIVICA este un ONG ieșean adept al două principii esențiale pentru funcționarea corectă a societății: buna guvernare (transparența guvernanților și consultarea cetățenilor în luarea deciziilor) și cetățenia activă.
Cetățenia activă
Cetățenia activă este un concept nou pentru mine. La nivel teoretic, desigur, știm cu toții ce înseamnă: să te implici activ în modul în care comunitatea ta este condusă, să identifici și să semnalezi problemele pe care le are și nu doar atât, să pui presiune pe autorități să le rezolve/să te implici pentru a fi rezolvate.
Mai multe despre cetățenia activă puteți afla de pe site-ul ABCivic, de unde puteți descărca și Manualul de cetățenie activă, un material extrem de util pentru cetățenii de toate vârstele.
La nivel, practic, însă, prea puțină lume aderă la acest concept și nu pentru că nu ne pasă, ci pentru că nu avem educația necesară: de multe ori nu știm care sunt instrumentele care ne pot folosi în acest demers.
Tocmai asta a încercat Asociația CIVICA să facă prin programul ABCivic la liceu: să identifice și să educe o nouă generație de cetățeni activi. Lucrând cu tineri între 14 și 18 ani, ei încearcă nu doar să semene semințele unei generații care să fie activă din punct de vedere civic, ci să formeze o pepinieră de lideri în domeniu, de oameni care să meargă spre mediul de ONG și care, prin acțiunea lor, să producă schimbări la nivel de comunitate.
Practic nu avem nevoie doar ca tinerii să învețe să aibă spirit civic, ci avem nevoie ca ei să devină, la rândul lor, influențatori și factori de schimbare a societății. Și aici am realizat că am nevoie să-mi schimb un pic abordarea în felul în care eu îmi educ copiii.
Nu e suficient să le insuflu sau să le modelez spiritul civic. Trebuie să le ofer și instrumentele necesare pentru a face asta, precum și imboldul de a deveni ei, la rândul lor, cei care aduc schimbarea.
Alexandrina, prin proiectul ABCivic la liceu, s-a dus către două licee diferite din Iași: un liceu de elită și un liceu pedagogic. Când am auzit de liceul pedagogic, mi s-a părut ceva wow. Mi-am zis: uite, se încearcă educarea viitoarei generații de educatori, cei care îi vor educa și învăța pe copiii noștri.
Fără a generaliza, pentru că desigur, există mulți tineri implicați în viața comunității lor (la nivel de școală sau consilii ale elevilor sau la nivel de asociații ale tinerilor), am remarcat din ce mi-a povestit Alexandrina, că există o oarecare apatie în rândul tinerilor.
Am pus împreună asta pe seama faptului că la 16 ani probabil că ai alte gânduri și ocupații decât viața urbei, însă pe partea cealaltă, ei aveau și multe lucruri de care să se plângă: atitudinea profesorilor, curățenia din școală, mâncarea de la chioșcul școlii etc.
Și am realizat că, de fapt, tinerii au nevoie de îndrumare în ceea ce privește felul în care ei pot acționa atunci când au o problemă. Nu e suficient să te văicărești, trebuie să știi ce să faci în direcția asta.
Metodologia Mikva
Mikva Challenge este o asociație din Statele Unite care promoveaza implicarea civică din partea tinerilor. ”Democrația este un verb” spune sloganul lor și asta îmi amintește de preambulul pe care l-a făcut Alexandrina în discuția noastră, când mi-a spus: ”scopul nostru este să trecem de la o democrație de tip reprezentaiv la o democrație de tip participativ, în care vocea fiecărui cetățean contează”.
Asta înseamnă că cetățeanul este consultat (nu doar informat!) despre problemele comunității și i se cere sprijinul și opinia în găsirea de soluții.
Asociația CIVICA a dus metodologia Mikva în licee și i-a învățat pe copii să fie proactivi (nu doar reactivi) în ceea ce privește problemele pe care le au. Împreună cu elevii înscriși în proiect au urmat cei șase pași pentru rezolvarea unei probleme de ordin civic:
- analiza comunității/a problemelor pe care le are
- stabilirea unor criterii și prioritizarea problemelor presante
- documentarea: ce anume determină problema?
- analiză a decidenților (”harta puterii” – cine este responsabil pentru rezolvarea problemei)
- trasarea unui plan de acțiune
- implementarea planului de acțiune
Obiectivul acestui program nu a fost neapărat cel de a face educație civică, ci de a trezi în copii spiritul de inițiativă, de a-i orienta spre căutarea de soluții și de a le oferi instrumentele necesare pentru a le pune în practică.
Programul ABCivic la liceu nu ar fi fost posibil dacă Asociația CIVICA nu ar fi câștigat un grant care să-i ajute să își pună în practică ideile. În 2019 ei, alături de peste alte 180 de asociații, s-au înscris în programul de granturi al Raiffeisen Comunități și au câștigat unul dintre cele 10 granturi oferite.
Programul Raiffeisen Comunități se adresează asociațiilor și instituțiilor de învățământ (școli, da!) care derulează proiecte legate de educație financiară, antreprenorială, civică sau profesională care pot schimba viitorul comunităților în care activează.
Am întrebat-o pe Alexandrina dacă un asemenea program este util pentru ONG-uri și școli și mi-a răspuns foarte ferm: ”da, pentru că, având sprijinul acestui grant, asociațiile mici pot derula proiecte pilot prin care să-și pună în practică ideile inovatoare.”
Programul Raiffeisen Comunități se derulează și anul acesta, mai sunt doar câteva zile în care vă puteți înscrie asociația sau școala. Nu vă speriați, pentru că procesul de înscriere nu este deloc birocratic și nici măcar nu aveți nevoie de dosar cu șină! 😀
Trebuie doar să știți ce vă propuneți să faceți pentru a determina o schimbare socială (și nu vă faceți probleme dacă deviați puțin de la conceptul inițial pe drum, veți beneficia de tot sprijinul și cooperarea managerilor grantului) și să puneți multă pasiune în asta!
Înscrierile se fac până pe 11 august la acest link.
O initiativa necesara, ma bucur ca facem pasi spre implicarea civica a tinerilor.