Eliza și-a tot dorit de ceva vreme să revină cu un nou sezon din Gătește cu Eliza, ba chiar am și filmat un episod nou, dar nu a ieșit, așa că până la urmă am lăsat-o baltă.
Era cam dezamăgită, dar cum universul lucrează în feluri misterioase, a ajuns, până la urmă, să țină două ateliere de gătit online, la invitația editurii Corint, în cadrul taberei lor de vară.
O să revin și cu prima rețetă după ce o s-o refacem și apuc și eu să-i fac o poză (”pastelitos”, după o rețetă cubaneză), dar deocamdată vă prezint a doua rețetă: prăjitură la pahar cu fructe de vară.
Și pentru că știu că n-are nimeni răbdare să se uite la un video de o oră ca să vadă rețeta și pe fii-mea gătind (a mai făcut și înghețată din smoothie, în aceeași sesiune), o să vă scriu rețeta, pe scurt.
Ingrediente: un pachet de biscuiți integrali, o cutie de mascarpone, o cutiuță de smântână pentru frișcă (200 ml) bine răcită anterior, 2-3 linguri de zahăr pudră, fructe de pădure (la alegere, zmeură, afine, mure, căpșune, coacăze), extract de vanilie.
Biscuiții se pun într-o pungă cu fermoar și se zdrobesc cu sucitorul, să avem firimituri ceva mai mare – să nu arate ca o făină, dar nici bucăți mari nu vrem să avem. Sau se pot mărunți la blender.
Smântâna pentru frișcă se pune într-un bol și se bate cu mixerul până se leagă vârfuri moi, apoi se adaugă cam o lingură cu vârf de zahăr pudră și se bate bine de tot până se întărește.
În alt bol se pune brânza mascarpone și se bate câteva secunde cu mixerul (nu trebuie să spălați paletele după frișcă), se adaugă o lingură sau două cu zahăr pudră și un strop de extract de vanilie și se bate bine să nu se mai simtă zahărul.
Cu o spatulă se ia jumătate din cantitatea de frișcă și se pune peste mascarpone, amestecând energic până la omogenizare. Cealaltă jumătate se amestecă în mascarpone mai ușor, cu mișcări de jos în sus, ca să nu scoatem tot aerul din ea.
Se montează prăjitura într-un pahar transparent sau, ca noi, într-un borcan de la iaurturile Lăptăria cu caimac. Avantajul e că în borcan se pot lua la picnic sau se pot păstra mai bine în frigider.
Se pune un strat de biscuiți, un strat de cremă, un strat de fructe de pădure proaspete, apoi iar biscuiți, cremă, fructe. Trebuie să încheiați cu un strat de cremă decorat cu fructe.
Se lasă la frigider minim două ore înainte de consum ca să se înmoaie puțin biscuiții. Dacă folosiți zmeură, vedeți că fermentează repede, așa că mai mult de 24 de ore eu nu aș păstra prăjitura în frigider.
Și video-ul aici, să-l păstrez eu amintire.
Laura, dar ce o impiedica sa continue? Nu mai are timp cu scoala sau ..?
Da, si lipsa de timp si faptul ca nu putem filma ca lumea la mine in bucatarie, bate soarele mereu din spate, e foarte mic spatiul si deja nu mai merge filmat asa amatoricesc, ar vrea si ea ceva mai profi. Si atunci mai bine nu mai facem deloc daca nu iese ceva mai de calitate.
Multumesc! Eu sunt dintre dinozaurii aia care prefera texte scrise in loc de filmulete 🙂
Buna Laura! E de apreciat ca ati reusit sa va organizati cu atelierele de gatit in ciuda distantarii pe care trebuie sa o practicam cu totii in perioada asta. In ala ordine de idei voiam sa iti spun ca blogul tau e pentru mine o oaza de liniste in toata agitatia cotidiana.