Dacă anul trecut am scris un articol cu 11 lucruri pe care vreau să le știe o preadolescentă la 11 ani, anul acesta aș vrea să fac pasul următor. Inspirată de poemul Be a lady, they said (versuri Camille Rainville, voce Cynthia Nixon), o să scriu pentru adolescente 12 lucruri pe care societatea le pretinde de la femei, în ciuda faptului că se presupune că trăim într-o societate modernă și avansată.
Înainte de asta, însă, o să vă povestesc puțin despre poem: a devenit viral anul trecut, în februarie 2020. Cynthia Nixon, actriță (cunoscută pentru rolul Mirandei din Sex and the City) și activistă pentru drepturile femeilor recită poemul într-un video creat de revista Girls Girls Girls și ilustrat cu imagini din cultura pop.
Poezia și video-ul sunt menite să arate cât de greu este să fii femeie într-o societate în care mesajele transmise femeilor sunt adesea contradictorii, iar pretențiile sunt la un asemenea nivel că, orice ai face, nu te vei ridica la înălțimea lor.
În mod evident, ca orice mesaj cu impact puternic, a fost foarte contestat, a stârnit și o mulțime de reacții negative și nu doar din partea bărbaților, ci și a femeilor. Dar eu o să vorbesc azi despre acele aspecte ale poemului care au stârnit o emoție în mine.
Transcrierea integrală a poemului, în caz că nu-l înțelegeți din video, aici. Mie mi se ridică părul pe ceafă și mi se face pielea de găină de fiecare dată când îl citesc/aud.
1. ”Fii drăguță!”
Cred că cea mai mare așteptare a societății de la femei este să fie ”drăguțe”, să nu facă scandal, să nu comenteze că le-a pus cineva mâna pe fund pe stradă sau că s-a făcut o glumă sexistă la birou/școală/în gașcă (”ei, așa-s băieții, fii și tu mai drăguță cu ei”), să nu vorbească tare, să nu râdă tare, să nu țipe (”ești isterică, dragă, potolește-te!”). Fetele sunt făcute din ”sugar and spice and everything nice”, nu așa spune expresia?
Nu, dragă adolescentă, fetele nu sunt făcute din dulceață și lucruri drăguțe, sunt făcute din carne și oase și emoții la fel ca și bărbații. Și ai voie să nu fii drăguță, blândă și amabilă dacă nu vrei asta! Ai voie să faci gălăgie, să comentezi când nu-ți convine ceva și să nu permiți nimănui să te trateze ca pe o păpușă decorativă.
2. ”Nu arăta că ești deșteaptă.”
Bărbații se tem de femeile deștepte. Ghinionul lor, dar scopul tău pe planeta asta nu e să menajezi bărbații și nici să-i faci pe ei să se creadă superiori ție. Îmi aduc aminte de o carte pe care am citit-o mai demult: o fată super deșteaptă era într-o relație cu (să zicem) al doilea cel mai merituos elev din liceu. Și pentru că i-a fost teamă că ăla o va părăsi, a luat intenționat o notă mai mică la examenul final, pentru ca el să termine șef de promoție. Niciodată, niciodată, niciodată să nu faci sau să permiți să se întâmple asta!
3. ”Nu-i provoca pe bărbați!”
Ați remarcat cum toate sfaturile anti-viol sunt adresate femeilor? Nu umbla cu fustă scurtă, nu ieși afară noaptea, nu bea la petreceri, nu-ți lăsa băutura nesupravegheată, umblă mereu însoțită, poartă un fluier la tine. Niciodată campaniile anti-viol nu sunt îndreptate către bărbați: dacă știi că nu te poți controla, umblă însoțit de un prieten care să te oprească, dacă vezi o femeie noaptea pe stradă, las-o în pace, dacă o femeie are fusta scurtă, nu înseamnă că o cere. Ca femeie, ai voie să faci toate cele de mai sus și să nu fii victima unui viol. Ba mai mult, ai dreptul la compasiune și ai dreptul să fii crezută atunci când acuzi un bărbat de viol (lucruri la care poliția română are mult și bine de lucrat!)
4. ”Nu fă pe șefa!”
Bărbaților nu le plac femeile autoritare, nu le plac femeile în funcție de conducere, nu mai fă pe șefa cu ei. Și iar, ne întoarcem la faptul că întreaga noastră existență pare să fie raportată la potențiala reacție a bărbaților la comportamentele noastre. Trăim într-o societate în care, în continuare, există puține femei în funcții înalte de conducere (la nivel mondial), în care femeile din politică primesc tot felul de epitete denigratoare din partea bărbaților, în care bărbații refuză să coopereze cu șefele de sex feminin de la nivel înalt. Nu da înapoi de la a fi șefă doar pentru că ți-e teamă de viziunea lor asupra ta. Țintește cât mai sus, și spre stele dacă vrei!
5. ”Fii feminină!”
Nu mai umbla în pantaloni, că nu se uită niciun bărbat la tine. Machiază-te un pic, arăți ca o moartă. Lasă părul mai lung, ce-i cu tunsoarea asta băiețească. Dă-te cu parfum! Epilează-te, pensează-te. Arăți ca un bărbat, ce stai așa înfiptă? Vă sună cunoscut? Reguli definite de o societate care îți pretinde să acoperi cine ești pentru a fi atrăgătoare în ochii bărbaților. Tunde-te sau nu, machiază-te sau nu, pensează-te sau nu. Fă orice vrei și te face să te simți bine, fără să încerci prin asta să crești în ochii cuiva.
6. ”Nu ești de-ajuns.”
Schimbă-te. Trăim într-o societate profund consumeristă, iar industria de miliarde de dolari a reclamelor și a revistelor glossy îți spune zi de zi că nu ești de-ajuns așa cum ești. Vei fi mai frumoasă, mai tânără, mai atrăgătoare, mai de succes dacă vei cheltui banii pe produsele lor. Dacă te vopsești, dacă îți albești sau îți bronzezi artificial pielea, dacă îți umpli ridurile, dacă îți mărești sânii, dacă slăbești, dacă porți lenjerie modelatoare, sau pantofi cu toc. Nimic nu este mai neadevărat. TU EȘTI DE AJUNS AȘA CUM EȘTI! Restul le faci pentru confortul tău personal, pentru sănătatea ta sau pentru că îți face plăcere.
7. ”Fii mamă!”
Presiunea de a fi mamă în societatea în care trăim este la fel de mare ca acum 50 sau 100 de ani. Poate că atunci femeile nu aveau de ales, pentru că nu existau alte perspective pentru ele în afară de căsnicie și copii, dar acum există. Și ești la fel de femeie și dacă ai copii, și dacă n-ai. Facerea de copii nu este o obligație (nici față de familie, nici față de societate, nici față de tine). Este ceva ce tu singură decizi dacă vrei. Iar dacă nu vrei, e foarte bine și așa. Te poți simți împlinită ca femeie și dacă ai născut și dacă nu.
8. ”Nu sta singură!”
Găsește-ți jumătatea! În primul rând, dacă mai aud vreodată inepția asta cu jumătatea, mă urc pe pereți. A-ți găsi jumătatea presupune automat că nu ești tu completă. Dacă vrei să fii într-o relație bună, nu căuta pe cineva să te ”completeze”, fii tu însăți un întreg înainte de asta. Nu căuta pe cineva să te salveze, să te vindece, să te susțină. Fă toate astea pentru tine, mai întâi, fii bine singură cu tine, și abia apoi găsește-ți pe cineva cu care să formezi un cuplu.
9. ”Nu dezvălui”
Societatea vrea de la tine să ții ciocu’ mic și să nu spui atunci când ai probleme. Să nu spui dacă te lupți cu depresia (inclusiv cea post-partum), cu anorexia sau cu bulimia, cu probleme financiare, cu un partener agresiv. Să nu faci scandal dacă ești nedreptățită, abuzată, umilită, ”lasă, dragă, nu tre să te știe lumea”.
Eu, însă, te îndemn: SPUNE TARE! Dezvăluie prin ce treci, cere ajutor, s-ar putea să-l primești din locurile cele mai neașteptate. Vorbește despre asta, arată agresorii cu degetul, spune tuturor. Spune prin ce treci, inspiră și pe alții să caute sprijin la fel ca tine. Orice-ai face, nu ascunde că treci prin momente grele și că ai nevoie de ajutor!
10. ”Fii perfectă!”
Mama perfectă, angajata model, soția cu zâmbetul pe buze și ciorba pe masă și devreme acasă (partea cu dormitorul o știți voi, adultele!). Să nu îndrăznești să fii altfel decât perfectă! Ei, dragele babei, dați-mi voie să vă spun că puteți fi cum vreți voi: nu trebuie să știți să le faceți pe toate și nu trebuie să îndepliniți toate aceste roluri stereotipe în care tot societatea v-a îndesat. Roluri din ce în ce mai strâmte pentru cât de uriașe suntem noi în spirit.
11. ”Fii cuminte!”
Nu umbla aiurea, nu umbla cu băieți/bărbați, nu fi parașută. Sincer, dacă stau să caut în dicționar, cred că găsesc cel puțin cincizeci de cuvinte umilitoare pentru femeile care se bucură de sexualitatea lor și niciunul pentru bărbați. Femeile ”umblă creanga, sunt parașute, stricate, curve” iar bărbații sunt ”tauri comunali”.
Remarcați standardul dublu? Cum fix același lucru e o rușine pentru femei și o mândrie pentru bărbați? Ai voie să te bucuri de sexualitatea ta, atât timp cât orice se întâmplă în dormitor este consimțit și înțeles de ambele părți, iar decizia și consimțământul sunt date la maturitatea emoțională și fără niciun fel de coerciție de orice tip.
12. ”Nu vorbi despre tine!”
Nu vorbi despre menstruație, e scârbos. Nu vorbi despre naștere. Nu alăpta în public, nu vrem să-ți vedem sânii plini de lapte! Nu-ți arăta vergeturile, trage bluza aia mai jos! Nu vorbi despre cancerul de sân sau de col, nu posta cicatricile tale pe net, nu vrea nimeni să le vadă. Orice chestie pur femeiască este considerată scârboasă, murdară și urâtă. Nu trebuie să vorbim despre asta, s-o arătăm, s-o pomenim nicăieri. Reclamele la absorbante sunt cu lichid albastru, pentru că sângele menstrual e prea scârbos dacă e roșu. Pozele cu femei care alăptează sunt blocate de Facebook, pentru că oamenii se oripilează de un sfârc în gura unui copil.
Lucrurile alea care ne fac femei din punct de vedere anatomic (uterul, vaginul, sânii) sunt minunate. Ele au capacitatea de a da și de a întreține viața, astfel că nimic nu este scârbos, murdar sau urât la ele. Să nu uiți asta niciodată!
Cover photo by dovbush on Freepik.
Ce frumos si..cat e de adevarat! Oare ..adolescentele (si nu numai) ce asteapta ele de la societate? ca ce asteapta societatea de la ele…am aflat!
O intrebare foarte buna! Voi incerca sa aflu si asta.
Primele cinci sfaturi puncteaza niste aspecte reale de viata de care fetele trebuie sa fie constiente. Totusi, sunt invelite cu prea multa revolta impotriva barbatilor. Astfel i se transmit fetei niste pareri destul de clare (despre barbati) ca axiome si nu cred ca e prea corect.
O adolescenta e bine sa fie informata, dar si sa-si descopere propriul ei mod de a impune respect celor din jur. Unele o pot face intr-un mod tacut, in timp ce altele in mod transant sau mai galagios.
Asa e, dupa ce am terminat articolul am realizat si eu asta. Pentru ca, in realitate, cei mai multi barbati sunt de treabă. Dar cred ca societatea (care este formata si din barbati si din femei deopotriva) chiar raporteaza intreaga existenta a femeii la relatia sau interactiunea cu barbatii. Si treaba asta, zic eu, e cea care ar trebui sa inceteze.
Poemul suna atat de cunoscut pentru orice femeie, nu? Niciodata n-am suportat ideile astea stupide care ni se inculca din copilarie (dar nah, istoria e scrisa de invingatori, iar standardele sunt impuse de barbati), drept care cred ca printre cele mai importante lectii pe care trebuie sa i le dau baiatului meu este ca nu i se cuvine nimic doar pentru ca are penis, dar ca acest simplu fapt anatomic ii garanteaza o viata mai usoara si sa nu desconsidere niciodata handicapul pe care il are o fata doar pentru ca s-a nascut fata si, implicit, privilegiul pe care il are el doar pentru ca s-a nascut baiat.
Iar, in privinta culturii violului care se leaga de subiect, discutia pe tema asta nu poate incepe niciodata prea devreme, cred eu. Si e imbucurator ca sunt disponibile tot mai multe carti si pentru copii despre asta (noi am citit „Nu inseamna NU!” de la Ed. Gama – e scurta si la obiect, in definitiv asta trebuie sa retina ca „No means no!”)
Da, iar eu ma chinui sa fac educatie si pentru (parintii de) baieti, nu doar pentru cei de fete. Uite si articolul meu pentru baieti, scris acum ceva timp https://www.laurafrunza.com/2019/07/17/educatie-pentru-baieti/