Pentru că se apropie Black Friday și știu sigur că editurile vor avea reduceri mari, m-am gândit să încep deja prezentarea noilor apariții cu tematică de iarnă și Crăciun de la editurile din România.
Deja am câteva cărți preferate și abia aștept să le văd și pe restul. Și eu am la editura Litera două cărticele traduse, vi le arăt mai jos!
Acestea fiind spuse, să vă pregătiți creionul, hârtia și cardul, pentru că îi dăm drumul 😀
Editura Litera
A venit Crăciunul? și Cum arată zăpada? – două cărți superbe despre nerăbdarea copiilor în așteptarea Crăciunului și despre prietenia adevărată, care rezistă în timp. Și sunt traduse de mine 🙂
Și tot de la Litera, una care nu e tradusă de mine, Mortimer și magia Crăciunului.
Editura Casa
Sărbătoarea Crăciunului este preferata mea din toate cărțile pe care le-am văzut fizic până acum. Este o carte din colecția De ce? în format mare, integral cartonată, cu clapete.
Este destinată copiilor de 4-7 ani și conține foarte multe informații despre sărbătoarea Crăciunului: semnificația ei religioasă, felul în care o sărbătoresc oamenii pe glob (și creștinii și cei de alte culte), simbolurile Crăciunului (brad cu istoricul împodobirii sale de-a lungul timpului, decorațiuni, calendar sau coroniță de Advent, fursecuri și turtă dulce), evenimente specifice (târguri, magazinele aglomerate cu cozi lungi, sărbătoare în familie, sosirea lui Moș Nicolae și a lui Moș Nicolae, oferitul de cadouri, scrierea scrisorilor, mersul la colindat).
Îmi place că sunt abordate și subiecte pe care le vezi rar în cărțile pentru copii: de ce adunăm donații, de ce unii oameni lucrează de Crăciun, de ce pompierii trebuie să fie foarte atenți în noaptea de Crăciun, faptul că mergem la slujbă în Ajunul Crăciunului. Este o carte destul de complexă, deși nu are multe pagini, dar informația e sintetizată perfect pentru categoria aceasta de vârstă, iar la final are și câteva figurine care pot fi desfăcute din carte pentru a re-crea scena Nașterii Domnului.
Dacă faceți comandă la editura Casa, vă mai recomand pe lângă cartea aceasta, încă două cărți din aceeași serie și același format, care nouă ne-au plăcut foarte mult: Să ne cunoaștem corpul și Să protejăm mediul.
Tot de la editura Casa, avem și o nouă apariție în colecția Prietena mea, Conni: Conni și Moș Nicolae.
Editura Univers Enciclopedic
La Univers Enciclopedic avem, ca în fiecare an, o mulțime de cărți frumoase de iarnă și Crăciun.
În curs de apariție: Tafiti și surpriza de Crăciun, (o carte ilustrată în format mare, nu face parte din seria clasică Tafiti, are pictograme din loc în loc care înlocuiesc cuvintele), Clopoțel, poneiul de Crăciun (micro-roman pentru cititorii începători).
Deja apărute:
Primul Crăciun al micuței Mimi, – măgărița Mimi își dorește foarte mult să-l vadă pe Îngerul Crăciunului, asistă la toate pregătirile și se pregătește să stea trează ca să-l surprindă. O carte perfectă pentru copiii care vor să-l vadă pe Moș Crăciun în fiecare an dar care, din fericire, adorm de fiecare dată 😀
Poneiul năzdrăvan și Îngerul Crăciunului, – Poneiul Stanislav își dorește să tragă și el sania Îngerului Crăciunului și dorința i se îndeplinește când unul dintre cei 12 cai maiestuoși se îmbolnăvește. Stanislav nu e tocmai maiestuos, e jucăuș și pus pe șotii, dar felul lui deosebit de a fi schimbă lucrurile și aduce multe bucurii. Cartea asta ne demonstrează că nu trebuie mereu să facem lucrurile așa cum le-am făcut înainte, că e ok să te abați uneori de la regulile vechi pentru a crea unele noi.
Când vine Îngerul Crăciunului? – o carte foarte frumoasă, ilustrarea proverbului ”dăruind vei dobândi”. Ursulețul își dorește foarte mult să-l vadă pe Îngerul Crăciunului și dă-i dăruiască ceva, însă toate bunătățile pe care le găsește pentru Înger sunt mai de folos altcuiva.
Ursulețul dăruiește, pe rând, mărul unui pui de căprioară flămând, alunele unei veverițe rămasă fără provizii, măceșele unei bufnițe bolnave, conurile de brad unei familii de șoricei. Când ajunge acasă fără cadou, descoperă că Îngerul fusese deja acolo și îi lăsase și o scrisoare. Cred că este și o pildă în Biblie similară, nu-mi aduc aminte acum, dar povestea îmi sună familiară, despre cineva care l-a așteptat pe Iisus toata ziua și acesta a venit la el sub forma unor sărmani care cereau mâncare și adăpost.
10 Îngerași de Crăciun – o carte de numărat îngerași, în versuri. Fiecare îngeraș contribuie cu ceva la magia Crăciunului: cântă colinde, fac curățenie, aduc decorațiuni, frământă aluat de prăjituri, privesc scena Nașterii Domnului.
Pe site, la fiecare carte, puteți vedea și pagini din interior.
Editura DPH
DPH ne va încânta anul acesta cu cinci cărți absolut minunate.
Crăciunul cu Poștașul vesel este preferata copiilor mei până acum, pentru că la fiecare pagină este o surpriză nouă de descoperit: un joc, un puzzle, o scrisoare. Personajele din povești își scriu scrisori unul altuia și își trimit și mici daruri. Copiii vor fi încântați să le descopere!
Puzzle-ul de 9 piese din carte a fost primul puzzle pe care Vlad l-a făcut vreodată singur, m-am bucurat foarte mult, iar la joculețul de tip sus-jos e prima oară când a acceptat că a pierdut în fața soră-sii. Deci sigur e magică această carte!
Aventuri de iarnă cu Max este o carte broșată despre frumusețile iernii atunci când ninge. Max își dorește foarte mult să vină ninsoarea, să se dea cu sania. Doar că în prima zi când ninge (și când autobuzul școlar e anulat și tati îl duce la școală pe sanie), nu poate aluneca pe derdeluș, pentru că zăpada e prea moale.
Copiii se bat cu bulgări, construiesc un iglu, beau ciocolată caldă ca să se încălzească, în timp ce mama usucă hainele pe calorifer. Mi-a plăcut că aproape în fiecare ilustrație cu copiii afară, apare pe fundal o hrănitoare pentru păsări, poate îi convingeți pe copiii să faceți și voi unele similare.
Spiridușul Mură și mierla din miezul iernii, Feridun Oral, o carte care a câștigat Premiul III la concursul Unesco Noma în Japonia. Este o poveste foarte frumoasă despre grija față de ceilalți dar și despre renaștere, despre felul în care natura distrusă reușește să revină la viață. Ilustrațiile sunt minunate, simți că faci parte din poveste când le privești.
Cum a învățat Șoricilă valoarea prieteniei, Feridun Oral, același autor și ilustrator premiat de mai sus, aceleași ilustrații superbe, o poveste despre ajutor comunitar, fapte bune și prietenie.
Doctorul Miez. O minune de Crăciun, Walko, o carte amuzantă despre peripețiile unor prieteni care vor să pregătească o mulțime de surprize de Crăciun pentru tot satul. Doar că, evident, lucrurile nu merg mereu așa cum au fost planificate, ceea ce rezultă într-o mulțime de întâmplări haioase.
Booklet fiction
La Booklet fiction avem două cărți într-una singură: Crăciunul Iepurașului Hopa Țopa și Crăciunul ratonilor. (o poveste este citită de la un capăt la celălalt al cărții, iar cealaltă de la celălalt capăt). Sunt cărți despre cum să fii mai bun de Crăciun, dăruind celor din jur.
Editura Nemira
La Nemira, fanii lui Pete Motanul primesc nu una, ci două cărți de Crăciun cu motanul buclucaș: Pete Motanul salvează Crăciunul și Pete Motanul și cele 12 zile grozave de Crăciun.
Cam atât până acum, voi reveni și cu celelalte noutăți în curând! Pe care vi le doriți?
Nu uitați să răsfoiți și articolele despre cărțile de Crăciun din anii trecuți!
Multumim pentru sugestii, sunt minunate.
Zi usoara si senina!
Nu știam că a apărut și Conni și Moș Nicolae. Este o bună idee de cadou pentru cineva 😍
Pe cand partea a doua? Sa nu platesc doua transporturi 🙂
Acusi, acusi 😀 Sper sa-l pot pune maine sau poimaine.